АзияПътеписи

Дубай – митове и действителност

За Дубай може да чуете всичко в превъзходна форма и е лесно да си помислите, че е невъзможно луксозно и недостъпно. Истината е , че там все пак живеят хора с обичайните дейности в ежедневието си и дори такива наемни работници на ръба на оцеляването. Не искам да кажа, че е беден град или прехвален, но смятам, че трябва да се мисли за него като град, в който живеят хора, направен за хора – с мисъл и чувство. И още нещо – това е една голяма строителна площадка – навсякъде се стои и то в мащаби непознати за нас.

Статистически и исторически данни

Дубай е част от Обединените Арабски Емирства, структурирали се като държава едва в 1971 г. Може да се каже, че макар с древна история Дубай е млад град. Географски се намира в Арабския полуостров и заема част от Персийския и Оманския заливи и е в пустинна територия със сух и горещ климат – даже много горещ за моите разбирания 😉 Все пак мястото е доста стратегическо за пътищата в региона. В миналото тези земи са обитавани от арабски племена, доста бедни и занимаващи се с добив на перли и под покровителството на Великобритания.

Населението на целите емирства е 9 890 400 души (от преброяването 2020г.), а на най-големия град Дубай е 3 300 000 и се твърди, че 91% от това население не са с местен произход. ……

EXPO 2020

ДА знам, че вече не е актуално, но за мен това беше централния повод да посетя тази комерсиална дестинация и не съжалявам. Останах очарована от пълния блясък на световните идеи. Мотото на това световно изложение, провеждащо се за първи път на територията на Арабския полуостров беше “Свързване на умове, създаване на бъдеще“. За един ден, естествено, не успях да разгледам всички палати на изложението и даже втория ден не е достатъчен, когато това място е пълно с хора и идеи, но световното приключи и сега мисля, че си заслужават много от обектите построени специално за него. Да не забравяме, че и Айфеловата кула е била временен обект в световното изложение в Париж и е трябвало да бъде разрушена след завършването му , но … съдби.

Много са нещата пред които може да ахнеш тук и да се възхищаваш, но за мен са уникални и ще останат още дълго такива два обекта: Al Wase Plaza и Surreal. Първото е централния площад за всички главни събития и концерти и в превод от арабски означава Свързаност! Бижуто на това експо и биещото сърце на изложението изпълнява точно предназначението си и свързва трите водещи области Устойчивост, Мобилност и Възможности с централния достъп до тях Метрото и разположените наоколо хотели и бизнес сгради. Проектирано е от италианска фирма и обхваща 483 хектара със стоманени елементи като кошер, върху които се отразяват безбройни ефектни холографски изображения. Може да си представите малка частица от усещането като погледнете визуализацията на сайта https://virtualexpodubai.com . Много може да видите там и дори без помпозното представяне може да отидете на място и да се потопите в усещането.

Surreal – ефектната композиция от звук, светлина, вода и дори огън в определени моменти приличаща на потъващи стени или на водопад с обратно движеща се нагоре вода беше УАУ. Наричат го спектакъл, противопоставящ се на гравитацията. Естествено е проектирана от американците, погрижили се за водната феерия пред Бур Хаджифат и композиция с хореография и музика от композитора на Гейм оф тронс. Аз се чувствах като малко дете ентусиазирано от преградката на природата и технологиите, и пръските с вода в определени моменти бяха отрезвяващата връзка с реалността.

Да се качиш на най-високата сграда в света

Поне до този момент Бурдж Халифа (на арабски: برج خليفة‎; „Кулата на Халифа“) (Burj Khalifa) е най – високата сграда, с обща височина от 828 m. Може да прочетете интересната история по проектирането, строежа, преименуването и откриването на тази великолепна сграда в Уикипедия , но за мен най-интересно беше, че корейският гигант Samsung е главният изпълнител на обекта. Да много пари са вложени и много технологии, но най – впечатляващо е да я огледате – отвън, отвътре и да се качите на високо.

Има доста възможности за това, но трябва и да имате късмет и да имате хубаво време – не си мислете че винаги е така. Да слънчево и топло е почти през цялата година, но от топлината се получава мъгла или ако има пустинни бури ще е невъзможно да се качите до най – високата точка. Купете си билети он-лайн и ще спестите доста от чакането на опашката. Тук може да видите какви типове билети има. Заслужава си да видите Дубай и пустинята от високо и моята препоръка е, ако може да е по залез – заслужава си и цената ;-))

Кулата се явява център на комплекса Даунтаун Дубай – комплексът около небостъргача е също внушителен с търговски център, площад с фонтани и водни каскади, опера и жилищен комплекс с доста високи сгради. За мен най-забележително и спиращо дъха беше шоуто на фонтаните и то вечер с прекрасните холограмни изображения върху самата сграда на Бурдж Халифа.

Какво ще кажете за приказни разцъфнали градини насред пустинята

DUBAI MIRACLE GARDEN – това име абсолютно отговаря на общия вид на градините. Много впечатляващ комплекс с разцъфнали сцени от приказки и прекрасни гледки с живи цветя, майсторски композирани и отгледани от дизайнерите и градинарите насред пустинята. Всяка минута тук е вълшебство – аз можех да си остана цял ден там че и повече, но времето лети – а обекти за разглеждане много.

Сафари с джипове и “луди и млади” в пустинята

Сафарито в пустинята се организира с лицензирани джипове и е на около 30 – 40 мин. извън разрастващият се град. Тук има места с прекрасен ситен и леко червеникав пясък. В нашата група се оказаха доста екстремни индийци – 2 двойки младоженци – млади усмихнати и желаещи много екшън и адреналин. И шофьорът на джипа и даде доста адреналин насред пустинята …. беше като по филмите. След сафарито естествено може да се качите на камили и да вечеряте в шатра насред пустинята.

Плаж и Палм Джумейра

В Дубай доста хора отиват, за да отдъхнат на море и плаж. Забележителни са стремежите на този град да учудва и глези туристите. Крайбрежието е превърнато в атракции и луксозни хотели, и дори изкуствени острови с всичко нужно за луксозно изживяване. Палм Джумейра е квартал от площ около 5км. изкуствени острови във формата на палма с жилищни сгради и хотели, и напълно функционираща инфраструктура построена във водата. Тук може да се отдадете на релаксираща почивка – ако това е основната цел на посещението Ви в този интересен и многолик град.

Транспорт

Забележително метро и много развит градски транспорт с климатизирани автобуси и дори спирки с климатици. Може да достигнете до всяка точка на града бързо и сравнително комфортно. Не се учудвайте в метрото има вагони само за жени и VIP за пътници със златни карти. Естествено може да ползвате и таксита без притеснения за цената, защото са сравнително евтини.

Обобщение

Интересно място за развлечение, пазаруване и наблюдение на технологично строителство и новости в развитие на околната среда. Дубай ме изненада позитивно, много ми харесаха градините, впечатлиха ме технологиите и транспорта и бих се върнала отново да разгледам и Абу Даби.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.