Европа: .euПътеписи

Варшава – малко позната, многолика и цветна

Докато прехвърлях снимките си от Власинското езеро от телефона на компютъра, сред многото папки с всякакви различни снимки от местата, които съм посетила, се открои една папка с името “снимки от Варшава”. Преди 3 години, с бивши колегите, посетих този уникален град. Стана ми носталгично и реших да разгледам симките отново. Тогава се сетих, че мога да ви покажа защо този град, според мен, е уникален, многолик и цветен.

Варшава не е така типична туристическа дестинация, може би защото е малко позната и не чак толкова рекламирана дестинация (поне в България, и по мое скромно мнение). Когато някой ми разказваше за Полша, винаги съм си представяла, че ще посетя Краков, но не и Варшава. Тя определено няма славата на очарователен град, както столиците на други европейски държави, но според мен си заслужава да я посетите. Радвам се, че едно бизнес пътуване ме отведе точно там.

Бяхме отседнали в хотел ibis. Пристигнахме рано сутринта и след като се настанихме набързо в хотела, закусихме и тръгнахме на разходка из града. На мен най-много ми хареса старият град и панорамните гледки от наблюдателна тераса в Стария град .

Старият град

Старият град на Варшава всъщност никак не е толкова стар, колкото може да ви изглежда на пръв поглед. Варшава често е наричана Градът-феникс, понеже многократно е била разрушавана по време на войни (по време на Втората световна война 80% от сградите са били унищожени) и винаги е успявала да се бъде възстановена. През 50-те години на миналия век сградите, площадите и пазарите в стария град са прецизно реставрирани благодарение на труда и ентусиазма на целия полски народ.

Това е най-новият стар град в света, чиито тесни улички с бижутерийни магазини за кехлибар, ресторанти, лутащи се туристи и камбанен звън напомнят за отминалите славни и тежки времена, през които е преминал полският народ.

Старият град на полската столица Варшава е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кралският замък

Бил е резиденцията на мазовските князе и после на полските и литовските крале от 16 до 18 век, бомбардиран и разрушен по време на Втората световна война и възстановен след това.

Кралският замък
Кралският замък
Кралският замък
Кралският замък

Замковият площад

Замковият площад във Варшава (на полски: plac Zamkowy w Warszawie) е площадът пред Кралския дворец във Варшава. Приятен за разходки, пълен с малки кафенета и ресторантчета с мнго туристи.

Панорамните снимки на Варшава са направени от наблюдателна тераса в Стария град близо до църквата Света Анна. До терасата трябва да се качите по многобройни спираловидни стълбите (над 300), но след като стигнете до върха, можете да се насладите на невероятна гледка към Стария град на Варшава и някои от околностите. И трябва да ви кажа, че точно в този момента Варшава стана специална за мен, защото гледката от горе беше невероятна.

Крепостните стени на Варшава

Близо до Старият град може да разгледате и останки от крепостните стени на Варшава от 14ти век. Запазени ( или възстановени) са градската порта и четирите кули около нея ( все пак доста нови тухлички има;-), за по-голяма защита на портата.

Русалката във Варшавa

В стария град на пл. „Пазар на Стария град“ се намира варшавската русалката (Warszawskiej Syrenki ). Тя е изобразена с птичи крака и с тяло на дракон. В лявата си ръка държи кръгъл щит, а в дясната – прав меч.

Легендата разказва, че една русалка плувала от морето към брега, спряла да си почине в близост до Стария град и харесала толкова много мястото, че решила да остане. Местните рибари забелязали, че нещо непрестанно създава вълни, заплита мрежите им и освобождава улова им. Въпреки първоначалните намерения да накажат сурово нарушителя, те се влюбили в русалката, след като чули песента ѝ. По-късно един богат търговец хванала сирената и я затворил в дървена колиба. Млад рибар чул вика на русалка и с помощта на другарите си я освободил. Тогава тя обещала на рибарите да им помага винаги с каквото може. Затова русалката е въоръжена с меч и щит и е готова да помогне за защитата на града и неговите жители.

Изобщо поляците много обичат легендите и ги разказват почти за всяка тяхна забележителност, наред с историческите факти. 

Модерната част на Варшава

Дворецът на културата и науката

Тук вече е новият модерен център на Варшава. Това се вижда и от
небостъргачите в района и странната архитектура на всички сгради.

Варшава днес е един от европейските градове с най-много небостъргачи. Това се дължи на факта, че по време на Втората световна война 80% от града е сринат до основи.

Дворецът на културата и науката е впечатляващ. Напомня ми на нашето НДК, но е доста по квадратно ;-)). Разказаха ни, че сградата е символ на социализмът и е поръчана от Сталин, като подарък от съветския народ. На последния етаж има площадка за снимки, за съжаление, ние не успяхме да направим панорамни снимки от там, но направихме панорамни снимки към двореца на културата и науката.

Панорамна гледка към двореца на културата и науката
Панорамна гледка към двореца на културата и науката

Саксонските градини и паметникът на незнайния войн

Парковете и градините са в изобилие във Варшава. Днес ще се пренесем до най-стария обществен парк в града “Саксонските градини”. Паркът е проектиран по подобие на Версай. Изграден през 17ти век, той е впечатляващ с централния си фонтан, многобройните статуи и паметникът на незнайния войн, където е разположено тялото на войник, загинал в отбраната на Лвов през 1918г.

Саксонските градини
Саксонските градини
 Паметникът на незнайния войн
Паметникът на незнайния войн
Саксонските градини
Централният фонтан – началото на
Саксонските градини

Има още много забележителности във Варшава, които не успяхме да видим. За следващото си посещение съм си набелязала дворецът Виланов. А на въпроса “Дали си заслужава?” бих отговорила с едно огромно “ДА”. Варшава е забелжителен град и то не заради всички замъци, дворци, паркове и небостъргачи, а заради духа, който можеш да усетиш там.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.