Европа: .euПътеписи

По-малко известните градчета в Холандия

Днес ще Ви разкажа за южно холандските малки градчета и по-точно за Венло (Venlo), Маастрихт (Maastricht) и Неймеген (Nijmegen). Тези градчета разкриват богатата история на Холандия и традиционната холандска архитектура като всяко едно от тях е уникално само по себе си. Както знаете, а може би някои не знаят, съм завършила висшето си образование в Холандия и смея да твърдя, че успях да обиколя много градове там.

Най-голямо впечатление ми направи Неймеген. Сигурно ще си кажете “Защо пък този град, хората не посещават ли Холандия заради лалетата и Амстердам – градът на греха?”. Ами да и Амстердам си заслужава, но в Амстердам винаги е пълно с туристи. Повечето хора посещават Амстердам (или изцяло Холандия), за да опитат кексче, трева или да видят прословутите червени фенери… Нали тук всичко, което на нас ни е забранено, всъщност е легално… И все пак, аз не съм съгласна, че единственото, заради което си заслужава да посетите Холандия е да вървите по малките уличките погълнати от светлините на “червените фенери” и да усещате аромата на грях и марихуана. Точно поради тази причина, реших да напиша няколко реда за по-малко известните градчета в Холандия. В тях има красота, тишина и история. Те са извън общата матрица, кулинарния туризъм и най-вече извън забранените удоволствия, заради които народа (18+) настървено се втурва към летището в посока тази северна дестинация.

1. Венло

Градчето, в което съм учила е Венло. Малко градче, близо до немската граница. Освен с университета си и футболния си отбор, Венло не може да се похвали с много “забележителности”, но има много красиви паркове и е тихо и спокойно. Вярно, че на един студент му трябва повече “шум” и нощен живот, но затова пък Германия както и Амстердам са ни наблизо.

Венло е на 2 часа от Амстердам, на 40 мин. от Айндховен (където е летището с ниско тарифни компании обслужващи полети до България) и точно на 5 минути от най-близкото градче в Германия. Част е от провинцията Лимбург, а населението му е около 100 000 души. Една от най-красивите сгради във Венло е кметството (както във всеки холандски град), намиращо се, естествено в центъра на града. Точно до него е централното кафе и главната търговска улица. Има си и рекичка, на която много често си правихме пикник и разбира се музей с историята на града.

През 2014г. Венло е обявен за най-добрият център на Холандия.

2. Маастрихт

Маастрихт е един най-старите градове в Холандия (другият е Неймеген) както и административен център на провинция Лимбург. Разположен е около река Маас.

От Венло до Маастрих с влак се стига за 1 час, а от Амстердам за 2 часа и 30 мин.

В Холандия винаги се придвижвахме с влакове, имат много добра разработена система и всички влакове идват навреме. https://www.ns.nl

Маастрихт може да го разгледате за един ден. Ние успяхме да улучим така наричания “golden hour” или поне така си мислим, защото снимките ни по залез слънце станаха уникални (е винаги има още на какво да се учим). Всички сгради в града са забелжителности. Повечето от тях се намират на площад Врайтхоф (Vrijthof) и някои от тях са направени като бутикови, старинни кафета или хотели. Задължително посетете червената кула в църквата „Свети Ян” , ако сте любители на базиликите посетете базиликата „Свети Серватиус” и базиликата на Дева Мария , църквата Св. Йоан Кръстител и местния исторически музей.

Центърът на Маастрихт сам по себе си е приказна атмосфера. Разходка около двата централни площада Врийтхоф и Пазарът са приятно място, със спокойна, старинна и зелена околна среда. Предлага възможност да изпиете кафе или просто да си помечтаете на някоя от пейките.

3. Неймеген

С приятелките ми, с които обикаляхме повечето градчета в Холандия, знаехме, че Неймеген е най-старият и красив град и затова един уикенд решихме да отскочим до там и да го усетим на живо. Тръгнахме рано сутринта в събота. Отново пътувахме с влак и ни отне по-малко от един час да стигнем от Венло до центъра на Неймеген.

Повечето гари в Холандия са на центъра на съответния град или в близост до него. Тук също почти всички се придвижват с велосипеди или пеша, затова не ви трябва кола под наем.

Нашето посещение започна от парка (хълма) Валкхоф (Valkhof Park). Място, което те пренася в римско време. Всъщност в града не са останали много стари сгради и артефакти от римската епоха : първо американците го бомбардират през 1944 г., а по-късно германците го обстрелват. Въпреки това, все още има остатъци от каролински параклис (от около осми-девети век) и малък остатък от императорския замък, разрушен през 1798 година. Обиколихме останките от двореца и се качихме на най-високата част на хълма, за да видим целият град. Гледката си заслужава!

Не бяхме чели преди това какви са точно забележителностите на града освен парка, затова след обяд решихме просто да се разходим из града. Пийнахме кафенце в едно от китните малки кафенета на центъра и след това се отправихме към гарата.

Всеки град или малко селце в Холандия си заслужава. Потъвате във фламандска атмосфера, и винаги има какво ново да научите и къде да се разходите или да пиете някъде хубаво кафе. Ако още не сте били в Холандия ви препоръчвам да я посетите и да разгледате не само Амстердам, но и тези градове както и приказните градини от лалета, и Холандската Венеция – Гитхорн.

Автор: Мария Йотова

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.