България, .bgидеи за уикендаПролетПътеписи

Идеи за уикенда: Разходка до Габрово и крепост Градище

Град Габрово се намира в подножието на Стара планина в близост до прохода Шипка, на около 160 км. от София. Габровци са известни с особено пиперливото си чувство за хумор и със станалия вече ежегоден карнавал на хумора и сатирата, който се провежда всяка година около 17 май.

Карнавал Габрово се провежда всяка трета събота на месец май, в рамките на Международен фестивал на хумора и сатирата.

Точно поради тази причина, аз и моите приятели решихме да отскочим до Габрово за уикенда, да разгледаме града, околностите и да се потопим в атмосферата на карнавала.

До Габрово пътувахме с кола. Градът може и да се разгледа за един ден, но разходката ви ще е по-приятна и дори здравословна, ако отидете и до крепостта Градище и местността Узана (известни места около Габрово сред прекрасната природа на Балкана). Пътят до там е около 2 часа и 30 минути и за един ден може да е много карането, особено, ако в компанията ви е само един шофьор… Отседнахме в една приятелка от Габрово, но тя ни препоръча Хотел Орловец при следващи посещения, в случай, че нея я няма 😀

Карнавал 2019

Няма писмени доказателства и публикации кога точно се е провел първият масов габровски карнавал, но и няма габровец, който да не знае, че всичко започва още през 19-ти век, с едно шумно, весело шествие на маскирани хора, известно ни като Олелийня. 

Всяка година карнавалът в Габрово е под някакво мото. Първото габровското карнавално шествие преминава под мотото „Пътят към Европа”, а тази година мотото беше “Маски горе”.

Всички карнавални събития и концерти се провеждат на площад “Възраждане”. На голяма сцена, която изграждат там има и различни концерти. Тази година най-известната група, която участваше на карнавала беше Д2. Имаше изпълбебия и на Акага, Bandaloop, Down Low, Tess и Turbo B.

Най- много ме впечатлиха Bandaloop, който възхвалява природата, общността и човешкия дух, чрез танци във въздуха. Те танцуваха вертикално на часовниковата кула в Габрово, а представлението беше феноменално.

С реализиране на събитието Габрово предоставя неповторима възможност на всеки човек да бъде пряк участник в Карнавала, да изрази себе си, преобразявайки се, да иронизира социалната и политическа действителност, в която живее. Кой знае, следващата година може и ние да се включим. 😀

Карнавалът завърши с уникална заря, която продължи повече от 5 минути и огряваше цялото небе.

Крепост Градище

Само на 3 км. от центъра на Габрово, по път с живописни завои се достига местността Градище. Прекрасно място за пикник сред боровата гора, с много люлки, поляни и ресторанти.

По зелена горска пътечка се достига до разкопките на крепостта Градище. Тя е разрушавана и възстановявана многократно и престава да съществува след падането на България под турско владичество. Днес съществуват и са запазени само останки от някогашната крепостна стена, пазела някога подстъпите на Шипченския проход. От крепостта можете да се полюбувате на красивия панорамен изглед към град Габрово.

 Панорамен изглед към град Габрово
Панорамен изглед към град Габрово

С тази прекрасна гледка приключи и нашето посещение. За жалост от толкова емоции, концерти и цялата атмосфера, покрай карнавала не успяхме да посетим Узана, но трябва да има нещо и за следващия път.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.