Европа: .euПролетПътеписиТоп

Ирландия – изумрудено зелена и мистична

Там някъде на запад от континента Европа има един изумрудено зелен остров, нали знаете вече, че това е Ирландия (на келтски-Éire). Странно място е това – имаш чувството, че не само майката природа е рисувала със зелени краски пасбища, гори, поля, всичко освен небето и морето. Вижда ти се пресилено и ти минават едни мисли, че и едни човечета с зелени гащеризони са хванали четките и тъй като са имали само зелена боя са мазали навсякъде. И вследствие на това всички са станали маниаци на зеленото. Mалките леприкони са зелени, униформите на учениците и какви ли не улични работници са зелени. Зелени автобуси и влакове, има разбира се и зелени къщи , дори Hop on Hop off автобусите са зелени.

Първите ми впечатления за Ирландия са зелени. Ще ви разкажа за срещата си с природните и древните забележителности на този удивително зелен и мистичен остров.

Newgrange – Неолитен монумент под закрилата на ЮНЕСКО

Първата ни спирка е на 8км. от градчето Drogheda, през меандрите на река  Boyne. Тук се намира едино от най- важните за световната археология древно оброчище с няколко предисторически гробници – Newgrange, Knowth and Dowth.  

Ако искате да посетите и трите, ще Ви е нужно да имате на разположение цял ден или поне повече от 4 часа. (и то ако стартирате точно от определените часове за пускане на групи). Не се надявайте да Ви пуснат по индивидуално. Разстоянията са доста обширни и придвижването вътре в комплекса става с автобуси и екскурзоводи. Може да изберете най-краткият маршрут само до Newgrange. Ще Ви отнеме повече от 1ч. и ще видите каменна конструкция от 97 декорирани (изрисувани със странни графики) камъка датирана от 3200 В.С. Представлява възвишение с диаметър около 80м. Открита и консервирана от професора по археология M.J.O’Kelly е в периода от 1962г. до 1975г. Съоръжението представлява гробница и място за древни келтски ритуали използващи зимното слънцестоене. Между 23 до 25 декември вътре се наблюдава слънчев лъч  влизащ между камъните и осветяващ  дълбоко на вътре точно в 8:58 сутринта.

На входа на това мистично място за древни ритуали има един огромен камък Entrance Stone с прекрасни фигури, смятани за един от най- добрите постижения за неолитното изкуство – триспирална конструкция, символизиращи по думите на екскурзоводката “много символика”. Триединството се тълкува в много направления, но едно от Келтските тълкования е символ на движение и действие свързани с природните цикли, прогрес, революция и конкуренция… Камъкът е издълбан с точността и финността на дърворезба.

Входният камък с триспирални елементи

А какво мислите са трилистните детелини – националният символ на Ирландия? ☘️ Забележете, че е трилистна, не както цял свят смята символът на щастието да е рядката четирилистна детелина. Смята се, че Св. Патрик е използвал трилистната детелина като символ на триединството – Светата Троица. Но аз мисля, че просто ирландците са удивително практични и … може би щастливи.

Пътят на Великаните –
Giant’s Causeway

Този природен феномен е на 4,8 км от Бушмил. (Северна Ирландия на територията на Нейно Величество кралицата на Великобритания). И се е образувал е резултат от вулканично изригване. Представлява нещо като 40 хиляди счупени базалтови колони. Всичките камъни са някак шестоъгълно изрязани и сякаш подредени по различна височина от един до 12 метра.

Тук всичко е свързано с приказки – както ни разказа един истински ирландец. Представете си какво се прави на дъждовен остров, населен с хора с пламенна фантазия – създават се приказки ….

Та тук варианти на приказката много – шотландски великан предизвиква ирландски и се построява път през морето, за да се срещнат в битката и да определят, кои е по-велик. Обаче жената на ирландския великан го облякла в бебешки дрехи и го оставила да спи на брега. Дошъл шотландеца и като видял какви са и бебетата на ирландките великани се изплашил и избягал. Бягайки към Шотландия той изпочупил пътеката, за да не могат да го последват.
Има и други варианти на историята: Великан се влюбил и искал да отиде при любимата си и си направил пътека, а след като я видял с друг от мъка и разочарование разрушил пътя към нея. Много лош разказвач се оказах – един истински ирландски разказвач на приказки би разказал историята поне 2 – 3 часа.

Въженият мост “Carrick-a-Rede”

Въженият мост обхваща зашеметяващата пролука в северната част на Атлантическия океан от континента до малък остров. Името на моста “Carrick-a-Redde” всъщност е стар ирландски израз и означава “скала на пътя”. Историята на моста е свързана с рибарите на сьомга. Въпреки това вече не се използва от рибарите по време на сезона на сьомгата, който продължава от юни до септември, тъй като в момента по тези води, тази риба е намаляла драстично.

В днешни дни мостът е една от най- известните забележителности, които се включват и в обиколката на местата, където е заснет “Игра на Тронове” (Game of thrones).

Скалите на Мохер – Cliffs of Moher : перлата на Дивия Атлантически път –
Wild Atlantic Way

Западният край на острова се обхожда по автомобилен път дълъг около 2600 км., наричат го: Дивят Атлантически път
Wild Atlantic Way – нещо като официален туристически маршрут по западното крайбрежие. Пътуването по този път е вълнуващо изживяване през забележителни природни красоти и малки селски фермерски селца. Необходимо е също да имаш доста време на разположение, за да може спокойно да се насладиш на тази идилия. Ние имахме само два дни и избрахме да видим най-вълнуващия обект, избран няколко години поред за природна забележителност и туристически обект номер 1 на Ирландия – Скалите на Мохер (Cliffs of Moher).

Хубаво би било да се посетят на залез и да няма тълпи с посетители, но нямахме такава възможност. Пътувахме с автобус от Дъблин и имахме 2ч., за да обходим една малка част от крайбрежието около така нареченият Център за посетители.

Скалите на Мохер в най-високата си част достигат до 215 м. и се простират в продължение на 12 км по Атлантическото крайбрежие. Освен като топ 1 дестинация на Ирландия, скалите са известни и с филма “Harry Potter and the half blood prince”, където е заснета една от сцените. Ако ви е много любопитно коя е сцената можете да я гледате тук


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.