Европа: .euПролетПътеписи

Белфаст – градът на Титаник и .. още нещо

Всичко в Белфаст на пръв поглед е свързано с Титаник, но за мен (защото съм си сладокусна) беше първият бургер, който ядох с телешки стек, пилешка пържола и бекон ;-)) Може би защото пристигнахме в Белфаст по обяд и директно паркирахме пред PaPa Browns. Крайната ни дестинацията беше замъкът Carrickfergus, но нали сме си лакоми… трябваше първо да обядваме 🙂

Carrickfergus Castle

Замъкът носи със себе си над 800-годишна история, а панорамната гледка от него е зашеметяваща. Строежът е започнал още пред далечната 1177г. Това е един от най-добре запазените средновековни структури в Северна Ирландия, въпреки, че е в бил завоюван от шотландски, английски, ирландски и дори френски завоеватели. Днес, замъкът е отворен за посетители срещу скромната сума от 5 паунда и се използва предимно за изложби и е музей на средновековни предмети (а и в момента има тук там ремонтни дейности и кранове- както виждате).

Следващата ни спирка беше апартаментчето в Белфаст, което бяхме запазили чрез AriBNB. Интересното там беше, че не се срещнахме със собственика на апартамента, а взехме ключа от така наречения “ключодържател” с код, заключен на оградата на сградата. Апартаментът беше много чист и доста голям за очакванията ни. Но стига толкова за мястото, където бяхме отседнали. Оставихме си багажа и тръгнахме да търсим най-известният бар и ресторант в Белфаст. Отново бяхме гладни 😀 Да обаче в Белфаст вече не се сервираше храна, а само бира… Ето защо хапнахме “най-хубавата” италианска пица на парче на един паркинг. Така де, трябва да си спомняме за Белфаст с нещо щуро и интересно. Вечерта продължи в бара, където се насладихме на келтска музика, танци и бира.

Музеят на Титаник – Titanic Belfast

Пред музея на Титаник е поставена статуята “Титаника” и наподобява гмуркащо се момиче. Изработена е от бронз и напомня дизайна на фигурата от носа на лайнера, като идеята е да символизира надеждата и позитивното мислене. Не пропуснахме да си направим снимки тип “Титаник” 😀

Въпреки, че по целия свят корабът Титаник е възприеман като трагедия, в Белфаст хората се гордеят с него. Все пак точно тук е мястото, където великият, огромен и луксозен кораб е построен. В шест етажната сграда се намират девет интерактивни галерии, галерии за временни изложби и конферентен център. За жалост нямахме много време да разгледаме всички шест етажа, но се потопихме в света на кораба “Номадик” – малък параход, който е превозвал всички пътници до Титаник.

Корабът “Номадик” – The SS Nomadic

Първоначално построен заедно с могъщия Титаник в Белфаст през 1911 г., The SS Nomadic е много повече от просто “сестра на Титаник”. Проектиран от Томас Андрюс и построен с помощта на същия дизайн като Титаник, но с по-малки размери, Номадик е често се наричан “мини Титаник”. През април 1912 г. Номадик завършва най-известната си задача, като прехвърли развълнуваните пътници от първа и втора класа на кораба Титаник.

Номадик е последният оставащ “White Star Line” кораб в света (произведен от най-мощната корабна компания – “White Star Line”) и е член на основната колекция от “Националния регистър на историческите кораби”.

Символът на Белфаст – Голямата риба

Символизира завръщането на “царя на рибата”- сьомгата 🐟 в река Лаган. Десет-метровата рибата е облицована с керамични плочки, с големи бронзови перки. “Кожата” на плочките включва много от изображенията в синьо от вестници в Белфаст, детски рисунки в училище и снимки от исторически източници.  Интересното при голямата риба беше, че говори! Можеш да пратиш sms на рибата.

Кметството

Кметството на Белфаст е впечатляваща сграда. Екстериорът е изграден основно от камък и е в бароков възрожденски стил. Сградата се отличава с кули във всеки от четирите ъгъла, с меден купол. Интериорът има редица забележителни характеристики като голямото стълбище, прозорците с виражи и редица паметници и предмети на изкуството както и гербът на Белфаст.

В Белфаст има от всичко – музика, хубава храна (пицата и бургерът си бяха хубави), изкуство и култура. “Северната версия на Дъблин” както много хора го наричат, в момента е много по-атрактивна дестинация и от самия Дъблин. Да не забравяме, че все пак в покрайнините на града се снимаше и сериалът „Игра на тронове“ (Game of Thrones).

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.