Белфаст – градът на Титаник и .. още нещо

Всичко в Белфаст на пръв поглед е свързано с Титаник, но за мен (защото съм си сладокусна) беше първият бургер, който ядох с телешки стек, пилешка пържола и бекон ;-)) Може би защото пристигнахме в Белфаст по обяд и директно паркирахме пред PaPa Browns. Крайната ни дестинацията беше замъкът Carrickfergus, но нали сме си лакоми… трябваше първо да обядваме 🙂

Carrickfergus Castle

Замъкът носи със себе си над 800-годишна история, а панорамната гледка от него е зашеметяваща. Строежът е започнал още пред далечната 1177г. Това е един от най-добре запазените средновековни структури в Северна Ирландия, въпреки, че е в бил завоюван от шотландски, английски, ирландски и дори френски завоеватели. Днес, замъкът е отворен за посетители срещу скромната сума от 5 паунда и се използва предимно за изложби и е музей на средновековни предмети (а и в момента има тук там ремонтни дейности и кранове- както виждате).

Следващата ни спирка беше апартаментчето в Белфаст, което бяхме запазили чрез AriBNB. Интересното там беше, че не се срещнахме със собственика на апартамента, а взехме ключа от така наречения “ключодържател” с код, заключен на оградата на сградата. Апартаментът беше много чист и доста голям за очакванията ни. Но стига толкова за мястото, където бяхме отседнали. Оставихме си багажа и тръгнахме да търсим най-известният бар и ресторант в Белфаст. Отново бяхме гладни 😀 Да обаче в Белфаст вече не се сервираше храна, а само бира… Ето защо хапнахме “най-хубавата” италианска пица на парче на един паркинг. Така де, трябва да си спомняме за Белфаст с нещо щуро и интересно. Вечерта продължи в бара, където се насладихме на келтска музика, танци и бира.

Музеят на Титаник – Titanic Belfast

Пред музея на Титаник е поставена статуята “Титаника” и наподобява гмуркащо се момиче. Изработена е от бронз и напомня дизайна на фигурата от носа на лайнера, като идеята е да символизира надеждата и позитивното мислене. Не пропуснахме да си направим снимки тип “Титаник” 😀

Въпреки, че по целия свят корабът Титаник е възприеман като трагедия, в Белфаст хората се гордеят с него. Все пак точно тук е мястото, където великият, огромен и луксозен кораб е построен. В шест етажната сграда се намират девет интерактивни галерии, галерии за временни изложби и конферентен център. За жалост нямахме много време да разгледаме всички шест етажа, но се потопихме в света на кораба “Номадик” – малък параход, който е превозвал всички пътници до Титаник.

Корабът “Номадик” – The SS Nomadic

Първоначално построен заедно с могъщия Титаник в Белфаст през 1911 г., The SS Nomadic е много повече от просто “сестра на Титаник”. Проектиран от Томас Андрюс и построен с помощта на същия дизайн като Титаник, но с по-малки размери, Номадик е често се наричан “мини Титаник”. През април 1912 г. Номадик завършва най-известната си задача, като прехвърли развълнуваните пътници от първа и втора класа на кораба Титаник.

Номадик е последният оставащ “White Star Line” кораб в света (произведен от най-мощната корабна компания – “White Star Line”) и е член на основната колекция от “Националния регистър на историческите кораби”.

Символът на Белфаст – Голямата риба

Символизира завръщането на “царя на рибата”- сьомгата 🐟 в река Лаган. Десет-метровата рибата е облицована с керамични плочки, с големи бронзови перки. “Кожата” на плочките включва много от изображенията в синьо от вестници в Белфаст, детски рисунки в училище и снимки от исторически източници.  Интересното при голямата риба беше, че говори! Можеш да пратиш sms на рибата.

Кметството

Кметството на Белфаст е впечатляваща сграда. Екстериорът е изграден основно от камък и е в бароков възрожденски стил. Сградата се отличава с кули във всеки от четирите ъгъла, с меден купол. Интериорът има редица забележителни характеристики като голямото стълбище, прозорците с виражи и редица паметници и предмети на изкуството както и гербът на Белфаст.

В Белфаст има от всичко – музика, хубава храна (пицата и бургерът си бяха хубави), изкуство и култура. “Северната версия на Дъблин” както много хора го наричат, в момента е много по-атрактивна дестинация и от самия Дъблин. Да не забравяме, че все пак в покрайнините на града се снимаше и сериалът „Игра на тронове“ (Game of Thrones).

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.