Европа: .euПролетПътеписиТоп

Дъблин – бира, уиски, купони и “големи” леприкони

Лично аз бих оприличила Дъблин на малкия Амстердам. Точно там беше мястото, където видях повече момински партита и мъже с зелени шапки и рисувани лица, отколкото забележителности. Няма нищо общо с мистичната и зелена Ирландия.

Дъблин е град за парти. Все пак фабриките на Guinness и Jameson са там, няма как да пропуснем, че може би заради алкохола и фабриките е предпочитано място за купони сред млади и стари. Всеки ресторант, който посетихме беше с жива музика и сервираха предимно бира!

Обяд в центъра

След една от големите забележителности в Дъблин – Trinity college и голямата библиотека – решихме да обядваме в типична ирландска обстановка. Така се спряхме и на Oliver St. John Gogartys – ресторант с ирландска музика и кухня. А вътре какво да видим? Жива музика, зелени шапки, момински партита, рисуване на временни татуировки и много бира! Идеалното място за обяд!

В света на леприконите 🙂

В света на Guinness – Guinness Storehouse

Входът на  Guinness Storehouse
Входът на Guinness Storehouse

Да се озовеш във фабриката на Guinness е истинско удоволствие! Не само научаваш процеса на правене на бира, но и си наливаш и изпиваш няколко. И на всичко отгоре получаваш и сертификат! Какво по-хубаво от това?

Предварително си направете резервация за посещението и testing-a през сайта им!

Посещението ни беше в 18:00 часа, а ние нетърпеливи бяхме с 30 минути по-рано на оказаното място не далеч от центъра на Дъблин! Тура ни започна от суровите съставки, необходими за перфектната бира – вода, мая, хмел и ечемик. За всяка една от съставките имаше описание от къде е, как се обработва и кое е най-важното при съхранението и.

След всички тези обяснения дойде време и за истината – ПИЕНЕТО НА БИРА! Преди самото опитване и пиене на бирата, в Guinness академията ни научиха как точно да наливаме бирата, под какъв градус и колко да е пяната.

След като усвоихме тези техники, си наляхме бира и сладко си я изпихме на последния етаж с уникална гледка към града. Затова си имаме и сертификат все пак!

Jameson whiskey – или как след бирата тествахме уиски

Отново си бяхме направили предварителна резервация от официалният им сайт и пристигнахме по-рано! След като видяхме във фабриката на Guinness, че наистина дават бира и се пие 😀 бяхме по-спокойни, но и по- развълнувани за посещението си!

За разлика от преживяното с бирата, във фабриката на Jameson всичко беше дигитализирано. На огромна кръгла рицарска маса (почувствахме се като на събрание през вековете за решаване на важна битка и стратегия за историята на страната ни) ни обясняваха историята на уискито, започваща през далечната 1780 година. След това се преместихме в друга зала, където ни обясниха процеса на производство.

Процесът на производство на Jameson
Процесът на производство на Jameson

Знаете ли, че всички 16 деца на основателят на Jameson е трябвало да държат тест, за да работят при баща си във фабриката?

И не на последно място отидохме в залата за дегустация, където имахме три различни уискита и чаша вода. В края на тура можеше да си изберем между чисто уиски и коктейл с уиски.

The Temple Bar – най-известният бар в Дъблин

Най-известният бар в Дъблин
Най-известният бар в Дъблин

Всеки, който попитах за впечатления и забавления в Дъблин не пропусна да спомене да посетим “The Temple Bar”. И ето къде се озовахме! Тръгваш към тълпата туристи и рано или късно се озоваваш там. (Всеки втори бар в Дъблин е Темпл бар, но само един е оригинала;-)). В бара беше пълно, не можеше да се разминеш. Всички държаха ръцете си високо, за да не им се разлее бирата и си танцуваха. Разбира се и тук не пропуснахме да видим моминско парти 😀 Но в тази гъчканица решихме да изпием по няколко бири на друго място и се преместихме в друг Temple Bar малко по-нагоре по улицата. Не си мислете, че там беше спокойно. Отново имаше жива музика и танци, но поне бара беше на два етажа и някак си имаше малко повече място и въздух ( а и свиреха по-добре)!

Под звуците на рок и след няколко червени бири се разтанувахме и вечерта мина като по учебник – Дъблински учебник – така де нали в Дъблин всичко е купон. Да не забравяме, че купонът продължи и в хотела ни – нямаше кой да ни каже, че ресторанта на хотела, в който бяхме отседнали, става на дискотека вечерта, която работи до 5-6 часа сутринта.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.