Ирландските замъци – легенди, история и много заснети филми

Няма как в толкова мистична и зелена страна да няма замъци. Едни от най-красивите замъци, които съм посещава са точно в Ирландия!

Със сигурност сте си мечтали някога да посетите замък от онези, които ги има във филмите? Средновековен замък, с крепостни стени, кули и оръдия. Точно за такива замъци ще ви разкажа в тази статия.

Trim castle – Кралят на замъците

В наши дни и английските, и ирландските замъци се намират в тясна връзка с филмовата индустрия. Твърде често туристите са привлечени да посетят дадено място не просто за да разгледат забележителностите му, но и за да станат очевидци на снимачния процес на някой филм. Така и ние се озовахме в Трим, за да разгледаме прословутия замък от Храбро сърце (Braveheart).

Един поглед към Trim Castle и драматично ирландско небе, и може да си представиш образите от книгите с разкази за доблестни воини и плахи монаси как оживяват пред очите ти.

Замъкът Трим е най-големият, най-добре запазеният и най-впечатляващият англо-нормански замък в Ирландия. Построен през 1172 г. в продължение на тридесет години от Хю де Лейси и неговия син Уолтър. Макар и построен в три основни фази, никога не е бил обект на по-късни ремонти или реконструкции. Няма сблъсък на контрастиращи архитектурни стилове – както е замислен като нормански замък така и остава. До 18-ти век замъкът бил окончателно изоставен.

Любопитно: През 1700 г. Джонатан Суифт, автор на “Gullivers Travels” прекарва някои от най-щастливите си времена в Трим. В негова чест е преименувана една от главните улици в града Трим, която минава успоредно на река Бойн.

Carrickfergus castle

Замъкът носи със себе си над 800-годишна история, а панорамната гледка от него е зашеметяваща. Строежът е започнал още пред далечната 1177г. Това е един от най-добре запазените средновековни структури в Северна Ирландия, въпреки, че е в бил завоюван от шотландски, английски, ирландски и дори френски завоеватели. Днес, замъкът е отворен за посетители срещу скромната сума от 5 паунда и се използва предимно за изложби.

И тук няма как да пропусна да спомена, че замъкът е използван за различни снимки на филми, най-известният от който е “Robot Overlords”

Dublin castle

За Дъблинският замък си имахме екскурзовод, който ни разказа, че замъкът е служил векове като щаб на английската, а по-късно и британската администрация в Ирландия. Той е една от най-важните сгради в ирландската история. Издигнат e в началото на тринадесети век на мястото на викингското селище. А от 1204 г. до 1922 г., той е седалище на английски, по-късно и британско управление в Ирландия. Чак през 1922 г., след независимостта на Ирландия, Дъблинският замък е официално предаден на новото ирландско правителство.

Разказаха ни, че голям пожар причинява сериозни щети на голяма част от сградата. Въпреки пожара, части от средновековната и викингската структура са оцелели и все още могат да бъдат разгледани и днес. За разлика от другите замъци, в Дъблинският замък ни показваха повече разпределението на стаите – гостна и трапезария, отколкото външността на замъка и четирите му ъглови кули.

На път към Скалите на Мохер се отбихме до малкото селце Кинвара, замъкът Дънгуайър и замъкът Бунрати. Изпълнено с живописно оцветени сгради, очарователното село е отлична спирка за почивка и разходка.

Dunguaire castle

Замъкът Дънгуайър е един от най-посещаваните и снимани замъци в западната част на Ирландия. Разположен е край пътя, успяхме да го зърнем по пътя към живописното крайбрежно село Кинвара. За съжаление, не успяхме да го разгледаме, но пък вече и ние си имаме снимки от него 😉

Легендата за замъка Дънгуайър разказва, че лордът му е бил щедър към имението си приживе и продължава тази традиция и в отвъдното. Вярва се, че ако човек застане на главната порта на двореца и зададе някой въпрос, той ще получи отговор до края на деня.

Bunratty castle

Заключен между масивни кули, той се намира в централната част на едноименното селце Бунрати и се счита за “най-автентичната крепост в цяла Ирландия”. Самият замък работеше за посетители до 16:00 часа и понеже ние го посетихме на връщане от скалите, вече беше затворен, но се насладихме на обиколката около замъка и зелените му градини.

Според неофициално проучване Ирландия има повече от 1000 замъка, разпръснати из цялата страна. Повечето от замъците са били построени като защитни жилища от най-мощните семейства на острова. За съжаление повечето замъци са били изоставени и в днешно време съществуват като руини.

Ние посетихме и ви показахме някои от най-известните и впечатляващи замъци. Ако и вие искате да се потопите в средновековна атмосфера, запишете си Ирландия в списъка за следваща дестинация, която да посетите!

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.