Европа: .euПролетПътеписиТоп

Ирландските замъци – легенди, история и много заснети филми

Няма как в толкова мистична и зелена страна да няма замъци. Едни от най-красивите замъци, които съм посещава са точно в Ирландия!

Със сигурност сте си мечтали някога да посетите замък от онези, които ги има във филмите? Средновековен замък, с крепостни стени, кули и оръдия. Точно за такива замъци ще ви разкажа в тази статия.

Trim castle – Кралят на замъците

В наши дни и английските, и ирландските замъци се намират в тясна връзка с филмовата индустрия. Твърде често туристите са привлечени да посетят дадено място не просто за да разгледат забележителностите му, но и за да станат очевидци на снимачния процес на някой филм. Така и ние се озовахме в Трим, за да разгледаме прословутия замък от Храбро сърце (Braveheart).

Един поглед към Trim Castle и драматично ирландско небе, и може да си представиш образите от книгите с разкази за доблестни воини и плахи монаси как оживяват пред очите ти.

Замъкът Трим е най-големият, най-добре запазеният и най-впечатляващият англо-нормански замък в Ирландия. Построен през 1172 г. в продължение на тридесет години от Хю де Лейси и неговия син Уолтър. Макар и построен в три основни фази, никога не е бил обект на по-късни ремонти или реконструкции. Няма сблъсък на контрастиращи архитектурни стилове – както е замислен като нормански замък така и остава. До 18-ти век замъкът бил окончателно изоставен.

Любопитно: През 1700 г. Джонатан Суифт, автор на “Gullivers Travels” прекарва някои от най-щастливите си времена в Трим. В негова чест е преименувана една от главните улици в града Трим, която минава успоредно на река Бойн.

Carrickfergus castle

Замъкът носи със себе си над 800-годишна история, а панорамната гледка от него е зашеметяваща. Строежът е започнал още пред далечната 1177г. Това е един от най-добре запазените средновековни структури в Северна Ирландия, въпреки, че е в бил завоюван от шотландски, английски, ирландски и дори френски завоеватели. Днес, замъкът е отворен за посетители срещу скромната сума от 5 паунда и се използва предимно за изложби.

И тук няма как да пропусна да спомена, че замъкът е използван за различни снимки на филми, най-известният от който е “Robot Overlords”

Dublin castle

За Дъблинският замък си имахме екскурзовод, който ни разказа, че замъкът е служил векове като щаб на английската, а по-късно и британската администрация в Ирландия. Той е една от най-важните сгради в ирландската история. Издигнат e в началото на тринадесети век на мястото на викингското селище. А от 1204 г. до 1922 г., той е седалище на английски, по-късно и британско управление в Ирландия. Чак през 1922 г., след независимостта на Ирландия, Дъблинският замък е официално предаден на новото ирландско правителство.

Разказаха ни, че голям пожар причинява сериозни щети на голяма част от сградата. Въпреки пожара, части от средновековната и викингската структура са оцелели и все още могат да бъдат разгледани и днес. За разлика от другите замъци, в Дъблинският замък ни показваха повече разпределението на стаите – гостна и трапезария, отколкото външността на замъка и четирите му ъглови кули.

На път към Скалите на Мохер се отбихме до малкото селце Кинвара, замъкът Дънгуайър и замъкът Бунрати. Изпълнено с живописно оцветени сгради, очарователното село е отлична спирка за почивка и разходка.

Dunguaire castle

Замъкът Дънгуайър е един от най-посещаваните и снимани замъци в западната част на Ирландия. Разположен е край пътя, успяхме да го зърнем по пътя към живописното крайбрежно село Кинвара. За съжаление, не успяхме да го разгледаме, но пък вече и ние си имаме снимки от него 😉

Легендата за замъка Дънгуайър разказва, че лордът му е бил щедър към имението си приживе и продължава тази традиция и в отвъдното. Вярва се, че ако човек застане на главната порта на двореца и зададе някой въпрос, той ще получи отговор до края на деня.

Bunratty castle

Заключен между масивни кули, той се намира в централната част на едноименното селце Бунрати и се счита за “най-автентичната крепост в цяла Ирландия”. Самият замък работеше за посетители до 16:00 часа и понеже ние го посетихме на връщане от скалите, вече беше затворен, но се насладихме на обиколката около замъка и зелените му градини.

Според неофициално проучване Ирландия има повече от 1000 замъка, разпръснати из цялата страна. Повечето от замъците са били построени като защитни жилища от най-мощните семейства на острова. За съжаление повечето замъци са били изоставени и в днешно време съществуват като руини.

Ние посетихме и ви показахме някои от най-известните и впечатляващи замъци. Ако и вие искате да се потопите в средновековна атмосфера, запишете си Ирландия в списъка за следваща дестинация, която да посетите!

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.