полезно

Полезните мобилни приложения, необходими за всяко пътуване

При едно от пътуванията ни, в Брюксел през септември, ни се случи авантюристично преживяване (не толкова приятно). Слязохме от самолета, хванахме си автобуса за хотела и се озовахме на рецепцията. Всичко въвреше добре, преди да ни кажат, че сме объркали хотела и резервацията. Оказа се, че в Брюксел има няколко различни хотела с еднакви имена, от една верига, само с различна локация. Та те се различават само по физическите си адреси в един и същи град – особено по големите туристически дестинации. В Брюксел се оказаха три хотела Трон, а в Киев, например има 3 хотела на Radisson Blu.

За да не изпадате и вие в подобни ситуации, решихме да ви споделим няколко много полезни мобилни приложения.

Пътуванията крият различни изненади. Преди пътуване винаги има много неща, които трябва да се предвидят.  Някои си мислят, че туристическите агенции са за това – и то е така, но все пак много от нас си организират пътуванията сами.

Когато организираме едно пътуване е важно да започнем от резервациите на полети и хотели. Също да помислим за транспорт на място, като кола под наем или градски транспорт, ресторанти и забележителности. За щастие Интернет улеснява планирането на всяка екскурзия или почивка. Ето и някои от най-полезните мобилни приложения, които ще помогнат пътуването да е по-лесно и безпроблемно. 

Хотели, хостели и апартаменти

 • Booking.com

С Booking резервирамe хотели и хостели. Всички го знаете и не е някакво хипер приложение, но е приложението с най-голяма базата от данни – огромен избор и филтри. Последно си резервирахме хостел в Пловдив.

 • AirBNB

Друго приложение е AirBNB – то е за апартаменти, частни квартири, вили и т.н. Ако търсите нещо на достъпна цена, може да разгледате различни AirBNB опции – частни квартири, подходящи за всяко пътуване. След объркването на хотела на въпросното пътуване до Брюксел, накрая отседнахме в AirBNB апартамент.

Снимките са от сайта на AirBNB.

Няколко приложения за полети

Има много приложения за евтини полети, които може да използвате. Повечето от тях са сходни и имат еднакви функционалности – разрешен багаж, чек-ин, бордни карти и дестинации. Изгодни оферти за полети, хотели и коли под наем. В приложенията има също опции за различни билети за забележителности или трансфер от летището до хотела/апартамента. Някои от най-известните и полезни за мен са:

Авиокомпании

Всяка си има приложение, ето моите най-използвани:

 • WizzAir
 • Ryanair

Освен добре познатите нискотарифни авиокомпании в България, може да разглеждате и различни билети за желаните дестинации от много компании наведнъж с eSky или Skyscanner:

 • eSky
 • Skyscanner

Всеки си прави списък за това какъв багаж трябва да вземе. В днешно време вече не е нужно да си пишете неща, които да не забравите на лист хартия. Вече има приложение за това.

Багаж

 • PackPoint

PackPoint ви помага да опаковате багажа си. Напишете в приложението къде мислите да пътувате и какво ще правите там и то ще ви предложи списък с нещата, които трябва да имате в багажа си. Можете да добавяте или премахвате неща от списъка.

Забележителности и транспорт

Относно разглеждането на забележителности и придвижването в даден град бих препоръчала 4 приложения:

 • Moovit

Приложение за градски транспорт. Прави ти маршрути, показва кои са най-близките спирки и какви превозни средстава да използваш

Може да си го ползваш и в София и работи по-добре от сайта на Градска Мобилност. 😉

 • TripAdvisor

Всеки знае TripAdvisor – приложение с ревюта за пътешественици. Там ще намерите информация за хотели, ресторанти, забележителности, атракции, туристически обиколки и полети по цял свят, с милиони ревюта от туристи.

 • Google Trips

Разбира се, че Google има приложение и за планиране на пътуванията при това доста добро и полезно. Google Trips автоматично събира вашите резервации за пътувания (резервации в хотели или полети, направени през Gmail) и изобразява половин ден или цял ден с предложения за неща, които да разгледате или направите (близки и интересни забележителности). Подобно на повечето приложения на Google, то е лесно за използване и интуитивно.

 • Google Maps

Естествено няма да пропуснем и добре познатото на всички приложение Google Maps. Все пак не забравяйте, че не на всякъде имаме Интернет и е хубаво да си изтегляме карти на местата където отиваме, така че да са активни офф-лайн.

Screenshot Image

Е вече сме готови. Нека стягаме куфарите и да потегляме.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.