България, .bgидеи за уикендаПролетПътеписи

Идеи за уикенда: Разходка до Власинското езеро и ждрелото на река Ерма

Отново е пролет и е време за разходка. Този път ще се разходим до Сърбия и по-точно до Власинското езеро, а на връщане ще посетим ждрелото на река Ерма до малкото гранично градче Трън.

Предварително се бяхме уговорили с приятели да тръгнем рано. Решихме да тръгнем към 8:00 часа от София, за да имаме повече време за разходката. Все пак до Власинското езеро са около 120-130 км., а и трябва да се минава граница. По принцип, за да отидеш в Сърбия би трябвало на границата да ти поискат паспорт, но ако е само за разходка, може да се мине и с лична карта.

Имате избор от два различни пътя, по които може да стигнете от София до границата със Сърбия (граничен пункт Стрезимировци, близо до гр. Трън) – през Божурище и през Перник. Ние изпробвахме и двата – на отиване през Перник, а на връщане през Божурище. Пътят до там и от двата маршрута е хубав, няма дупки (е има закърпени участъци) и не е натоварен.

На границата минахме много бързо и точно за обяд бяхме в Сърбия.

село Власина
село Власина, Сърбия

Време за обяд – сръбска скара и бира

Разбира се, не пропуснахме автентичната сръбска скара. Видяхме доста ресторанти на хотели, около езерото, но ние се спряхме на Ресторант Бест. Прочетохме преди това в Интернет, че този ресторант бил най-хубавият и решихме да видим с какво толкова го хвалят. Е има защо! Атмосферата в ресторанта и обслужването бяха отлични. Трябва да отбележим, че въпреки обилното хапване сметката беше съвсем прилична – по около 20 лв. на калпак и то заплатена в български лева.

“Приятелите” ни от Интернет ни съветваха да опитаме специалната им дюлева ракия, но в крайна сметка се спряхме на бира. В менюто с напитки имаше също домашно направен сок от мащерка, мента, малина и бъз. Поръчахме си различни видове плата, за да опитаме от всичко. Всичко беше много вкусно. Донесоха ни различни видове каймак с домашни питки и мешана скара.

Ресторант Бест
Панорамна снимка от ресторант Бест

Пред ресторанта, който се оказа и хотел, имаше много сергии с магнитчета и сладка както и от по-горе изброените сокове от мащерка, мента и малина, от които може да си вземете за вкъщи. Ние опитахме на място, но не си взехме нищо, защото на границата ни предупредиха, че имало някаква зараза и не може да се внася храна към България.

Власинското езеро

След обилния обяд отидохме до езерото да го разгледаме. То беше спокойно и блажено, а въздухът – чист. Беше пусто и тихо, но въпреки това красиво. Ние и още едно семейство бяхме единствените посетители по това време. Чуваха се само леките вълни от езерото – спокойствие и идилия. Бяхме седнали на една от пейките и гледахме езерото, а спокойствието, което цареше от водата беше заразително. Ако беше малко по-топло можеше да дремнем на зелената тревичка.

Власинското езеро
Власинското езеро
Власинското езеро
Власинското езеро

На брега имаше постройка, която през лятото предполагам, че е кафене или бар. Имаше и лодки и каяци, които сигурно се използват при по-топло време. Казват, че разходка по езерото с лодка или каяк е уникално преживяване, тъй като самото езеро е голямо и може цял ден да се обикаля. Но това ще го изпробваме друг път, заслужава си да се посети отново през лятото.

Ждрелото на река Ерма

След като се насладихме на спокойствието на езерото, се отправихме към едно от най-красивите места в България – Ждрелото на река Ерма. Намира се на 3км. от град Трън и е уникално място за почивка и разходка след природата. В живописния район има няколко екопътеки, като от южната част на ждрелото тръгва Трънската екопътека. До колкото разбрахме, пътеката се състои от две части – първата обхваща района на Трънското ждрело, а втората, по-дълга част отвежда към другото ждрело в района – Ябланишко. Целият преход трае около 7 часа, а общата дължина на маршрута е около 13 км. За жалост, ние вече нямахме много време да се разхождаме, а и нямахме подходяща екипировка, но ще си го оставим за следващото посещение. 

За ждрелото на река Ерма ще разказвам отново в следваща публикация, след като се разходим по екопътеката. Днес стигнахме само до дървеното мостче в началото и поради хлъзгавината и това, че ние не бяхме с подходящи обувки, решихме да пропуснем разходката по-нататък. Въпреки това, съботният ни ден беше изпълнен с много емоции, чист въздух, красива природа и вкусна храна.

Ако се чудите къде да се разходите за уикенда, една разходка до Сърбия и до Власинското езеро е идеално решение. Гледките са уникални и спокойно мога да кажа,че си заслужава пътуването.

https://www.instagram.com/p/Bv8fcFEDR6s/

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.