България, .bgКакво да хапнем в:полезноприключение с детеПътеписи

Едно по-различно Габрово – приключение с дете

Пътуването с дете си е цяло приключение. Независимо дали пътувате по работа или просто на почивка, пригответе се с търпение в огромни дози.

Тръгнахме сутринта около 9.30 ч. в петък от София, в посока Габрово. Аз имах личен ангажимент и естествено цялото семейство – мъжът ми и детето ми нямаше как да не дойдат с мен  – това е първо правило на щастливия семеен живот – (ако такъв съществува с деца) – не натоварвай мъжа с прекалено много грижи за детето и не го оставяй цял ден и нощ сам с него – това е неприемливо за всяка уважаваща себе си жена.

Пътуването мина долу-горе добре, едната ми леля също пътуваше с нас, та не знам заради този факт ли или заради нещо друго, но детето не можа да разгърне целия си потенциал в колата, и мина само с около 100 въпроса, половината от които се повтаряха, няколко песни, стихчета и мрънкане от време на време дали сме стигнали. А като абсолютен бонус заспа 1 час преди Габрово. Ех, тогава успях да отпия от сутрешното кафе, което моят любим мъж ми беше взел. Студено кафе, но все пак сладко (казват против бръчки).

По принцип около 2 часа и 30 минути отнема пътуването от София до Габрово, долу горе и на нас толкова ни отне (благодарение на факторите, които описах по-горе).

Бяхме запазили нощувки в една прекрасна къща за гости в самия център на Габрово – Гурме Хаус. Мястото е подходящо за деца, стаите са топли и уютни, има паркинг, а до самата къща има заведения и за хранене, бърза закуска, детска площадка и много магазини по главната улица.

Самата къща е разположена на тиха уличка, а домакините са повече от любезни, бяха ни запазили места в една пицария за хапване вечерта, тъй като беше доста посещавана. Цените бяха прилични, а хапването много вкусно.

В петък беше прекрасно време – необичайно за декември и успяхме да посетим Етъра – на около 10 минути с кола от центъра. Там при хубаво време е страхотно за деца, да се разходиш, да си купиш шоколад от сливи (да, точно по габровски – по-евтино излиза), захарно петле или някоя мекичка, ако не си закусил.

Музей „Етър“ пази духа на България. Той отваря врати през 1964 година като Етнографски парк-музей. През годините се утвърждава като единствен по рода си музей на открито от типа Скансен в България. Институцията е център за проучване на традиционната култура на балканджиите от пред-индустриалното общество до най-новото време.

Да посетиш Габрово преди Коледните празници е наистина невероятно – коледната украса е прекрасна, а за децата имаше големи фигури на най-обичаните анимационни герои, дори съвременни – освен добре познатите Том и Джери, Маша и Мечока, Косе Босе и Кума Лиса, там присъстваха дори и кучетата от Пест Патрул – истински празник за децата.

На другия ден дойде време и за останалите забележителности, които успяхме да посетим. Предвидливо отидохме по женски (спестявайки си мрънкането на мъжа). Пеша от къщата за гости по новата крайбрежна уличка отидохме до Музея на хумора и сатирата. Около 20 минути пеша – стига да го позволява времето. Билетите за двама възрастни и дете бяха 9 лв. общо. Вътре освен габровските шеги и закачки имаше и няколко изложби, както и занимания за деца. Изложбите както можете са си представите не представляваха интерес за дете на 4 г., но за мен беше истински празник за душата.

Малко поизморени, след това се отправихме в посока спортната зала и намерихме уютна кафе-сладкарничка, в която хапнахме коледни меденки, пихме по кафе и направихме план за следващата забележителност, която да посетим – а именно планетариума. По предложение на сервитъорката в кафето взехме такси, тъй като той се намира на голямо разстояние и детето нямаше да издържи. Около 7-8 минути отне пътуването с такси. Ние не съобразихме да се обадим предварително дали работи планетариума, естествено, че не работеше (поне така пишеше), но за наш късмет, вътре имаше човек (учител), който е имал уговорка с друга група и ни покани да влезем. И добре че, иначе не знам какво щях да обяснявам на детето.

Вътре имаше огромна снимка на слънчевата система, слънцето (наричано от детето Марс) можехме да видим с телескоп на покрива. Отидохме и наистина успяхме, благодарение и на времето да се полюбуваме на гледката.

След това учителя ни покани в една от залите, за да ни прожектира филм за Млечния път и планетите от слънчевата система. Беше наистина интересно. Накрая ни направи и астрономичен хороскоп, според датата и часа на раждане (за детето каза, че няма такова животно, а аз му отвърнах, че добре, че мъжът ми го няма, че и неговото животно е странно).

Благодарихме и тръгнахме пеша надолу към центъра. Пътят е планински с прекрасни вили и къщи покрай него. Побързахме, тъй като големи сиви облаци се приближаваха към нас. Успяхме за 10-на минути да слезем. Скрихме се в едно кафене от дъжда и после уморени от разходката се прибрахме в къщата.

Искаше ни се да посетим още няколко забележителности, но на другия ден трябваше да тръгваме преди обяд. Останаха за следващия път да посетим:

  • Соколски манастир
  • Интерактивен музей на индустрията (който беше почти до къщата)
  • Паметник на Рачо Ковача
  • Дечкова къща – музей
  • Исторически музей
  • Художествена галерия
  • Крепост Градище и др.

Пътуването към София мина добре, като изключим, че детето беше глътнало радиоточката и не спираше да задава въпроси. Но, какво да се прави, това е положението.

Благодаря ви за вниманието!

Йоанна Симеонова

Ако искате още приключения в Габрово и околностите прочетете: Идеи за уикенда: Разходка до Габрово и крепост Градище

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.