Европа: .euЕсенПътеписи

Здравей дъждовен Брюксел

Въпреки лошото време и леките превалявания през четирите дни, в които бяхме в Брюксел, Белгия, успяхме да разгледаме всички „известни забележителности”, които „не трябва да пропускате“. Опитахме много и различни белгийски бири, разходихме се из малките и китни улички на града и разбира се не пропуснахме белгийския шоколад и гофретите.

Къде да отседнем в Брюксел?

В Брюксел има много хотели, но може да се намери и уютно и малко апартаментче за няколко дни/нощи. Ако търсите нещо на достъпна цена, може да разгледате различни Airbnb опции – частни квартири, подходящи за всяко пътуване. Ние отседнахме в една такава квартира за времето, в което бяхме в Брюксел. Там беше много уютно и чисто. Намираше се точно на метро станция “Maelbeek”, където през 2016г. имаше терористични атаки. От там много лесно стигнахме до Европейския парламент и до парка “Cinquantenaire”.

Какво да хапнем в Брюксел?

Брюксел е всеизвестен с шоколада и гофретите си. Най-вкусните гофрети, според мен, може да пробвате в The Waffle Factory. Там може да си избирате какво да сложите на гофретата, ако не сте привърженици на сладкото може дори да ги опитате с нещо солено. Аз, разбира се, не устоях на сладкото и както може да видите на снимката опитах гофрета с шоколад и ягоди. 

В Белгия нямат много вкусни национални ястия, но със сигурност трябва да опитате пържените им картофи и различните им видове бира. Аз се влюбих в плодовите им бири и по-конкретно в черешновата бира. Изпробвайте я и вие. Ако обичате сайдери :D, няма да съжалявате.

Придвижване в Брюксел

Градският транспорт в Брюксел е доста добре развит. Чрез метро може да се стигне почти навсякъде. През спирките на метрото минават и свързващи трамваи, които улесняват прехвърлянето от определените линии на метрото. Цената на билетчето за метрото, за разлика от България, е 2 евро за придвижване в рамките на един час. Има и различни опции за карти – за едно пътуване, за 10 пътувания или 24 часова карта. Ние използвахме 24 часовата карта. Тя е валидна в момента, в който я чекираш, т. е. не е само за определения ден (например ако я чекираш в 18:00ч може да се използва до 18:00 ч. на другия ден). Най-удобно е да се използва метрото до Атомиума и Мини Европа. Всички други забележителности може да се посетят и пеша. Все пак по този начин разглеждаш целия Брюксел. Естествено има и добре познатите на всички туристи – Hop On Hop Off Bus.

Забележителности в Брюксел

1. Големият площад (Гран Плас)

Белгийската столица има много забележителности, но Гран Плас е от онези – „които не бива да пропускате“. Това е един от символите на града. Тук може да видите кметството на града и много други сгради с впечатляваща архитектура, които правят неговото посещение много специално преживяване. Тук стоят наредени плътно една до друга сгради – 33 на брой, принадлежали някога на различни професионални гилдии, където се трудели рамо до рамо занаятчии и търговци. Всяка от тях си има име. Те са от XVII век, а стилът им – готически или бароков. На площада се намира и музеят на бирата и Hard Rock Café.
От 1998 г. Гран Плас е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Интересното за площада е, че на всеки две години върху него се полага огромен килим от цветя.

      

Най-красиви според мен станаха снимките през нощта. Уверете се сами:

2. Пикаещото момченце (Manneken Pis)

Пикаещото момченце или известен още като Манекен Пис е символът на Брюксел. Статуята на момченцето често сменя дрехите си в чест на различни празници и личности. Можете лесно да стигнете до нея от главния площад. Намира се на пресечната точка на улиците Rue de l’Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat).

Легендите за пикаещото момченце

Според една от легендите, статуята е направена в чест на момченцето на херцог Готфрид III Льовенски. По време на война момченцето било качено на дърво, за да е защитено и от високия си наблюдателен пост то препикавало противниковата войска.
Според друга легенда, момченцето е препикало огъня, с който заговорници са искали да подпалят града, и така го е спасило.

Трета легенда, една от най-популярните, разказва как момченцето било син на богат търговец. Един ден обаче то се изгубило в града, а когато го намерили, то си пикаело спокойно в една малка уличка. За да благодари на хората, които го намерили, търговецът построил фонтан с пикаещо момченце.

 

3. Европейският парламент (European Parliament)

Най-лесно може стигнете до Европейския парламент с метро като слезете на станция „Шуман“ или да се разходите пеша от метро станция “Малбек“ както ви разказах по-рано. Можете да се включите и в обиколки с водач в парламента, но ние само го разгледахме отвън и продължихме към парка.

4. Паркът Cinquantenaire

Ако търсите впечатляващо място, където да лежите под дърветата /ако не вали/ или просто да се разходите, паркът Cinquantenaire е вашето място. Паркът е пълен с живописни градини, езера и фонтани.

Освен прекрасна разходка по дългите алеи, в центъра на парка може да се насладите и на Триумфалната арка. Построена през 1905 г, тя е направена от желязо, стъкло и камък и символизира икономическите и индустриалните постижения. В парка можете да посетите и Военния музей, Музея на изкуствата и Авто -музея на ретро автомобили с над 350 класически автомобила, една от най-големите колекции в Европа.

Триумфалната арка е в чест на Националната изложба от 1880 г. за отбелязване на 50-годишнината от независимата на Белгия.

Триумфалната арка
Триумфалната арка
Триумфалната арка
Триумфалната арка

5. Атомиумът (Atomium) – Айфеловата кула на Брюксел

Атомуимът е паметник, построен за световното изложение Експо 58. Формата на зданието представлява атом от железен кристал с метални сфери. 

6. Мини Европа (Mini-Europe)

Точно до Атомиума се намира малкият парк – Мини Европа. Впечатляващ с над 350 миниатюрни фигури на популярни забележителности в Европа. Цената за посещение е 15 евро и може да се посети всеки ден. Паркът е много интересен с различните малки значими сгради от всички градове в Европа. Има представени обекти от всички страни на Европейския съюз. Първо влизаш и пред теб е миниатюра на Европейския парламент. Продължава със северните страни. Минава се през Холандия, Италия, Великобритания, Франция и всичкси символи на съответните страни. Има различни статуи за снимки като рицар или фермер – характерни за определените народи. Има интересни забавления за малки и големи – можеш да управляваш лодка или корабче както и да усетиш земетресението от вулкана Везувий.

7. Катедралата Сен Мишел и Гудула (Cathedral of St. Michael and St. Gudula)

Великолепната катедрала се намира в центъра на града, а готическата  ѝ архитектура впечатлява, още щом я видиш. Най-ценните й шедьоври са стъклописите и изповедалните от 16-ти век както и мястото за църковния хор, строено през 13-ти век в готически стил. Разглеждането на катедралата е безплатно и си заслужава. Всеки стъклопис е различен и уникален.

  Катедралата Сен Мишел и Гудула Катедралата Сен Мишел и Гудула

Катедралата Сен Мишел и Гудула Катедралата Сен Мишел и Гудула Катедралата Сен Мишел и Гудула

Повечето хора свързват Брюксел с Европейския съюз и всички Европейски институции. За мен обаче, Брюксел е прекрасно малко градче, с китни улички, красиви паркове и катедрали, и си заслужава да се посети.

Прочетете още за прекрасните ми моменти в приказна Холандия: Гитхорн – едно приказно градче в Холандия

Автор: Мария Йотова

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.