България, .bgПътеписи

6 забележителности в Родопите, където можеш да се доближиш до природата

Родопите са най-красивата планина в България. Една от най-пленителните планини, където всяко място е зашеметяващо и спиращо дъха. Вековни гори, зелени поляни, китни селца, язовири, водопади, реки, малки поточета и пещери. Убедете се сами!
Ще ви разказа за красивите, живописни местности и по-малко известните места, в Родопите, които обичам да посещавам.

За планината

The beauty of rodopi mountains

Родопите е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Дължината ѝ е около 220 – 240 km, а ширината до 100 km. Общата площ на Родопите е около 18 000 km², от които на българска територия са 14 738 km², което представлява 81,88% от цялата ѝ площ. Горите в планината заемат площ от над 800 000 хектара, което е около 28% от горите на страната. Името на планината е с тракийски произход. Разделя се условно на Западни и Източни Родопи.

Западните Родопи са по-високи и в тях са съсредоточени ждрелата и пещерите, а Източните се характеризират с по-нисък релеф. В западните Родопи предимно се среща иглолистна растителност – от ела и смърч до бор, a в Източните и на по-ниските места са широколистни – дъб и бук. Срещат се също и много билки и цветя.

#1. Бекови скали

„Една от гледките в западните Родопи, спираща дъха… „

Бекови скали

Така мога да опиша гледката от Бекови скали.

Бековите скали са близо до с. Равногор. Може да се стигне с джип, но е по-приятно да паркирате някъде на края на селото и да вървите около 30-40 минути пеша. Така може да видите и нивите от двете ви страни, на които се съдят картофи. Месните и не само те, ще ви кажат, че картофите от там са най-хубави и най-сладки, произведени в най-чистият регион на страната. Аз също мога да го потвърдя.

Ако посещавате Бековите скали през лятото и се разхождате до там пеша, не забравяйте да си сложите и слънцезащитен крем. Лесно може да изгорите от слънцето, в планината най-бързо се изгаря (все пак говорим за над 1300 м. надморска височина).

На самите скали е изградена беседка с пейки, разположени на голяма тераса, от където да се насладите на гледката към язовир Въча.

П.С. По същата планинска пътека в дясно може да разгледате и Червената скала.

#2. Село Равногор

Ravnogor

Село Равногор се намира на 1340 м.н.в. в Южна България, община Брацигово, област Пазарджик. Равногор и околностите му са екологично най-чистият район на Балканския полуостров. Мястото е с необичайно красива и разнообразна природа, отвсякъде обградено от върхове, зеленина и борови гори.

Според изследвания, проведени през 1993-1994 година от НАСА, районът около Равногор в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Въздухът е кристално чист с под 0,6% замърсяване.

На входа на селото е изграден голям стоманобетонен кръст, символ на християнската вяра на равногорци. Всички жители на Равногор са кореняци равногорци. В центъра на селото се намира православна църква. На изток се намира параклис „Свети Илия“, на връх „Света Елена“ се намира и параклис, носещ същото име. На съответните празници на всички параклиси и на „Света Неделя“ се дава курбан за здраве. Последните няколко години на параклиса „Свети Илия“ се събира на събор цялото село. Идват специално за случая живеещи в други населени места равногорци, както и много гости. Канят се изпълнители на родопски песни и гайдари.

Пътят в селото, осеян с картофи
Пътят в селото, около който са картофените ниви

Освен със своите картофи, Равногор е известен и с местната мандра. Там продуктите не само са екологично чисти, но са и много вкусни. Можете да си закупите от там различни кашкавали и сирена, но аз ви препоръчвам да си вземете масло. Ще се изненадате колко е вкусно.

#3. Гарванова скала

Гледката от Гарванова скала
Гледката от Гарванова скала

До Гарванова скала се стига като по пътя за с.Равногор продължите към летовище „Васил Петлешков“ (Атолука). Малко преди летовището има табела за Гарвановата скала.

Параклиса „Свети Стефан“
Параклисът „Свети Стефан“

 

 

 

До там пътеката е планинска – редуват се дървета и колоритни поляни, а ако имате късмет ще откриете и вкусните манатарки и естествено прекрасните родопски боровинки. Там все още цъфти жълт кантарион, бял равнец, мащерка, риган, и още много билки. По пътеката им отклонения, и лесно може да се разсейте , заради прекрасните места, но има табели, по които да се ориентирате.

Когато пристигнете мястото ще ви омае, защото земята там сякаш свършва. Скалите, които са високи около петнадесет метра, се спускат отвесно и пред вас се простира цялата красота от високия балкан към равнината. Когато времето е ясно може да видите Брацигово, Пазарджик и дори части от Пловдив.

Близо до скалата с прекрасната гледка можете да разгледате малкото параклисче „Свети Стефан“. То е построено изцяло с доброволния труд на жителите на с. Равногор и собствениците на вили в курорта Атoлука. Там може да запалите свещичка и да оставите парички за дарение и поддръжка на параклисчето.

 

 

Гледката от параклиса на Гарванова скала
Гледката от параклиса на Гарванова скала
Параклиса на Гарванова скала
Параклисът на Гарванова скала

#4. Дяволският мост

Ардино Дяволският мост в Родопите
Ардино
Дяволският мост

На десетина километра от град Ардино, ще откриете Дяволския мост. Може да стигнете с високо проходима кола или по-добре пеша по течението на реката. Преходът не е много дълъг и е приятно хладно през лятото. Мостът е разположен на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Построен в началото на 16 век.

От векове мостът е обвит в легенди и загадки. Има поверията, които нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако той успее да го завърши за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Майсторът се справил с дяволската задача и Сатаната, изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайното познание в гроба.
Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, ако погледнеш към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа на обяд, когато мостът и отражението му образуват окръжност. Освен това според някои в един от камъните му личи отпечатък от стъпката на Дявола.

#5. Тракийското скално светилище „Орлови скали“

Тракийското скално светилище „Орлови скали“ в Родопите

Орловите скали се намират в Източни Родопи на около 3 км южно от град Ардино. Стига се лесно по реновиран асфалтиран път, както беше написано и на десетките табели, споменаващи европроектите и напомнящи, че около 30 милиона лева са изхарчени точно тук.
Асфалтовият път свършва и нагоре се тръгва по малка пътека – „Пътеката на ардинската поезия“. До впечатляващите скали, ще стигнете по тази маркирана туристическа пътеки със стихове и поезия от местни автори.

Пътеката на ардинската поезия в Родопите

Орлови скали представляват над 100 ниши, издълбани навътре в скалата, с правоъгълни форми и размери колкото на малко прозорче. Според учените тези ниши принадлежат на одрисите и датират още от първото хилядолетие на новата ера. Били са с култово предназначение като в тях са поставени култови съдове при тържества. Има и легенда, която разказва, че тук в подножието на скалата, живее змей и пази едно от многото прокълнати, родопски съкровища.

#6. Живописните завой на река Арда

Живописните завой на река Арда в Родопите

Река Арда извира от карстовия извор Ардабаши, в северното подножие на граничния Арин връх. Тече на изток, през Родопите минава през Гърция и Турция и се влива в Марица, на около 6 км западно от Одрин. Арда е най-пълноводната българска река след Марица и Струма.
Има няколко места, на които река Арда прави 180-градусови завой, образувайки красив пролом. Най-популярното от тях е известно като „Завоя“. За него са написани много статии и ще откриете стотици снимки. И има защо – мястото е наистина спиращо дъха. Намира се на южния склон на яз. „Кърджали” по пътя между селата Рибарци и Стар Читак. Там реките Боровица и Арда се събират в едно, образувайки живописна панорамна гледка.

За Родопите може да се пише и говори много… но точно там винаги можеш да се насладиш на прекрасната природа, чистия въздух и да си починеш. Родопите са място на вековни традиции, сила, вдъхновение, здраве и красота. Препоръчвам ви поне веднъж да посетите тези прекрасни места и да усетите силата и магията на планината.

Четете още: Автентична Каталуния – магията на морето, архитектурата и изкуството

Автор: Мария Йотова

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.