България, .bgЕсенидеи за уикендаПътеписи

Идеи за уикенда: Копривщица – по стъпките на възрожденците

Градче, изваяно от миналото. Градче, за което учим по история и не посещаваме често. А си заслужава… Само на 110 км от столицата, в сърцето на Средна гора се открива прекрасното старинно градче – Копривщица. За един уикенд, може да разгледате това възрожденско градче, да отседнете в къща – паметник на културата, да закусите типична българска закуска и да се върнете назад във времето, когато сме се борили за свобода и независимост!

Със своите калдъръмени улички и с боядисаните в ярки цветове къщи, Копривщица е идеалното място да избягаме от ежедневието на големите градове.

Къде да отседнем?

Има много старинни къщи (реставрирани и преобразени в къщи за гости или малки семейни хотелчета), където може да отседнете. Ние избрахме Мандуловата къща.

Построена през 1752 година, възстановена през 1992г., Мандулова къща е паметник на културата и архитектурен паметник в града – музей Копривщица. Разположена в самия център на града, непосредствено до общината на едно от най-комуникативните места. Къщата съчетава възрожденската обстановка с модерните удобства.

Къде да хапнем?

В Копривщица навсякъде може да видите механи и ресторантчета. Ние избрахме да хапнем в Механа Дядо Либен за обяд и Механа “Под старата круша” за вечеря. От двете места бих препоръчала Механа “Под старата круша” .

Какво да разгледаме?

В този град има много къщи-музеи, много история и красиви пейзажи. Едни от най-важните забележителности са свързани с българи, родени в Копривщица и събудили възрожденския си дух:

Градът е родно място на някои от най-големите имена на България. Тук са родени Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.

  1. Площад 20-ти април – централния площад на града, на който се издига Паметник-костница в памет на загиналите в Априлското въстание.
  2. Копривщенският мост „Първа пушка“ – мястото, където избухва Априлското въстание на 20 април 1876г. То дава гласност на усилията и желанието на българският народ да възвърне свободата си след 5 века турско подтисничество. 
  3. Къщата музей на Димчо Дебелянов –  родната къща на поета, дал живота си за България по време на Първата световна война. На двора на къщата ще видите скулптурата на майка му, която го “очаква да се завърне в бащината къща”. Автор е скулпторът проф. Иван Лазаров и е поставена там през далечната 1934г.
  4. Къщата музей на Тодор Каблешков – родният дом на известния революционер и автор на Кървавото писмо.
  5. Къщата музей на Георги Бенковски – родната къща на един от основните организатори на Априлското въстание.
  6. Паметникът на Бенковски – символ на град Копривщица. Намира се над родната му къща, по стъпала нагоре, откъдето се открива и прекрасна панорамна гледка към града.

Това са само част от забележителностите на града. В Копривщица всяка къща и всяко ресторантче е прекрасно и носи със себе си разказани и неразказани истории. Разхождайки се и обикаляйки из малките улички на града ще си припомните не само важна част от историята на България, но и ще се насладите на спокойствието, тишината и уюта на това прекрасно градче. Подишайте чист въздух, припомнете си традиционната българска кухня, насладете се на възрожденската архитектура и вече ще сте напълно презаредени и готови за новата работна седмица в големия град.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.