Европа: .euПролетПътеписи

Най-хубавата пролетна градина

Първата ми среща с холандските лалета

Първото ми посещение в Кукенкоф (прекрасна пролетна градина в Холандия) беше в далечната 2004 година. Още тогава се убедих, че лалетата имат други измерения и характеристики на тази територия – ярки цветове, по-причудливи форми, по-силни ухания и създават невероятно настроение. Първоначално си мислех: “да не са златни тези лалета, че билета за входа в парка е 15 евра, да не говорим, че трябва да добавим и транспортни разходи от и до Амстердам”. Но повярвайте ми, всеки цент си заслужава ;-)) Аз имах възможност да го посетя цели три пъти и пак бих си подарила това несравнимо удоволствие – един ден разходка сред пролетни цветя. И никой няма да ви направи забележка, ако решите да газите в тревата или да приседнете и да се снимате с някое цвете, поточе или композиция. Но и Вие не сте хулигани, нали ;-))

Лалета и вятърни мелници са все още най-известните холандски символи. Знаете ли, че сумата платена за лалето Semper Augustus през 17-ти век (2000 гулдена за една луковица) е повече от това, което Рембранд е получил за своята най-прочута картина “Нощна стража”?

Черга от лалета
Черга от лалета
Лале сред зелена поляна
Лале сред зелена поляна

 

Пролетна градина

За всеки човек, имащ възможност да упражнява градинарство, собствената му градина е по-по-най 😉 Но аз мога да твърдя без съмнение, че за мен най-хубавата пролетна градина, най-голямата и най-разнообразната е тази в Кукенкоф, естествено в Холандия.

Keukenhof  преведено от дъч (нидерландски) значи зеленчукова градина и всъщност води началото си от 15-ти век, от добре поддържаната зеленчукова градина в замъка на Jacoba van Beieren. Разположена е между Амстердам и Хага, до град Лис. От центъра на Амстердам до там е 55 мин с автобус. Тя  впечатлява с цветовете, уханията, майсторството на градинарите, разнообразието на видовете и посещаемостта  си. Това е изкуство и индустрия. Разстила се на площ от 32 хектара и всяка година се засаждат над 7 милиона луковички на лалета, зюмбюли и нарциси. В това число не влизат  другите пролетни цветя, участващи в аранжирането на огромния парк. Естествено за нея се грижат доста ландшафтни специалисти и е гордостта на холандските градинари. Любопитно е, че парка има собствена алея на славата на лалетата, наречени на видни личности. Паркът е отворен за посетители само около два месеца в годината (тази година от 23.03. 2017 до 21.05.2017).

Непосредствено до парка
Непосредствено до парка – вода, зелено, черга от лалета и холандска промишленост

 

Павилионите с пролетни и причудливи цветни селекции

На територията на тази огромна градина има четири павилиона със специални колекции от орхидеи, нарциси, рози, ириси, фрезии, лилии и още други цъфтящи растителни видове. Всеки би се впечатлил от този спектакъл от цветове, аромати и красота. Аз лично се почувствах залята от емоция, аромат, красота и любов. Да, любов. Обичам цветята и те обичат мен и сред толкова много разцъфтели уникални видове бях обичана и специална.

Първият павилион Willem-Alexander (крал на Нидерландия) е посветен на представянето на интересни и непознати видове пролетни цветя с причудливи имена.

Селектираи видове лалета
Селектирани видове лалета

В павилион  Juliana може да се насладите на Tulpomania (Мания за лалета). Странни разработки на тема лале може да видите тук. Някои листенца са обсипани с кристалчета, други са в причудливи цветове, а специалистите казват, че вариациите на лалета са повече от 800 вида.

Жълто - оранжава захар
Жълто – оранжева захар
Феерия в лилаво
Феерия в лилаво

Beatrix – в този павилион е царството на орхидеите. Там бих стояла цял ден…

Разнообразие от орхидеи
Разнообразие от орхидеи

 

Oranje Nassan (Flowers mosaic) в тези мозайки има всякакви композиции от живи цветя, букети и декорации за всякакви поводи от човешкия живот. Ежедневно тук има демонстрации от специалисти за методи и идеи при аранжиране на букети и пространства. Тези демонстрации от аранжьори се  радват на интерес от много посетители и понякога е невъзможно да наблюдаваш процеса на творчество от първа линия.

Вода и цветя
Вода и цветя

Освен туристите в почивните дни тук може да се видят много холандски семейства особено в зоната за пикник. За децата има доста занимания – лабиринти от причудливи цветя, стрелба с лъкове, дори могат да помагат в зеленчуковите и цветни градини за обработка на почвата и градинарите им разказват как е станало толко хубаво.

Очаквам с нетърпение следващото си посещение в Кукенхоф, макар и да не зная кога това ще се случи …

Малко снимки може да видите тук

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.