ЗимаСезониУкрайна: .ua

Буковел – ски емоции в украйнските Карпати

Пътува ли ли сте с влак в направление Източна (ама много източна) Европа преди 20-30 години? А знаете ли какви са спалните вагони? Няма такова приключение и автентична атмосфера….. Почти съизмеримо с току що пуснатия Ориент Експрес, но с добавка Карпатски чай сутрин и вечер.

Поради отдалечеността на Буковел от Киев и алтернативата за шофиране над 8ч. по разбитата пътна настилка на Украйна, решихме, че пътуването със нощен влак, спален вагон първа класа е по-добрия вариант. Но реалността надмина очакванията ни ;-)) Знаете ли какво е Топловоз? Е това са локомотивите производство около 1960г. все още в експлоатация в «Українська залізниця» – много мощни машини – теглят композиции от над 20 вагона.

Луксозното двойно купе на влака Киев- Иван-Франковск

Но най – впечатлително за мен беше, че всеки вагон си има обслужващ персонал, с основна цел да прави и поднася чай 🙂 може евентуално да ви провери и билетите. Ние се  настанихме в най – луксозните купета с две спални легла, с перденца в блясково злато и персийски килимчета на пода… абе идилия. Другите купета са с четири легла. Цяла нощ пуф – паф и дрямка (щото за спане и дума не можеше да става)…. Пристигнахме в град Ивано-Франковск сутринта и хванахме едно маршрутно такси, което още два часа ни вози до крайната дестинация – една малка селска къща за гости в селцето Полянци. Само оставихме багажа и скиорите нетърпеливо се запътиха към пистите и влековете, който току що бяха заработили ;-))

Буковел е най-добрия ски курорт в Украйна. Локализиран е в живописните и легендарни Карпати в Западна Украйна, Ивано-Франковска област, с. Поляници. През 2015г попада в класацията топ 10 Ски курорта в Източна Европа на списание “Build” на престижното 9-то място (преди Боровец и Пампорово). Има 48 км. писти и 22 лифтове и влекове.  Курорта се нарича Буковел на името на една от планините в околността, но всъщност ски писти има в протежение на 10 км около селото, по течение на реката Прутец и разгърната площ по планините Буковел, Чорна клева, Бабин погар и Булченеха.  Най-високата част е Буковел — Довга (1372 м.). Смея да твърдя, че в комплекса има всичко необходимо за зимни спортове и развлечения плюс много СПА комплекси с всякакви глезотийки и естествено руски бани на дърва 😉

Много приятно изненадани останахме от организацията на лифтовете – нямаше добре познатите ни опашки от Банско и нервното чакане …  Скиорите и сноубордистите бяха доволни – писти имаше за всички със различни трудности и дължини, времето беше прекрасно, слънчево и хладно и пистите блестяха пленително.

След  цял ден скиорстване и сноубордистване се запътихме към къщата, където се настанихме сутринта. Пооправиха се малко скиорите и вълчи гладни седнахме на масата за вечеря, а домакинята приготвила Гуцулска традиционна кухня включваща прословутия, пухкав  и невероятно вкусен банош – качамак със сметана и бринза (сирене). А след сладки приказки, руската баня на дървени въглища се беше вече затоплила и се насладихме на това натурално удоволствие даже в брезови, дъбови и кленови вейки (на руски – веники). След това спиш наистина “като къпан” ;-))

На следващият ден скиорите пак се отправиха към пистите, а аз реших да направя обширна разходка из селцето и курорта. Най – интересно за мен както винаги беше пазарчето за местни стоки. Много харесвам дървените, платнени и сламени фигурки на западно-украйнските майсторки на ръкоделието, естествено и всякакви аксесоари за ски, баня, натурални продукти като чай, мед, билки, медовухи и какво ли още не. Шапките за руска баня са особено полезни и атрактивни със  закачливите си надписи.

Шапки за руска баня
Шапки за руска баня
Сламена кукла
Сламени кукли

 

 

Рисувани камбанки
Рисувани керамични камбанки

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук ме избра и моята Любимка “ мъдрата сова“, която вече ще е мой спътник във всяко пътешествие ;-))

Мъдрата сова
Мъдрата сова

Това което ми направи впечатление е, че се предлага еднодневна ски детска градина. Нашите приятели си оставиха децата там (на 4 и 6 г.) и отидоха да се спускат отвисоко, а децата – цял ден игри, забавления, шейни, ски (със специални учители), анимационни филмчета, като разбира се имат включен обяд и следобеден чай. В 16:30 майките си прибират децата и всички са доволни и щастливи. Не знам да има подобно нещо на Боровец или Банско, така че това може да е една интересна пазарна ниша 🙂

 

Коментари

коментари

2 thoughts on “Буковел – ски емоции в украйнските Карпати

  • Георги Шишманов

    🙂 Супер!
    Много приятно, с много настроение. Такива неща ми се четат.

    Отговор
  • ей, направо се влях в обстановката, изжиявах го изцяло, браво 🙂

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.