България, .bgЕвропа: .euидеи за уикендаПътеписи

Уикенд в столицата: София през нашия обектив

По времето на COVID-19, разходките в София бяха прекрасни – без хора и шум, само разцъфващата се и разлистваща природа. Е не се разхождахме по парковете, но малките китни улички и забележителностите в София си бяха със свободен достъп. Ето и 3 места, където може да се разходите в столицата за един уикенд:

1. Древна разходка из Сердика

Древната ни разходка в София започна от ЦУМ и завърши под него 😉 При разкопките под Ларгото (сградата на ЦУМ) са открити останки от градът на тракийското племе Серди – древният град Сердика.

Пространството под Ларгото обхваща 4850 квадратни метра. Точно там е и разкрита източната градска порта на късно антична Сердика, която показва само част от крепостната стена, защитавала някогашния главен град.

Разкопките под Ларгото
Разкопките под Ларгото

2. Храм-паметник „Александър Невски“

Емблемата на столицата и най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Намира се в сърцето на София, но може да се види на километри разстояние заради отблясъка на златните му кубета.

Построен е в памет на руските воини, загинали за освобождението на България през Руско-турската война в неовизантийски стил между 1904 и 1912 г.

Храмът е отворен за посещения всеки ден от 7:00 ч. – 19:00 ч. без почивен ден. Повече информация може да разгледате на официалния сайт на храма.

3. Народен театър “Иван Вазов”

Театърът се намира в идеалния център на София, непосредствено до Министерството на отбраната и Жълтите павета. Пред театъра е разположена една от най-посещаваните градинки в столицата, известна е като “Градската градина”. Всеки ден минаваме покрай прекрасната сграда на народния театър- една от най-красивите постройки на София, но знаем много малко за нея.

“Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора”

С тези думи проф. Иван Шишманов посреща трупата на Народния театър в новата великолепна сграда, открита тържествено на 3 януари 1907 г. 


Театърът e открит през 1097 година. Сградата е построена по проект на виенски архитекти. Театърът е бил опожаряван няколко пъти – през 1923г., по време на едно от представленията и през Втората световна война, но след реновациите днес все още изглежда впечатляващо. А ако искате да посетите някоя постановка, не се колебайте и вижте програмата им тук.

В София има много интересни места и сгради, които могат да изглеждат различно в окото на всеки обектив. Така изглежда София през нашия обектив. А за финал – една снимка от затвореният вече ресторант The View с уникална гледка към нощна София:

No photo description available.

Снимки: Мария Йотова и Вили Стефанов

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.