България, .bgЕсенидеи за уикендаПътеписиТоп

Лещен, Ковачевица и Долен – приказните родопски кътчета

Мечтаете ли за място, на което може наистина да си починете, да се чувствате спокойни и в пълно блаженство? Тогава ви препоръчвам да посетите Родопите. Селата Лещен, Ковачевица и Долен са прекрасни за почивка за уикенда, а защо не и повече. С уникалните си старинни къщи, красива природа и селска домашна кухня, този регион на Родопите ще ви омае.

Село Лещен

За Лещен са писали и говорили много, но има защо. Лещен се намира в Западните Родопи, на около 15 км от Гоце Делчев. Когато влезнете в Лещен веднага ще видите накацалите къщички по склоновете на селото, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). От този миг вече може да усетите спокойствието и духа в едно старинно българско село.

Какво да видим?

В Лещен се намира така известната Глинена къща – направена е изцяло от глина, дърво и слама и обзаведена с всичко необходимо за нощувка. Има възможност да се наеме за около 120 лв. на вечер. До нея може да се стигне по главната калдъръмена уличка. Къщата се намира в края на улицата, а докато стигнете до нея може да се насладите на китното магазинче за сувенири както и на много панорамни гледки на селото.

Къде да отседнем?

Ние избрахме да отседнем в Родопски кът. Знаех, че искам да празнувам рождения си ден в Лещен около 1-2 месеца преди това, но нямах определено място. Разглеждахме различни места по Интернет и накрая се спряхме на това. И най-важното – не съжаляваме.

Запазих места в Родопски кът. Персоналът беше изключително приветлив и отзивчив. За рождения ми ден се бяха подготвили с торта, сувенири и вино, комплимент от комплекса и ни позволиха да си украсим масата като за рожден ден 😀 . Бяха ни предупредили преди това, че ще има участие и ако ни е шумно може да ни преместят в други стаи. И въобще бяха много мили и разбрани. А комплексът е прекрасен, направен с вкус и стил – голяма тераса, ресторант, градина, басейн и просторни чисти стаи.

Село Долен

Разходката ни в село Долен беше кратка, но пъстра и изпълнена с много красота. Селото се намира на около 26 км от Гоце Делчев и се стига до там лесно с кола.

Знаете ли, че селото е обявено за архитектурен резерват? Селото е известно със запазените си къщи от периода на Възраждането и заради това през 1977 г. в брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват.

В разговор с един дядо успяхме да разберем, че в него има около 350 традиционни родопски къщи, покрити с тикли (каменни плочи), но повечето са обезлюдени и в селото живеят около 200 човека. Хората в селото са се изхранвали с отглеждането на тютюн, добитък и златарство. А камбаните на местната църква са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук и камбанният звън се чува на 8 км…

Село Ковачевица

Разположено отново в Западни Родопи на 25 км. от град Гоце Делчев, от двете страни на река Канина селцето впечатлява с тесните си, калдъръмени улици и с уникалната си архитектура. Разходката в селото ни връща назад във времето. Всички улички и къщи са от камък и това носи усещане за нещо магическо и мистично. Ковачевица е идеалното място за селски туризъм с уникална природа, атмосфера като от приказките и чист въздух на Родопите. Вижте сами снимките и ще се влюбите.

Коментари

коментари

One thought on “Лещен, Ковачевица и Долен – приказните родопски кътчета

  • Здравей Нели …много се радвам че видях този сайт …истинска любов към красотата и бита.Където и да си по -света,не спирай да вдъхновяваш със снимките .Бъди щастлива..поздрави Краси

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.