Лещен, Ковачевица и Долен – приказните родопски кътчета

Мечтаете ли за място, на което може наистина да си починете, да се чувствате спокойни и в пълно блаженство? Тогава ви препоръчвам да посетите Родопите. Селата Лещен, Ковачевица и Долен са прекрасни за почивка за уикенда, а защо не и повече. С уникалните си старинни къщи, красива природа и селска домашна кухня, този регион на Родопите ще ви омае.

Село Лещен

За Лещен са писали и говорили много, но има защо. Лещен се намира в Западните Родопи, на около 15 км от Гоце Делчев. Когато влезнете в Лещен веднага ще видите накацалите къщички по склоновете на селото, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). От този миг вече може да усетите спокойствието и духа в едно старинно българско село.

Какво да видим?

В Лещен се намира така известната Глинена къща – направена е изцяло от глина, дърво и слама и обзаведена с всичко необходимо за нощувка. Има възможност да се наеме за около 120 лв. на вечер. До нея може да се стигне по главната калдъръмена уличка. Къщата се намира в края на улицата, а докато стигнете до нея може да се насладите на китното магазинче за сувенири както и на много панорамни гледки на селото.

Къде да отседнем?

Ние избрахме да отседнем в Родопски кът. Знаех, че искам да празнувам рождения си ден в Лещен около 1-2 месеца преди това, но нямах определено място. Разглеждахме различни места по Интернет и накрая се спряхме на това. И най-важното – не съжаляваме.

Запазих места в Родопски кът. Персоналът беше изключително приветлив и отзивчив. За рождения ми ден се бяха подготвили с торта, сувенири и вино, комплимент от комплекса и ни позволиха да си украсим масата като за рожден ден 😀 . Бяха ни предупредили преди това, че ще има участие и ако ни е шумно може да ни преместят в други стаи. И въобще бяха много мили и разбрани. А комплексът е прекрасен, направен с вкус и стил – голяма тераса, ресторант, градина, басейн и просторни чисти стаи.

Село Долен

Разходката ни в село Долен беше кратка, но пъстра и изпълнена с много красота. Селото се намира на около 26 км от Гоце Делчев и се стига до там лесно с кола.

Знаете ли, че селото е обявено за архитектурен резерват? Селото е известно със запазените си къщи от периода на Възраждането и заради това през 1977 г. в брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват.

В разговор с един дядо успяхме да разберем, че в него има около 350 традиционни родопски къщи, покрити с тикли (каменни плочи), но повечето са обезлюдени и в селото живеят около 200 човека. Хората в селото са се изхранвали с отглеждането на тютюн, добитък и златарство. А камбаните на местната църква са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук и камбанният звън се чува на 8 км…

Село Ковачевица

Разположено отново в Западни Родопи на 25 км. от град Гоце Делчев, от двете страни на река Канина селцето впечатлява с тесните си, калдъръмени улици и с уникалната си архитектура. Разходката в селото ни връща назад във времето. Всички улички и къщи са от камък и това носи усещане за нещо магическо и мистично. Ковачевица е идеалното място за селски туризъм с уникална природа, атмосфера като от приказките и чист въздух на Родопите. Вижте сами снимките и ще се влюбите.

Коментари

коментари

One thought on “Лещен, Ковачевица и Долен – приказните родопски кътчета

  • 27.06.2021 в 0:21
    Permalink

    Здравей Нели …много се радвам че видях този сайт …истинска любов към красотата и бита.Където и да си по -света,не спирай да вдъхновяваш със снимките .Бъди щастлива..поздрави Краси

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.