ПътеписиСкандинавия: .dk, .no, .se, .fi

Мостът и особености на връзките между датчани и шведи

Интересни описания на съседи

Гидът на Copenhagen Free Walking Tour говореше толкова много по този въпрос, че ми стана любопитно. Нашият екскурзовод в Копенхаген се оказа доста приказлив, а и от групата му задаваха доста въпроси за прилики и разлики между съседите. По негови думи датчаните са най- южните скандинавци и дори това е повод за завиждане от страна на шведите. За нас всички скандинавци са еднакво “студени” , но той много лесно ни обясни, че има доста голяма разлика само като си представим световно известните писатели: Ханс Кристиян Андерсен – датчанин, Ибсен от Норвегия и Стриндберг от Швеция. Още нещо ще цитирам от гида ни “Шведите са такива северняци; те ходят направо, обличат се едно и също и правят каквото им се каже. Норвежците са закоравял, опитен народ. Датчаните са по-малко церемониални и по-естествени. Те предпочитат да говорят, докато седят: по-лесно е да се гледат в очите.” Последната интересна разлика е по отношение на алкохола. В Дания алкохолът се предлага навсякъде. В Норвегия и Швеция продажбата на алкохол е под държавен контрол.

Но все пак отношенията помежду им са като равноправни братя. Нюансите са, че шведите са скучният по-голям брат, а финландците по-артистичният.

Мостът над Йоресунд 

Това е авто железопътен мост между столицата на Дания – Копенхаген и шведския град Малмьо , който е 8км. класически мост – над водата и 5км. тунел. Смята се че е най-дългият комбиниран железопътен и автомобилен мост в Европа. Съоръжението, погледнато от страни или от горе, сякаш потъва в морето – а всъщност се трансформира в тунел и то на изкуствено създаден остров. Наложила се е тази промяна на проекта (първоначално за пълен мост) поради възникнали проблеми с трафика на летището на Копенхаген, което се оказало по траекторията на моста и за това е взето решение за изграждане на тунел. Фредерик Датски, принц на Дания и Виктория Шведска, принцеса на Швеция, се срещат в средата на моста-тунел на 14 август 1999, за да отпразнуват приключването му. Мостът Йоресунд получава наградата на ‘Международната асоциация за мостово инженерство’ за Изключителна структура през 2002 г.

Шведския град Малмьо

Тъй като пристигнахме с влак за 35 мин. от Копенхаген, нашата разходка стартира от прекрасната сграда на гарата. Насочихме се към централния площад с кметството. Площадът е заобиколен с красиви и внушителни сгради и сред тях се отличава червената сграда на кметството. Близо да площада може да посетите катедралата Сант Петри. Тя е най-старата сграда в града, построена е готически стил през 14-ти век и в нея има уникални стенописи добре запазени от 15-ти век.

Мальмо е един от трите най-зелени градове в Европа и им доста награди за паркове и зелени пространства, така че е много приятно да се разхождаш или да вземеш колело под наем и да разгледаш града на велосипед. Кунгспаркен (Kungsparken) е градският парк. Построен е в края на XIX съвсем близо до замъка “Малмьохус” (Malmöhus Slott). Една част от него е отделена за английска градина.  Разхождайки се из зеленината неусетно стигаш до замакът

Замъкът “Малмьохус” в миналото е бил важен датска крепост. В него сега се намира един от най- големите музей на южна Швеция. Има тематични експозиции (произведения на изкуството, историческа, техническа, природонаучна) и аквариум и е нужно доста време да се разгледа.

Естествено на връщане седнахме да опитаме типичните шведски кюфтенца със сладко от боровинки. Другото беше някаква риба с грах -изглеждаше свежо и вкусно. Оказаха се, наистина, приятно вкусни.

Въртящата се сграда (Turning Torso) е най-високият небостъргач на скандинавския полуостров и се вижда от всяко кътче на града.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.