Европа: .euЕсенИзточна ЕвропаПътеписи

Да оставиш сърцето си в Будапеща

Малко история…

Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти и дошли маджарите. Маджарският град, с двореца, започнали да наричат Буда, а селището Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката я кръстили Пеща. След многобройни войни и завладяване от османците, Унгария е освободена през 1869 г. Тогава Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а след това и индустриален център.

Валута

Официалната валута в Унгария е форинт. Може да обмените левове към форинти и тук, в България, но е “екзотична” валута и няма много change бюра, където да обмените много пари. Аз имах проблем с обменяне на 100лв. и в две change бюра ми отказаха, защото нямаха толкова фотинти. Ако не успеете да си набавите унгарски форинти преди заминаване, бихте могли да си вземете евро, което там да обмените в местната валута.

Градски транспорт

Предвижването в Будапеща е много добре уредено. До центъра лесно може да се стигне с метро – линия 3. А билетчето за метрото е само 700 форинта и е валидно за едно пътуване като покрива цялата градска мрежа. Може да си вземете и карта за 24 часа за 1650 форинта.

Първият ден, след като кацнахме и се настанихме в хотела, решихме да се разходим. Имахме среща за вечеря с едни приятели, които си живеят в Будапеща, и за да ни покажат истинската страна на столицата, се уговорихме да се чакаме на не чак толкова централно място. Стигнахме до там с метрото, но докато ги чакахме решихме да се разходим. На пръв поглед градът много ни приличаше на София… няколко старинни сгради, графити по улиците и използвани чашки и торбички, свободно търкалящи се по улиците. Но това беше само в началото…

На следващата сутрин, след закуска, се качихме до Рибарските кули. И тук видяхме, колко много Будапеща се различава от София. Гледката от кулите е невероятна. Ако посещавате Будапеща това е задължителна спирка. Заслужава си.

1. Рибарските кули/ Рибарският бастион

Те се намират в Буда и за да стигнете до тях, трябва да минете по уличките на старото крепостно градче. Представляват тераса със седем бели кули, разположена на Дворцовия хълм в Буда, на западния бряг на Дунав. Името на бастиона е свързано с отбраната му. Тя е била поверена на гилдията на рибарите, чийто пазар се намирал в близост до тази част от крепостните стени. В днешния си вид Рибарският бастион не е отбранително съоръжение. При проектирането на комплекса е било търсено хармонично единство с намиращата се в съседство черква на крал Матиаш. Между „Рибарския бастион” и черквата на крал Матиаш е оформен площад, в центъра на който е поставена конната статуя на унгарския крал св. Стефан І.  От тук се разкрива най-чудната гледка към Пеща.

2. Разходка с корабче по Дунав

Река Дунав – съединителят и разделителят на Будашеща. Единствено с корабче, може да разгледате Буда и Пеща, по един уникален начин. Нашата разходка с корабче включваше шампанско и торта. Повечето разходки включват нещо за пиене било то безалкохолно или алкохолно.

3. Унгарският парламент

Една от най-старите законодателни сгради в Европа. Парламентът е най-голямата сграда в Унгария, както и вторият по големина парламент в Европа.

Строежът му продължава близо 20 години и е завършен през 1904 г. Размерите му наистина са внушителни с дължина от 268 м и широчина от 123 м. Има цели 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора. Основната фасада на парламента, гледа към Дунав, а официалният му вход се намира от другата страна на площада. 

4. Базиликата Свети Стефан

Това е най-големият храм в Будапеща и втората сграда с височина 96 метра. Базиликата Свети Стефан (Szent István) е посветена на първия крал на Унгария – Стефан I Унгарски. Неговата мумифицирана дясна ръка и до днес се пази в мощехранителница в храма. Впечатлява с цитати от евангелието на Йоан и стени, облицовани с мрамор и украсени с мозайки.

5. Хълма Гелерт

Носи името на италианския епископ Гелерт, който играе важна роля при покръстването на унгарците, а именно да помогне в приобщаването на маджарските езичници към християнската религия.

След смъртта на краля, епископ Гелерт вече не се ползвал с протекцията на двореца и бил хванат от езичниците. За наказание за покръстването им те го затварят в буре с шипове и го пускат по стръмния склон на хълма, което довело и до смъртта му.

Височината на хълма е 230 метра над река Дунав и разкрива една от най-уникалните гледки към Будапеща. Тук на върха на хълма се намира и паметника на свободата.

6. Лъвов мост – първия мост, свързващ Буда и Пеща

Истинското име на моста всъщност е “Сечени” известен още като Верижният мост , но понеже има лъвчета и много прилича на нашия Лъвов мост, аз го кръстих така. 😀

Името на моста всъщност идва от основния поддръжник на идеята за моста – политика Ищван Сечени. При завършването си мостът бил смятан за истинско инженерно чудо, превърнал се в символ на прогреса и националното пробуждане. Открит е през лятото на 1849 г. и до ден днешен всяко лято се прави “Фестивал на моста”.

Унгарската кухня

За да опитате унгарските специалитети ви препоръчвам да се разходите около базиликата Св. Стефан. Изберете си някое от многобройните заведения и хапнете гулаш. Ще останете очаровани. Ние избрахме да вечеряме в Otkert.

Гулашът представлява яхния от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – „кравар“.

Друг местен специалитет е лангос. Представете си перфектната мекичка, направена от вашата баба, но солена. Това е лангос. Има го във вариант със кашкавал или с кашкавал и сирене, с тяхната сметана и дори с месо.

Унгарците са известни и с червения пипер. Навсякъде в Будапеща можеше да си купиш оригинален червен пипер и много от ястията в ресторантите бяха подправени с него или заляти с червен сос.

Будапеща ме очарова не само с красота и романтика, но и с богата история, уникална архитектура и кулинарни изкушения. Можеш да я разгледаш за един уикенд. Уикенд, който преобръща възприятето ти за красота. Уикенд, в който оставяш сърцето си… в Будапеща.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.