ПролетУкрайна: .ua

Всесвітній день вишива́нки – Денят, когато всеки украинец е облечен с нещо бродирано с народни орнаменти

Денят, когато всеки украинец е облечен в нещо бродирано с народни орнаменти

Миналата година бях за първи път свидетел на едно много интересно в моите очи събитие – ден на носията (даже всенароден и световен Фестивал го наричат някои) в Украйна. Всяка година от 2006г. насам, на този ден, може да видиш хората облечени в националните им носии. Всички ги носят, без изключение! Ако си в Украйна, няма как да пропуснеш  третият четвъртък от месец май (на украински „Травень“). Много ми харесват названията на украински език на месеците в календарната година, но за това ще Ви разказвам  в друга публикация.

„Вишива́нка“ в уикипедия е описана като украинска, руска или белоруска риза с характерна бродерия. Има общ произход с националните носии и бродерии на всички славянски народи. Историята е, че през вековете, както навсякъде по света, девойките са бродирали (вишивали)  своите надежди и желания за сватба и създаване на семейство, като са подготвяли т.н. чеиз или зестра. За забравилите: чеиз (или множествено число чеизи, (два) чеиза) е дрехи и покъщнина, които невестата в миналото отнасяла в дома на съпруга си. Освен това се смята, че във всяка шевица има магически смисъл (не секретен, а магически ….) Това е един вид сакрален обред, който предпазва от зло, болести и всякаква негативна енергия.

През 2006г студенти и преподаватели от Черновицкия национален университет се облекли в такива бродирани ризи и направили флашмод ;-)). През 2011г. е поставен рекорд на Гинес за събрани на едно място хора облечени в носии – на централния площад в Черневци се събират 4000 души с носии, носещи платно с бродерия широко 4м и дълго 10м.

Моделите на бродериите са разнообразни и са свързани с реалния живот и природното разнообразие. Те обикновено са геометрични елементи като рибена кост, диаманти, пръстени, кръстове, вълнообразни линии вода…. Широко използвана е и визуализацията  на животни: коне, птици, гълъби, кранове, патици, петли. На мен най – интересни са ми растенията, особено калина и мак, но могат да бъдат видяни и много други като върба, дъб, явор, различни видове листа, плодове, „зеленика”, лилия и т.н. В Украйна има и около 100 видове техники за бродиране (гладка, напречно и каква ли още не…).

В началото доста държавни служители са били почти задължени да бъдат с носии с национални бродерии, даже писмо до Янукович писали да бъде и той облечен подобаващо. Дори сега се води дискусия, дали държавните служители в ежедневната си работа да са облечени така, като с униформа 😉  На този ден, и без напътствия и задължения, всеки е облечен изцяло или с елементи на народна бродерия. Призовава се всеки да се облече с такава риза или дреха и да върши ежедневните си дела с цел да се запазят традициите и да се популяризира етническото разнообразие и културни ценности на украинците.

Може да се намерят много описания по региони (над 13 региона), по обичай – празнични, делнични и т.н. Но най-интересно да се види как на 18 май всички са облечени в украински стил ;-)). Цените на една такава риза варират от 25 до 75 евра в зависимост от плата, бродерията – ръчна/машинна и т.н.

Със завиден ентусиазъм и гордост обикновените хора по улиците носят своите отличителни носии. Аз много се учудих как така всеки човек, когото срещам на улицата е облечен в нещо с бродерия в народен стил и вечерта, когато се разбра, че има всеобщо веселие на Хатчатик се осмелих да попитам „какво е това, защо ?“. Те много си ги харесват, виждала съм хора да си ги носят ежедневно, не само на този специален ден.

Най-същественото е, че обикновените хора много харесват този празник и всеки се стреми да е оригинален и едновременно традиционен (много ми напомня за нашите мартенички). Най-голямата улица в Киев, пресичаща Майдан Незалежности (площад Независимост) – булевард  Крешчатик се затваря след работния ден и всеки се разхожда там като на парад. А разни улични музиканти и платформи на различни търговски фирми се възползват за да рекламират, но и за да веселят хората и да създават спонтанно весело настроение. Абе купон си е ;-). Ех, а в България, такъв празник няма….

 

 

 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.