ЛятоТопУкрайна: .ua

Завладяващият Киев (част 1)

Първата ми среща с този прекрасен град беше още като студентка, преди … много години в разгара на зрелия социализъм (направо презрял си беше през 1988г.).

Помня, че всичко беше мащабно и величествено, и героично, и зелено. И пътувахме 2 дни с влак 😉  Преди две години, вече можах подробно да го опозная, в детайли и да усетя пулса му в тези нови, за някои размирни, за други демократични времена.

Киев Поглед от ДнепърКиев Поглед от Днепър

Още от самолета се вижда широкия Днепър, но всъщност се оказа, че точно на територията на Киев в река Днепър се влива една доста голяма друга река – Десна. Така, че вода колкото искате и то речна.

Кацнах на малкото летище Жуляны (на 7км. от  центъра, направо  в средата на града). Още в далечната 1923г. тук е било военно летище и до 1960г. е било единственото летище обслужващо този огромен град.  При кацането се видяха много и интересни самолети от всички поколения, после се оказа че това било музея на авиацията ;-)) Но това беше преди две години, сега вече има директни полети София – Киев и те се обслужват от голямото, ново летище на Киев – Бориспул.

Естествено края на май и началото на юни са най – красивите месеци за разглеждане на този разцъфнал град – много зеленина, цъфнали розови кестени, прекрасно синьо небе и усмихнати хора.

Трудно е да реша от къде да започна и кое е най- впечатляващото място в Киев, тук има изобилие от исторически, религиозни, ботанически, съвременни и абстрактни забележителности и атракции. Както се казва за всекиго по нещо.

Реших сега да направим заедно една бърза разходка, а след това ще посветя отделни публикации на тези места, които най – харесвам и са ме впечатлили.

Цветният часовник до площад НезалежностЦветният часовник до площад Незалежност

Основателите на Киев
Основателите на Киев

Естествено е да започнем с  Майдан Незалежности. Тук е сърцето на съвременен Киев, място за разходка, арт изяви и .. революции – оранжеви естествено. Пресича се от главната столична улица „Крешчатик“ (широк съвременен булевард в по 3 платна във всяка посока – 75м. широчина) почти през средата. Ако се огледаме от центъра на площада (изхода от станцията на метрото), виждаме кацнал на високо 18 етажният Хотел Украйна, под него символа на независимостта: Монумент представляващ огромен пилон със славянска девойка, носеща венец в ръцете (позлатен разбира се) и още по надолу е паметник на основателите на Киев тримата братя Кий, Щек и Хорив и сестра им Лебед.

От другата страна има прекрасни фонтани – след Евровизия вече цветни и пеещи и „Полската“ порта с покровителя на града Свети Михайл.

Пресичаме площада и се отправяме нагоре по ул. Михайлівська, за да стигнем до един още по внушителен площад, Михайловски (почти в едно със Софийски). Пред нас е интересна композиция от паметника на княгиня Олга, светите братя Кирил и Методи и св. Андрей Първозвани – тук историята е дълга и поучителна защо са на едно място трите паметника, но за това в друг разказ 😉 Обещала съм!

Княгиня Олга, Св. Св. Кирил и Методи и Св. Андрей

Името на този площад идва от намиращият се тук Михайловски Златовърхи манастир – функциониращ православен манастир със завидна история, датираща от 1108 – 1113г. И една величествена камбанария на входа от далечната 1719г.  Златовърх е заради златните кубета на основния храм св. Михайл, възстановен след връщането на независимостта на Украйна и функциониращ по предназначение от 1999г.

Точно на отсрещната страна е извисена камбанарията на древната катедралата св. София (Софийский събор), обект на Юнеско и  една от най- старите християнски църкви в Киев. Смята се, че е построена около 1011г. от княз Владимир (княз на Киевска Рус), но е започната от баща му Ярослав Мъдрий. Аз смятам, че има впечатляваща история и запазените старинни мозайки, особено най-видната от тях – шестметровата мозайка на молещата се Дева Мария – Богородица Оранта, за чиято дреха са използвани мозаечни елементи в 21 различни нюанса на синьото (представяте ли си как се е получава боядисана мозайка в тези времена, че да се запази цвят и до днес). От тук започва забележителната история на Киевска Рус…..

 

Михайловски събор Поглед от камбанарията на Софийски събор

От тук се тръгваме по ул. Володимирська за да стигнем до Андреевски събор – гордостта на Украйнския барок, също действаща в момента православна църква, любимо място за сватби на киевчани.

Андреевски събор

Има прекрасна гледка към Днепър и половината град. Срещу нея е локализиран националния исторически музей на Украйна доста голям и с интересни експозиции.

Детайли от Андреевски съборСлед като отделим време за разглеждане на тази красива църква се спускаме по най – колоритната и исторически уплътнена улица Андреевски спуск (Андріївський узвіз). Тук винаги се разхождам с голямо удоволствие, макар завидната стръмност и плъзгавост на паветата, особено през зимата. Цялата уличка представлява колоритно пазарче за народни творчества и антични нещица, всяка къща е забележителност или музей. А точно тук е любимата ми къща – музей на Булгаков, където на терасата можеш да пиеш любимия чай на сестра му. Тук е и театър Подол и Киевски академичен театър „Колесо“ – старо културно средище.

И така слизаме до Подол и пред нас се разгръща  площад Контрактовая площадь. Тук заради близостта до Днепър е кипял търговски живот още през средновековието. В непосредствена близост се намира Речната гара на Киев.

Само, че за да направите разходка на Киев и да разгледате всички описани обекти няма да ви стигне цял един ден, то и два и три няма да стигнат. И то не защото е далечно разстояние, просто е много информацията и не може да се подмине заради ролята, която играе в исторически и културен аспект. Така, че за Киевско – Печорската лавра, Монумента на Гладомора, Военно – историческия музей за Втората световна война и огромната статуя майка Украйна очаквайте при следващата ни среща. И това няма да е всичко, защото този град е средище на живот и сърцето му тупти и се развивал и развива в крак с времето си, така че всяко време е оставило своя отпечатък, независимо дали го харесваме като политически строй или не.

 

Днепър и неговите мостове на залез

Мост над Днепър 

 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.