Европа: .euЕсенИзточна ЕвропаПътеписиТоп

Китното градче Сентендре и красивият завой на река Дунав

Сентендре е едно от онези малки градчета, в който се влюбваш от пръв поглед. Напомня ми на малките градчета, където времето е спряло и хората са щастливи, усмихнати и любезни. И особено много ми напомня на живописния каталунски град Жирона. Запазило старинния си вид, с цветни сгради и калдъръмени улички, Седнтендре е известно като градчето на художници, занаятчии и артисти в Унгария.

Сентендре се намира на около 20 км. от Будапеща. Ние стигнахме до там с автобус, но може лесно да се стигне до там от столицата с влак. Паркингът за коли и автобуси е на 5 мин. пешеходно разстояние от централния площад. А когато сте на площада пред вас се открива приказна гледка на цветни магазинчета и ресторантчета. По средата на пощада има построен кръст, който да напомня за чумна епидемия през XVII век.

Тук се намира и световноизвестният Музей на Марципана, създаден от Сабо Кароли през 1994 година. На входа му може да се види процеса на изработка на различните фигурки и произведения на изкуството в малка работилница. Образи с човешки ръст, изработени от марципан, може да видите на Лейди Даяна и Майкъл Джексън също и 11-килограмова марципанова фигура на Свети Стефан I Унгарски. 

Градчето е пълно с малки магазинчета с красиви шивашки и занаятчийски творения. Навсякъде може да видите пъстрите кафенета и множеството цветя по главните улици. Разходката в Сентендре е истинска наслада…

Големият и красив завой на река Дунав

По път за Сентендре всички се отбиват до Естергом и Вишеград, за да видят прословутия завой на река Дунав. И ние не пропуснахме да посетим тези великолепни места.

Естергом е първата столица на Унгария. Тук се намира най-голямата катедрала в Унгария – Архиепископската катедрала. Дължината и е 117 м., а ширината – 47 метра. А гледката от терасата на катедралата към река Дунав е част от големия завой на реката.

Вишеград е най-малкият град в Унгария с най-красивата гледка към река Дунав. Името му означава „Висока крепост“ и е известен със замъка си, датиращ от ХІV век. Той е бил официална резиденция на унгарските крале до началото на ХV век. Градът е свързан и с легендата за град Дракула – Над замъка се издига Соломоновата кула, датираща от ХІІІ в. Някога в нея е бил заточен Влад Цепеш, известен като граф Дракула.

Тези места се смятат за най-прекрасните и изящни градчета, където може да се види “Големия завой на река Дунав”. Широкият Дунав прави извивка през една тясна долина, която унгарците смятат за най-прелестния участък от цялата над 3000-километрова река.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.