Как да пътуваме по-лесно и по-евтино?

Знаете ли какво е споделено пътуване? Как може да пътувате по-лесно и с по-малко бюджет и как лесно може да си намерите къде да пренощувате срещу добра компания, интересна история или просто чаша кафе? В тази статия сме ви подготвили някои от най-популярните платформи за споделено пътуване и споделяне на домове.

1. Couchsurfing

https://www.couchsurfing.com/

Couchsurfing е услуга, която свързва различни хора с глобалната общност от пътуващи. Това е един от най-разпространените начини да намерите място за нощуване или да споделите дома и родния си град с пътешествениците около света.

Както във всички други сайтове и в Couchsurfing трябва да си направите профил! Той ще бъде отражение на вас: вашия начин на живот, вашата мисия и това, което е важно за вас. С него, вече може да се свързвате с различни хора независимо дали става въпрос за седмичното събитие в града ви или просто искате да приютите някой в дома си.

Примерни събития в София от профила ми в Couchsurfing

2. Trustroots

https://www.trustroots.org/

Със слоган за пътуване навсякъде и над 36 000 потребители, чрез този сайт за пътувания лесно може да намерите страхотни хора, които искат да се запознаят с вас. Първоначално сайтът е бил създаден за пътуване на стоп. Сега вече можете да намерите и подлсон там. Можете да търсите нови хора чрез регистрация в сайта (създаване на профил) и споделяне на информация за себе си. В профила си трябва да опишете какво харесвате, какви интереси имате и от какво се нуждаете. За улеснение в сайта са създадени различни видове “племена”, от който избирате, за да може по-лесно да се свържете с хора, които имат еднакви интереси като вас.

Някои от различните “племена” в сайта

3. Заедно на път

http://zaednonapat.com/

Платформа за споделено пътуване, която предоставя възможност за безплатно търсене и публикуване на обяви от регистрирани потребители. Основната цел на споделеното пътуване е да даде възможност за разделяне на разходите за гориво като в същото време спомогне за намаляване на трафика и вредните емисии отделяни в атмосферата.

В най-общи линии, след като сте създали профил в сайта, можете да публикувате или търсите обява за България или чужбина с конктерна дата на пътуване.

4. Warm Showers

https://www.warmshowers.org/

Настаняването чрез този сайт е абсолютно безплатно по домовете на членове на платформата, но в замяна на добра компания и туристически истории, които да споделите с домакина на чаша чай или кафе. И най-важното е да стигнете до вашия домакин с велосипед.

Сайтът има безплатни приложения за Android, iPhone/iPad и Windows, с функция която ви помага да планирате маршрута си за колоездене в съответствие с възможностите за настаняване.

5. Hostwriter

https://hostwriter.org/

Подобно на Warm Showers, тази плаформа предлага безплатно настаняване на писатели и журналисти. Hostwriter не е само платформа за настаняване, но сайт за писатели и журналисти, където те може да се свързват и да творят съвместно. Сайтът е създаден от екип журналисти от всички краища на света и вече има над 2000 членове от 115 различни страни. Hostwriter насърчава трансграничното сътрудничество, предлагайки много награди за писане в екип.

Това са само част от начините да се организира нискобюджетно пътуване, ако някои от тях ви е допаднал може да го изпробвате и така да планирате следващото си пътуване.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.