знаете ли,че...полезно

Как да пътуваме по-лесно и по-евтино?

Знаете ли какво е споделено пътуване? Как може да пътувате по-лесно и с по-малко бюджет и как лесно може да си намерите къде да пренощувате срещу добра компания, интересна история или просто чаша кафе? В тази статия сме ви подготвили някои от най-популярните платформи за споделено пътуване и споделяне на домове.

1. Couchsurfing

https://www.couchsurfing.com/

Couchsurfing е услуга, която свързва различни хора с глобалната общност от пътуващи. Това е един от най-разпространените начини да намерите място за нощуване или да споделите дома и родния си град с пътешествениците около света.

Както във всички други сайтове и в Couchsurfing трябва да си направите профил! Той ще бъде отражение на вас: вашия начин на живот, вашата мисия и това, което е важно за вас. С него, вече може да се свързвате с различни хора независимо дали става въпрос за седмичното събитие в града ви или просто искате да приютите някой в дома си.

Примерни събития в София от профила ми в Couchsurfing

2. Trustroots

https://www.trustroots.org/

Със слоган за пътуване навсякъде и над 36 000 потребители, чрез този сайт за пътувания лесно може да намерите страхотни хора, които искат да се запознаят с вас. Първоначално сайтът е бил създаден за пътуване на стоп. Сега вече можете да намерите и подлсон там. Можете да търсите нови хора чрез регистрация в сайта (създаване на профил) и споделяне на информация за себе си. В профила си трябва да опишете какво харесвате, какви интереси имате и от какво се нуждаете. За улеснение в сайта са създадени различни видове “племена”, от който избирате, за да може по-лесно да се свържете с хора, които имат еднакви интереси като вас.

Някои от различните “племена” в сайта

3. Заедно на път

http://zaednonapat.com/

Платформа за споделено пътуване, която предоставя възможност за безплатно търсене и публикуване на обяви от регистрирани потребители. Основната цел на споделеното пътуване е да даде възможност за разделяне на разходите за гориво като в същото време спомогне за намаляване на трафика и вредните емисии отделяни в атмосферата.

В най-общи линии, след като сте създали профил в сайта, можете да публикувате или търсите обява за България или чужбина с конктерна дата на пътуване.

4. Warm Showers

https://www.warmshowers.org/

Настаняването чрез този сайт е абсолютно безплатно по домовете на членове на платформата, но в замяна на добра компания и туристически истории, които да споделите с домакина на чаша чай или кафе. И най-важното е да стигнете до вашия домакин с велосипед.

Сайтът има безплатни приложения за Android, iPhone/iPad и Windows, с функция която ви помага да планирате маршрута си за колоездене в съответствие с възможностите за настаняване.

5. Hostwriter

https://hostwriter.org/

Подобно на Warm Showers, тази плаформа предлага безплатно настаняване на писатели и журналисти. Hostwriter не е само платформа за настаняване, но сайт за писатели и журналисти, където те може да се свързват и да творят съвместно. Сайтът е създаден от екип журналисти от всички краища на света и вече има над 2000 членове от 115 различни страни. Hostwriter насърчава трансграничното сътрудничество, предлагайки много награди за писане в екип.

Това са само част от начините да се организира нискобюджетно пътуване, ако някои от тях ви е допаднал може да го изпробвате и така да планирате следващото си пътуване.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.