ПътеписиУкрайна: .ua

Завладяващият Киев (част 2) или история за името, реката, хората и още нещо …

Паметник на основателите до Днепър
Паметник на основателите до Днепър

Прекрасната история за основателите на Киев е като в приказка от преди 1200 години

Легендата разказва как  през VI  век трима братя Кий, Щек, Хорив и сестра им Лебед, решили да сложат основите на селище на брега на Великия Днепър.  Те все пак не са обикновени селяни, а князе на славянското племе поляни. От уважение към най-стария брат (за когото твърдят, че бил поканен  дори от Византийския император)  нарекли селището на негово име. Тук е мястото да отбележа, че правилното произношение не е Киев, както е дошло при нас, може би от руския, а Кийв – на украински се изписва Київ.

Скалистите склонове около десния бряг на реката станали добра защита от нападенията на варварските номадски племена. Селището се развивало и реката била притегателната сила за развитието му. Богатите киевски жители строили прекрасните си къщи на все по-високи и стръмни места, а по-бедните живеели около реката, защото реката както носела така и наводнявала и вземала …

Благодарение на доброто си разположение по линия на търговските пътища към IX  век Киев става централна точка на славянските племена и укрепва и развива търговските отношение между Източна и Западна Европа. Така след обединения на няколко разпокъсани княжества, градът става известна културно историческа столица на Киевска Рус.

Киев - основатели, Мейдан нежалезности
Киев – основатели, Мейдан нежалезности

Бурното развитие на Киевска Рус по време на Владимир Велики 980г. – 1015г.

Едно от най-значителните събития се случва през 988 когато Владимир I покръства себе си и своя народ и християнството става държавна религия. Този акт  допринася за развитие и  културен разцвет. Тук има доста предположения, че даже и исторически източници, който се тълкуват различно, но ние българите обичаме да доказваме и леко да се самовеличаем… 

“Предисторията на покръстването е дълго от преди това. Древноруската Йоакимовска летопис предава, че покръстителя на Киевска Рус, княз Владимир приема християнството от българите. В ръкописа се разказва,че „българският цар Симеон Велики изпратил в Киевска Рус учени йереи (свещеници) и книги“.

Вероятно тази мисия е осъществена или по времето на великия киевски княз Олег, с когото се предполага, че цар Симеон сключил някакъв военнополитически съюз, или при наследилия го негов син Игор I. Съпруга на Игор е Олга Киевска, първата жена-християнка от управляващата династия Рюрик. По това княжески презвитер в Киевска Рус е Григорий, българин по народност. Олга не успяла да утвърди християнството в Киевска Рус, но това се случило 30 години след нейната смърт. ...” това е цитат  от
Д-р Горан Благоев. Този летопис – Йоакимовска летопис се оказва доста спорен документ , но аз само искам да отбележа, че това покръстване показва желанието за приобщаване към Европа и християнската култура. 

Макет на Киев от средновековието
Макет на Киев от средновековието
Изглед на Днепр към Подil
Изглед на Днепр към Подil

Историята продължава…

Разцвета на Киевска Рус продължава почти до XII век, когато държавата се разпада на малки княжества. През 1240г  е завладяна от монголските завоеватели. Монголските татари царуват около 100 години по украинските земи. 

През 15-ти век, благодарение на споразумението от Магдебург, Киев е получил правото на международна търговия между търговци, бирги, занаятчии. От 1569 г. времето, известно като царуването на Британската общност (съседни на Полша и Литва), налага тяхната власт и господство в Украйна. Едва през 1648 г. е имало въстание на украинските казаци, оглавявано от херман Богдан Хмелницки. В резултат на това Киев и повечето от Украйна са освободени. Официалният съюз от 1654 г. на Украйна и Русия подсилва доминирането на Руската империя над Киев.

През XVII век Питър Могила основава Києво-Могилянської академії, известна образователна институция  в Киев. По това време се публикуват първите печатни книги, философията е изучавана, живопис, музика и литература процъфтяват, украинците са сред образованите хора по света. И в периода на казаците от 1711 г. се появи първата Конституция. През 1860 г. корабоплаването по Днепър се развива много добре, през 1892 г. стартира първият електрически трамвай, благодарение на който Киев става по-модерен транспорт и голям търговски център. 

След революцията Украйна многократно се опитва да се обяви за независима, но няма достатъчно политическа, военна и икономическа сила, не могат да устоят на болшевиките. СССР се превръща в тоталитарна власт и през 1922 г., която включва и УССР (Украинската съветска социалистическа република).

Изглед към Днепър и Левия бряг
Изглед към Днепър и Левия бряг

За развитието на Киев през 20-ти и 21-ви век ще Ви разкажа при следващото ми вдъхновение 😉

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.