Европа: .euЛятоПрибалтика: .lt, .lv, .eeПътеписи

Рига – балтийският кехлибар

Riga – поглед от кулата на св. Петър

Любимата статистика

Рига е столицата на Латвия. Разположен е на двата бряга на река Даугава, на около 20км. от  вливането ѝ в Балтийско море.  Население около 700 000 души ( преброяване 2010) при население на Латвия от 1 968 957 души. Новина за мен беше, че в Рига населението е почти на равно – латвийци и руснаци. Много е интереса смесицата на въздействието на немската и рицарска култура с тази на руски империализъм и след това социализъм.


Малко история

Първо тук са се заселили финското племе ливи, използвайки природната даденост на устието на реката като натурално пристанище. През втората половина на 12 ти век тук се настанат постепенно немски търговци, мисионери и кръстоносци. Ясно е , че на едните мисията е покръстване на местното население, а на другите добрата възможност за търговия и нови пазари.  Първият Епископ на Ливония, е провъзгласен от чичо си, архиепископ на Бремен и Хамбург през 1199. Две години по-късно  23 кораба и 1500 въоръжени кръстоносни рицари акостира в Рига и обявява градът за своя епископия. През 1201 той създава Ливонския орден (по-късно част от Тевтонския орден) и обявява Рига за град с всичките му прилежащи права.

После следват много години на промени, но приемлива икономическа стабилност – от управлението на архиепископите, през Свободен имперски град, присъединен към Жечпосполита, години под Шведски контрол и контролирани от Руската Империя. Рига е анексиран от Руската империя, която го превръща в един основните си индустриализирани пристанища. Градът остава под руско управление до избухването на Първата световна война през 1914. Няма да навлизам в болната тема на окупациите през 20 век около втората световна война – тук и немци и руснаци са доста прекалили и това може да се види в Музей на окупацията – интересна черна сграда в стария град. Динамичното икономическо развитие, големият брой чуждестранни инвестиции, множеството нови строителни начинания и про-европейската политика на Латвия позволяват на Рига активно да се развива.


Не пропускайте да видите

Хубавото на Рига е че всичко е симпатично и на близо – особено в стария град. Има много интересни обекти за разглеждане и то за хора с различни интереси. 

  1. Разходка из стария град – забележителни архитектурни обекти като къщите на трите братя, къщата на Черноглавците, къщата на котката, или просто се разходете по улиците Алберта лела, Стрелниеку лела и Елизабетес лела.
  2. Статуята на Свободата
  3. Православният храм
  4. Качете се на камбанарията на св. Петър, висока 123м. от където се открива прекрасна 360 гледка
  5. Ако  Ви се ходи по музей и се интересувате от факти за Втората световна война или окупацията може да разгледате музея на Окупацията или да посетите Национален исторически музей
  6. Катедралата – най-голямата църква в Балтийския регион. Построена е още през 13 век, но впоследствие претърпява доста значителни промени. Органът в църквата е от 1844г.


Какво да опитате 

Макар, че на всякъде може да седнете на италианска пицария или бирария в немски стил все пак има и национални ястия. Най – известното  естествено е литовско хлебче с чесън,както и всякакви пушени риби и свинско месо, присъствието на картофи и лук естествено е задължително. Ние опитахме Традиционни литовски кюфтенца, гарнирани с картофи, кисело зеле и лук, и още нещо интересно – филе поднесено в издълбан хляб и пълнено с грах и гъби.

Навсякъде има местна нефилтрирана бира и специална силно алкохолна напитка  Riga Black Balsam, упомената за първи път през 18-ти век и основаваща се на древна рецепта, използвана от фармацевтите. Съставките включват различни билки и поради това ликьорът е тъмен, има гъста консистенция, ароматен е и се счита за лекарствен продукт. Има го в доста разновидности- ние успяхме да опитаме три от тях – класически, черешов и боровинков.


Нощен живот

С една думи – интересен. Освен популярното във всички бивши съветски републики караоке почти навсякъде има и музика на живо. Заведенията в стария град са пълни с младежи и туристи до късно през нощта – даже бих казала до рано сутринта. 


Юрмола

Това е най – известният морски курорт в Латвия. На  20 – 25 мин. път с влак от Рига, с прекрасен ситен пясък и дълга, жълта пясъчна ивица, миеща се  от Балтийско море. Лятото тук кипи живот и има всевъзможни развлечения. Ние бяхме от късметлиите къпали се в Балтийско море при температура на водата около 20 градуса. Малко е странен цвета на водата – леко кафеникав и докато свикнеш с мисълта, че водата не е мръсна, а си е такава … 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.