ЗимаПътеписиУкрайна: .ua

Какво е да празнуваш Коледа в чужбина – или как си прекарахме на Коледа в Киев?

Коледа е специален празник, който традицията повелява да прекараме вкъщи със семейството. И все пак, поне веднъж в живота на човек се случва да я прекара някъде другаде. Тази Коледа аз и моето семейство бяхме в Киев, Украйна. 

Това не беше първото ми посещение на Киев, но беше различно. Беше Коледа. Видях града от различна гледна точка- толкова празничен и украсен, с лампички и елхички на всяка уличка, коледни базари и коледна музика.

Но нека започнем отначало… Полетът ми беше по обяд и времето беше хубаво, затова имах и възможност да снимам от самолета. (и понеже всичко беше бяло и красиво, няма как да не ви покажа снимките от високо)

След като пристигнах и се настанихме веднага излязохме да се разходим. Първото място, което посетихме беше близкият коледен базар.

Коледните базари в Киев

Коледното настроение беше навсякъде – мирис на греяно вино и щастливи тълпи, създаващи незабравима атмосфера в оживената столица на Украйна. Коледни базари имаше из целия град. Ние посетихме два от най-големите им коледни базари. Най-близо до нас беше този в квартал Подол, до река Днепър.

Коледен базар в квартал Подол
Коледен базар в квартал Подол

И тук може да опитате известното греяно вино ( глювайн ) с различни вкусове. Има дори и с шоколад. Освен греяно вино има и всевъзможни и разнообразни идеи за хапване – от месо и мекички до гофрети.

Коледен базар в квартал Подол
Коледен базар в квартал Подол

Коледните магазини предлагат и много сладкиши, мед, продукти от вълна, интересни малки подаръчета, сувенири и много други.

Греяно вино на коледния базар в квартал Подол
Коледен базар в квартал Подол
Справжни чебуреки
Нощна снимка на коледния базар в квартал Подол
Нощна снимка на коледния базар в квартал Подол

На огромна сцена пееха участници от Х Factor Украйна. Интересното там беше, че сцената е закрита и така на участниците им беше топло.

Сцената в квартал Подол
Сцената в квартал Подол

След като разгледахме базара и си взехме винце, продължихме разходката си по уличката към Фуникульора. Там коледното настроение се чуваше и усещаше от уличните музиканти и украсата на самата улица.

Края на уличката ни отведе до следващия коледен базар – най- централния, на площадите между Михайловки манастир и Софийски събор.

Тук имаше място, където се секат монети както и стрелбище за малки и големи с всякакви плюшени награди.

Монетний двор
Стрелбище

Бързо се стъмни, стана ветровито и студено и се прибрахме вкъщи. Не пропуснахме преди това да направим няколко красиви нощни снимки. А на следващия ден посетихме Цитрусовото кралство.

Коледния базар на Софийски събор
Коледния базар на Софийски събор
Михайловски събор 
Поглед от камбанарията на Софийски събор
Михайловски манастир

Цитрусово кралство

За първи път в Киев откриват фестивал на цитрусовите плодове, който имахме щастието да посетим. Повече от 120 тона плодове са били използвани за изложбата, всеки от които служи като тухла за изграждане на замъци. От цитрусови площи бяха построени замъците на Хари Потър, Рапунцел, Аладина, Робин Худ, граф Дракула и тамплиери, както и арки и ели.

Цитрусово кралство

Проектът е с благотворителна цел. След три седмици от плодовото шоу ще бъдат направени соковете и ще бъдат доставени в детски домове.

Цитрусово кралство
Цитрусово кралство
Цитрусово кралство

Фестивалът е разположен на Нове Співоче поле и ще може да се посети до 13 януари. На входа на фестивала може да разгледате и цитрусите и цветя в ледени скулптури.

На самия фестивал също има къщички, където продават греяно вино и централно площадче с огромна елха. Освен прекрасните замъци, от парка Нове Співоче поле може да видите и красиви гледки към река Днепър и Ро́дина-мать (укр. Батьківщина-мати).

Гледка към река Днепър от Нове Співоче поле
Гледка към река Днепър от Нове Співоче поле
Гледка към река Днепър от Нове Співоче поле

Следващите дни се разходихме из главните улици на Киев. Покрит в снях, Киев в много красив.

В центъра на Киев
В центъра на Киев
В центъра на Киев

Коледните традиции в Украйна

След като ви разказах за коледните базари и местата, които може да посетите в Киев през зимата, е време да се потопим и в украинските традиции.

Въреки, че в Киев празнуват Коледа през януари. Тази година Киев празнува два пъти Коледа. Един път на 25 декември и втори път на 7 януари.

В Украйна, както и в България, Коледа, или Рождество Христово (укр. Різдво), е един от най-големите и най-хубави празници. Украинците винаги старателно се приготвят за Різдво. Традицията да се празнува Коледа се е запазила и досега в малките села и големите градове. Празникът предшества четириседмичен пост, който се спазва и на Бъдни вечер (укр. Святий вечір),  който в Украйна се празнува на 6 януари. А на 7 януари вече е Коледа.

Бъдни вечер, аз и моето семейство посрещнахме вкъщи – с традиционни постни ястия, украсена елха и свещички в приятна и уютна обстановка. На Коледа се видяхме с приятели и вечерята вече беше месна – пълнена гъска с ориз 🙂 . На трапезата ни имаше и украински деликатеси – опитахме торта Наполеон както и шоколадите им „Рошен“ .

Най-важно е не къде празнуваме Коледа, а с кого сме! Аз имах незабравима Коледа, надявам се и вашата Коледа да е била такава.

Автор: Мария Йотова

https://www.instagram.com/p/Brw2eAZDiiY/

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.