Европа: .euЗимаПътеписи

Предколедно в Берлин или какво е настроението с чаша глитвайн …

Свикнали сме да си представяме предколедните немски пазари именно с тази напитка, по нашенски греяно вино, но с немски екстри като карамфил, канела, цитруси и дори коняк ;-)) Е не, че много го харесвам, но защо пък да не отида на място да вида как го  правят немците?

Любимата статистика

Въпреки, че основната цел беше да се види от близо немски коледен пазар и да се пие чаша вино, аз не може да не вмъкна в програмата малко статистика и забележителности. Берлин се оказа доста интересен град въпреки моите предубеждения, които няма да споделям тук. Малко се учудих, че с население 3 466 164 души (към 2014 г.) и площ от 892 km² е най-големият и най-населеният град в Германия. Първият му статут на столица е било на кралство Прусия и после с леки прекъсвания е столица на Германската империя, Ваймарската република, Третия Райх и Германска Демократична Република (когато е разделен с небезизвестната Берлинска стена символ на студената война).  Нещо много интересно изровено от статистиката показва, че в Берлин живеят 60% атеисти, при цялото разнообразие от етноси и националности избрали да се заселят тук. 

Оказа се, че почти до всяка световно известна забележителност на Берлин има коледен пазар и така успях да съчетая полезното с приятното.

Рано сутрин

Пристигнахме рано сутринта и още в мъглата тръгнахме да търсим най-известната улица със странното за мен име Унтер-ден-Линден (под липите). Това е един от най- известните булеварди, не само защото оградена с липи, но и защото води от Бранденбургската врата на Парижкия площад до статуята на Фридрих Велики на кон, малко преди  река Шпрее. Сутринта ми изглеждаше почти пуста, макар че беше работен ден. Влязохме  в едно кафене (Eiustein) и се оказа, че хората са там ;-)) И то какви хора – сервитьора ни косовар, а управителят – българин. Но кафето беше хубаво и може да закусиш с разкошно сварени рохки яйчица.

Началото на  Унтер-ден-Линден , статуя на Фридрих Велики
Началото на  Унтер-ден-Линден , статуя на Фридрих Велики
Бранденбургската врата

Бранденбургската врата 

В 10:00 се озовахме до Бранденбургската врата и докато се оглеждахме някак от мъглата излезе един младеж, който се оказа американец дошъл да учи история в Европа и от 15 години прави free tours в центъра на Берлин. Естествено, че се присъединихме и макар, че се опита да вали, проследихме много внимателно интересния разказ, повече от 1:30ч. Вървяхме покрай Райхстага, Монумента в памет на загиналите евреи, стигнахме до жилищата на елита на източна германия и там се загубихме минавайки през Мол оф Берлин разделен на две части – естествено източна и западна. И както се отделихме от групата, така се озовахме на Potsdamer Platz. 

Коледни пазари

Коледни сладки
Коледни сладки

Първото коледно пазарче се оказа точно тук – дървени къщички, от които се продават най-различни сладости, захаросани ядки, вурстчета и картофи във всякакъв вид и естествено казани с глитвайн. Всъщност точно ги подгряваха и слагаха наденичките да се печат – 12:00ч. все пак си беше време за обяд ;-))

Повозихме се на S-Bahn ( не че е по-различен от U-Bahn) и слязохме на станция Зоологическа градина. Тук е прословутия комплекс Bikini Berlin – търговски център, хотел и места за забавления. Вътре има арт инсталации, представяне на млади дизайнери и доста раздвижен архитектурен ансамбъл в непосредствена близост със зоологическата градина. Срещу него е коледния пазар в подножието на полуразрушената кула на църква Кайзер Вилхелм (разрушена през 1943 г. в резултат на бомбардировки). Решили са да запазят само високата част и сега има мемориална зала с оцелели предмети на старата църква, а до нея е построена нова осмоъгълна църква от синьо стъкло и особена камбанария. Сега навсякъде има особени мерки за сигурност след терористичният акт на врязан в пазара камион преди година.

След чаша вино се отправяме към най-стария и най-разкошния коледен базар на площад Gendarmenmarkt. Тук между френската Französischer Dom , немската Deutscher Dom църкви и Konzerthaus Berlin е разположен прекрасния коледен пазар. Разликата е в многото щандове със ръчно изработени неща от всякакъв материал и тип – кожа, ковано желязо, текстил, прежди и какво ли още не. Базарът е с вход 1 Евро и е магнетично място с жива музика и вкусотии. Тук вече не устояхме на изкушението на джуланче с тъмна бира. То и денят свърши и коледните светлини светнаха и какво му трябва на човек след толкова динамичен ден и няколко чаши глитвайн. Добре че хотела беше наблизо … 

Втори ден – малко забележителности и много греяно вино 

С бодра крачка в мъгливото утро, след като сме закусили с немски гевречета се отправяме към Берлинската катедрала Berliner Dom. Това всъщност е евангелистка църква построена през 1894 – 1905 година като римокатолическа, но е разрушена през Втората световна война и дълго възстановявана в периода 1967 – 1993 година. Най-хубавото е панорамната гледка от високо. Точно след нашето изкачване слънцето се опитваше да пробие облаците и мъглата и беше вълшебно. Може да видите 360 изглед от тук 

Заредени с гледка от високо се отправяме към поредният коледен пазар – този е под телевизионната кула, близо до Александерплац  (Berlin Alexanderplatz Bahnhof)  където има виенско колело и ледена пързалка за кънки.

Пещ за най-сладките печени ябълки
Пещ за най-сладките печени ябълки

Тук опитах невероятен десерт от най – обикновени печени ябълки заляти с някакъв крем и ядки просто – да си оближеш прътите. И  така продължихме пак на глитвайн и разни ми ти такива немски работи.

В заключение

Ако Ви допада греяно вино с карамфил, канела, коняк, цитруси и т.н. както и вурстчета, картофи и печени ябълки, всякакви захаросани ядки и меденки то вашето място са немските коледни пазари и Берлин е идеалната дестинация. 


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.