Европа: .euЗимаПътеписи

“По едрите звезди над Фамагуста”

Ти помниш ли морето и машините

и трюмовете, пълни с лепкав мрак?

И онзи див копнеж по Филипините,

по едрите звезди над Фамагуста?

Писмо, 1940, Никола Вапцаров

Един невероятен стих останал от ученическите години в нашето съзнание и накарал ни да си зададем въпроса къде е Фамагуста?

Фамагуста е от онези малки и китни градчета, които обичам да посещавам или поне старата част на града. Напомня ми малко на Сентендре. По време на посещението ни малко валеше и градчето беше пусто. Въпреки това се насладихме на панорамни гледки от стенните останки и разходка в стария град.

Малко история

Фамагуста е един от шестте окръга на Кипър. Главният град е Фамагуста, който е и най-важното пристанище на острова. Тук има видимо разделение на “нов” и стар град. Старият град се намира в източен Кипър (турската част на Кипър), а новият “модерен град” с перфектна плажна ивица и много хотели в изоставена, запечатана част на Кипър, близо до гръцката част. Тази част на Кипър остава и до днес охранявана и се води безмитна зона.

В Кипър именната на градовете са на гръцки, турски и английски. В древността градът е бил известен като Арсиное. На гръцки се нарича Ammochostos (Αμμόχωστος), което означава „скрит в пясъка”. Това име се е развило във Фамагуста (първоначално Famagouste на френски). А турското му име е Магуса (Magusa). На турски език градът се нарича още Gazimağusa като гази означава воин.

Останките от главната портата към Фамагуста

Разбира се, че си на входа в градчето, когато видиш останките от портата, пазеща някогашния град. Успяхме да разгледаме главната уличка, която води до катедралата “Св. Никола”, самата катедрала, малкото паркче в близост и многото магазинчета и кафенета както и изоставената част.

Катедралата Свети Никола

Позната още като Cathedral of Saint Nicholas и Lala Mustafa Pasha Mosque (взела името си от Лала Мустафа паша), катедралата е най-голямата средновековна сграда във Фамагуста. Няма точна година на построяване, но се смята, че е между 1298 и 1400 г. Готическият стил на катедралата е подобен на тази във Франция – Реймската “Света Богородица”. През 1571 г. катедралата е превърната в джамия, след като Османската империя превзема Фамагуста, и така остава и до днес.

Малко след катедралата може да се разходите по едно прекрасно малко паркче, да опитате прясно изцеден сок от нар и да разгледате още от останките в стария град.

“Модерната част” на Фамагуста

Днес една част от Фамагуста все още остава изцяло запечатана с ръжда от бодлива тел, ожесточено охранявана от турските войски. Преди е била основната туристическа зона с нови хотели и дълга плажна ивица. Разказаха ни, че дори първият 7* хотел е бил построен във Фамагуста. Днес там може да се видят бомбардирани и изоставени хотели, разграбени магазини, ресторанти и имения. И въпреки тъжната картинка и днес някои хора ходят на плаж там през летния сезон.

Не успяхме да зърнем “Едрите звезди над Фамагуста” и да усетим този романтичен копнеж, може би заради изоставената част, която посетихме, но въпреки това градчето остави различни и интересни чувства. След посещение и на двете части на града осъзнаваш, че копнежа по Фамагуста, който Вапцаров описва вече го няма. Някои хора го описват като “призрачен град”, аз все още мисля, че е красиво градче и старата част си заслужава да се види не само заради катедралата и китната уличка до нея, но и заради усещането, което има там.


Прочетете още:

Коментари

коментари

2 thoughts on ““По едрите звезди над Фамагуста”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.