“По едрите звезди над Фамагуста”

Ти помниш ли морето и машините

и трюмовете, пълни с лепкав мрак?

И онзи див копнеж по Филипините,

по едрите звезди над Фамагуста?

Писмо, 1940, Никола Вапцаров

Един невероятен стих останал от ученическите години в нашето съзнание и накарал ни да си зададем въпроса къде е Фамагуста?

Фамагуста е от онези малки и китни градчета, които обичам да посещавам или поне старата част на града. Напомня ми малко на Сентендре. По време на посещението ни малко валеше и градчето беше пусто. Въпреки това се насладихме на панорамни гледки от стенните останки и разходка в стария град.

Малко история

Фамагуста е един от шестте окръга на Кипър. Главният град е Фамагуста, който е и най-важното пристанище на острова. Тук има видимо разделение на “нов” и стар град. Старият град се намира в източен Кипър (турската част на Кипър), а новият “модерен град” с перфектна плажна ивица и много хотели в изоставена, запечатана част на Кипър, близо до гръцката част. Тази част на Кипър остава и до днес охранявана и се води безмитна зона.

В Кипър именната на градовете са на гръцки, турски и английски. В древността градът е бил известен като Арсиное. На гръцки се нарича Ammochostos (Αμμόχωστος), което означава „скрит в пясъка”. Това име се е развило във Фамагуста (първоначално Famagouste на френски). А турското му име е Магуса (Magusa). На турски език градът се нарича още Gazimağusa като гази означава воин.

Останките от главната портата към Фамагуста

Разбира се, че си на входа в градчето, когато видиш останките от портата, пазеща някогашния град. Успяхме да разгледаме главната уличка, която води до катедралата “Св. Никола”, самата катедрала, малкото паркче в близост и многото магазинчета и кафенета както и изоставената част.

Катедралата Свети Никола

Позната още като Cathedral of Saint Nicholas и Lala Mustafa Pasha Mosque (взела името си от Лала Мустафа паша), катедралата е най-голямата средновековна сграда във Фамагуста. Няма точна година на построяване, но се смята, че е между 1298 и 1400 г. Готическият стил на катедралата е подобен на тази във Франция – Реймската “Света Богородица”. През 1571 г. катедралата е превърната в джамия, след като Османската империя превзема Фамагуста, и така остава и до днес.

Малко след катедралата може да се разходите по едно прекрасно малко паркче, да опитате прясно изцеден сок от нар и да разгледате още от останките в стария град.

“Модерната част” на Фамагуста

Днес една част от Фамагуста все още остава изцяло запечатана с ръжда от бодлива тел, ожесточено охранявана от турските войски. Преди е била основната туристическа зона с нови хотели и дълга плажна ивица. Разказаха ни, че дори първият 7* хотел е бил построен във Фамагуста. Днес там може да се видят бомбардирани и изоставени хотели, разграбени магазини, ресторанти и имения. И въпреки тъжната картинка и днес някои хора ходят на плаж там през летния сезон.

Не успяхме да зърнем “Едрите звезди над Фамагуста” и да усетим този романтичен копнеж, може би заради изоставената част, която посетихме, но въпреки това градчето остави различни и интересни чувства. След посещение и на двете части на града осъзнаваш, че копнежа по Фамагуста, който Вапцаров описва вече го няма. Някои хора го описват като “призрачен град”, аз все още мисля, че е красиво градче и старата част си заслужава да се види не само заради катедралата и китната уличка до нея, но и заради усещането, което има там.


Прочетете още:

Коментари

коментари

2 thoughts on ““По едрите звезди над Фамагуста”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.