България, .bgЕсенидеи за уикендаПътеписи

Идеи за уикенда: язовир Въча

Много мога да говоря за Родопите, красивите места там и защо е любимата ми планина, но днес ще ви разкажа повече за яз. Въча – спиращо дъха място с прекрасни гледки. Пътят до нашата крайна дестинация, минава покрай яз. Кричим и естествено има планинско очарование и български проблеми ( не е асвалт като намазана филия с масло). До яз. Кричим имаме забележки, но от там до дестинация ни пътят беше прекрасен. През цялото време можеш да видиш уникални гледки към язовира. Имаше много завои, но това не ни попречи да се полюбуваме на гледките, да реем поглед в далечината и да се наслаждаваме на пътуването.

От София до язовира пътувахме около 2 часа и 15-20 мин. Отседнахме в комплекс Чилингира, където има голям и удобен паркинг, за да паркирахме колата и да се отправим към точката, където започва екопътеката. Тя също носи наименованието на комплекса- Челингира. Комплексът е прекрасен, обслужването е на ниво и дори успяхме да използваме басейна и последните слънчеви лъчи. Единственият минус ( а може и да е в плюс) на комплекса е, че е отдалечен, леко самотен и наблизо няма магазини, други заведения или хотели. Споделям и малко снимки от стаята ни и гледките от терасата.

Екопътека Чилингира

Разходихме се по екопътека Чилингира и след около 2 часа пред нас се откриваше гледката от снимките по-долу – язовир Въча в цялата му прелест. Пътеката е дълга около 3 км. Преходът не беше много сложна, но самата пътечка беше тясна и на места с голям наклон ( денивилацията за цялата еко пътека е 250м). Внимавайте как се придвижвате, защото имаше участъци, където не беше равно, а по скоро диагонално надолу. Вземете си удобни обувки и вода, защото няма чешми по маршрута и ако я изкачвате през лятото задължително използвайте слънцезащитен крем. Това е една от препоръките, които пиша често за планината като цяло, така е хем се знае, хем се забравя ;-). Когато ходихме до Бекови скали изгоряхме и от тогава винаги си носим.

Разходка с лодка

Едно от релаксиращите и приятни занимания на язовир Въча е разходката с лодка с любим човек. Реших да напиша малко повече информация от къде може да си резервирате лодка и какъв е процеса, защото аз лично не успях да го намеря никъде описано по никакви блогове, статии и форуми.

В деня, когато пристигнахме в комплекс Чилингира резервирахме разходка с лодка за следващия ден и бяхме спокойни. Но там се резервира само, ако е по-голяма група. На следващия ден другите от групата се отказаха от лодката и на нас ни беше съобщено, че разходката се отлага. Ние много искахме разходка и затова помолихме за повече информация.

От комплекса до мястото с лодките се стига след 3 км. с кола. Мястото се казва “При бат Гена”, там на рецепцията на къщата за гости (която е плот в ресторанта) ни споделиха, да изчакаме до язовира, казаха ни определен час за разходка и цена (за двама цената беше малко висока). Самата разходка беше 30 мин. Ние изчакахме, срещнахме се с човека, който управлява лодката, качихме се и ето го резултата… прекрасни гледки, природа и чист въздух.

Почивката ни на язовир Въча беше едно преживяване изпълнено с чист въздух, уникална природа, гледки отвисоко и заслужена почивка. Беше ни подарък за сватбата. Какво по-хубаво от почивка с любим човек?

Коментари

коментари

2 thoughts on “Идеи за уикенда: язовир Въча

    • Мария Йотова

      Почивката на язовир Въча ни беше подарък за сватбата и не мога да кажа конкретна цена. Може да разгледате сайта на комплекса или да им пишете директно на тях: https://hotel-chilingira.com/

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.