България, .bgполезноПътеписи

Едно по-различно приключение – сватба в Лещен

Много се чудех дали да напиша тази статия за сватбата ни в Лещен. Все пак това е блог за пътувания и може би не е точно тук мястото за такъв тип съдържание, но сватбата, организирането й и цялото пътуване покрай нея са си едно истинско приключение. Ето, че ми отне повече от шест месеца да Ви споделя всеки един момент в детайли.

Казват, че човек и добре да живее се жени. Е дойде и моят ред! Но извън шегите на ергените, сватбата е била, е и си остава един от най-хубавите, важни и запомнящи се мигове в живота ни. Вричането в любов, заветното „Да!“, вълнуващите ритуали и мечтата за щастлив съвместен живот са прекрасна част от това събитие. Но от къде да започнем? В тази статия ще Ви разкажа стъпките през които преминахме, за да организираме нашата приказка, ще Ви споделя виновниците за прекрасното събитие и всички мисли, които минаваха през главите ни, докато огранизирахме сватбата на мечтите ни.

1. Дата и списък с брой гости

Нашата приказна сватба беше петък – 06.08.2021г. Защо точно тази дата? Всъщност аз исках да е нещо свързано с 19, все пак предложението за брак дойде на рождения ми ден – 19 октомври. Пепи искаше да е август, а 19-ти август се падаше четвъртък. Първоначално мислихме да е четвъртък, но решихме, че не всеки би могъл да си вземе отпуска от 2 дни (четвъртък и петък) и този вариант бързо отпадна. Оставаше петък, събота или неделя и тъй като искахме да имаме и уикенда решихме да е петък. Беше 6-ти, защото това беше единствената свободна дата на комплекса 😀

Списъкът с гости беше по-лесната част – разделихме ги на роднини, общи приятели и само приятели. Така всеки си написа хората, които иска да покани и ги обединихме в таблица. Броят на гостите ни беше 130 като от тях дойдоха 110 🙂


2. Бюджет

В началото не знаехме как да определим бюджет. Бяхме нахвърляли някакви приблизителни суми за храна, напитки, хотел за броя на гостите както и за изнесен ритуал, украса, халки, торти и всичко, което може да се сетите отново в поредната таблица. По този начин може поне приблизително да видите колко ще ви излезе организацията на цялата сватба. След това ми помогна много и баща ми в разпределянето на разходи по таблицата както и различните звена. Тук е важно да споменем, че имахме надвишени суми за някои от активностите както и сума, която да използваме като допълнение, ако нещо непредвидено излезе в последния момент. Ето и примерна таблица:

АктивностСума
Нощувка хотел~4 000 лв.
Храна~5 000 лв.
Алкохол~1 000 лв.
DJ~2 000 лв.
Торта~500 лв.
Това е примерна таблица за бюджет и сумите не са реалните.


3. Място

И така нямахме конкретна дата, нито конкретно място. Започнахме да търсим места в София, тъй като и двамата живеем тук и повечето ни приятели са тук. Прегледахме доста места. Тук много ми помогна и групата във Facebook – Моята Сватба Препоръки от Булки. Разгледахме различни места и се спряхме на Бест Уестърн Плюс Хотел Експо. Може би това щеше да бъде мястото ни в София, ако не бяхме сравнили цените с тези в Лещен…

Бях резервирала комплекс Родопски кът в Лещен за рождения ми ден и понеже и там беше и предложението, на шега, реших да им пиша за оферта. След като сравнихме цените на повечето места в София с тези, които ни предложиха в Лещен, решението дойде само… Цената на куверт + спане в Лещен ни беше колкото ни предлагат в София само за храна без напитки, а гледките и природата там са уникални. Мястото беше сантиментално и всички тези условия наклониха везните и в крайна сметка избрахме село Лещен. Мястото е приказно и има много кътчета за снимки – може да си направите сватбената фотосесия при Глинената къща или в село Ковачевица, Локацията е идеална за горска/градинска сватба за 120 -130 човека (ние искахме сватба навън на поляната).

Пътувахме до там един уикенд, говорихме с управителката, уточнихме детайли и подписахме предварителен договор. Дори успяхме да дегустираме и предварително избрано меню. Имат много избор от менюта и то на родопски специалитети. Менюто ни се състоеше от 4 специалитета – салата, предястие, още едно предястие и основно, и разбира се сватбена торта за десерт.

Настаняването на гостите беше поето от тяхна страна, ние просто им изготвихме предварителен списък с броя на гостите в отделните стаи (предварително ни бяха дали разпределение на комплекса както и някои допълнителни къщи за гости) – колко хора са от едно семейство, кои да са в апартамент и кои в стая…

Алкохолът можеше да си го внесем като заплатихме само такса за всеки човек. Уелкъм дринк-а беше отново предварително избран – имахме лимонади, сангрия и различни хапки. Решихме, че е най-подходящо да е около басейна. През цялото време на самата сватба управителката беше на разположение, храната беше сервирана навреме, масите и шатрите бяха подредени от миналата вечер и организацията беше на ниво. Започна да се украсява на другия ден в 9:00 часа сутринта. Моята премяна започна от 11:00 ч. в комплекса (управителката разреши грима и прическата да са на място), така че нямаше как да се включа в украсата, но когато я видях останах без думи.


4. Изнесен ритуал или запазване на час в ритуална зала

След като вече имахме място, брой гости и бюджет, трябваше да се погрижим и за останалите елементи. Да обаче нямахме никаква представа с какви изпълнители да се свържем и с кого да говорим за самият граждански брак, DJ, водещ и т.н. Помолихме управителката на комплекса да ни помогне и да ни свърже с изпълнители, с които работи и които са от региона. И така се сдобихме със списък с различни изпълнители за водещи, DJ, грим, прическа и други.

Разбрахме и че граждански брак в Лещен сключва кметицата на село Огняново и се свързахме с нея. Обяснихме й, че държим на изнесен ритуал, проверихме дали е свободна за нашата дата и след това тя ни разказа каква е процедурата. Много мила и коректна жена, а воденето на самия ритуал беше приказно. Беше си подготвила и стихотворения, а не само нормалното водене и въпросите. Комуникирахме си по телефон и имейл, изпратихме и всички документи за сватбата и се срещнахме за повече подробности един ден преди сватбата. Документите, които са Ви нужни за сватбата са:

 • 1.Молба – 1 бр.
 • 2.Декларация за встъпване в брак – 2 бр.-всеки от вас попълва 
 • 3.Декларация за режим на общност – 3 бр. – трябва декларациите да се подпишат на място
 • 4.Удостоверения за семейно положение и от двамата
 • 5.Преснимани лични карти на вас и на свидетелите (кумовете)

Важно: Преди всякаква друга организация, първо запазете час за изнесен ритуал или в ритуалната зала. В ритуалната зала, заради пандемията в момента има ограничения на броя на гостите, затова проверете добре преди да съобщите на всички поканени.

Запазихме си час от 17:30. За ритуала ни бяха нужни още и ритуални чаши, шампанско и кутия за подаръците (за пликовете с пари от гостите). Нашите поръчахме от ателие Полиника.


5. Поканете избраните от Вас кумове

Тук вече идва и интересната част. Вече не е само математика, сметки и организация, ами среща с приятели, с хората, които сте избрали да бъдат до вас в този момент. Има много начини да поканиш приятелите си за кумове. Ние избрахме един от най-традиционните. Нямахме кумско пиле и погача, но им подготвихме кутии с цветя, сладки и алкохол и ги поканихме на ресторант. Към кутиите имахме и картички с надпис: “Скъпа приятелко, не можем да кажем “ДА” без теб! Ще бъде ли наша КУМА? ” и съответно същото за кума: “Скъпи приятельо, не можем да кажем “ДА” без теб! Ще бъде ли наш КУМ?


6. Покани

Поканите могат да са различни. Най-важните елементи, които трябва да съдържа една покана са: имена, дата на сватбата, място, дата за потвърждение (обикновено един месец преди сватбата) и програма по часове. След това трябва да се замислите какви цветове харесвате, дали искате да има цветя или различни форми, дали искате да е като картичка, самолетен билет, да се опакова в плик с панделка или плик с печат или да има оризова хартия. Аз знаех всичко това и реших да си ги направя сама. Използвах Canva – не е професионално място за дизайн, но има много идеи и ако имаш добри приятели, които да ти помогнат с печата няма да имаш проблем. Нашата покана беше със златна хартия с червени рози и паус. Имаше и надпис : “каним Ви на сватба, защото човек и добре да живее се жени

7. Тема и цветове на сватбата

Ако преди беше рядкост сватбата да има тема, то днес все повече булки предпочитат да придадат индивидуалност на сватбата си с избора на тема. Тук идва на помощ и Pinterest. Нашата тема беше горска. За това много спомогна и локацията. Темата ни може да се определи и като градинска тема. Тя определено набира сили в последните години. Включва стилистични елементи като кора от дърво, канап, зебло, дървени детайли и много зеленина както и указателни табелки, фотокътчета на открито и други. Тази тема внася нежност, уют и непретенциозност. Пънчета, бурканчета с цветя, стъкленички и фенери, всички те са подходящи за украса. Цветът нямаше как да не е бордо. Все пак червеното и то точно бордото ми е любим цвят.

8. Украса

Ще си поговорим и за сватбената украса.Тя може да бъде както от живи цветя, така и от изкуствени такива, включва още специални покривки, калъфи за столовете, тематични предмети, изделия от хартия, табелки, табла, кътове със специфичен декор и още много други идейни нещица. Детайлът е много ценен. Той е допълнение към цялостното усещане и естествен завършек на крайната картина.

Украсата на нашата сватба беше уникална. Толкова са прекрасни всички детайли, че няма да ми стигнат думите да благодаря. Boutique Emily изпипаха всеки детайл и то в червено – любимият ми цвят 🥰 Всяко меню на масите, червените покривки, цветята, вазичките, дървените поставки, сватбен фото кът, табло – всичко 😍

9. Подаръчета

Подаръчетата ни отново бяха дело на Boutique Emily. Искахме да са цветя, за да може да напомнят след това на гостите ни за нас и за това прекрасно събитие. Подаръците могат да са всякакви – магнитчета, бисквитки, сапунчета, сувенири, ключодържатели и други. На други сватби, на които сме ходили са ни подарявали и рисувани чаши, ръчно правени сапунчета, сувенири и френски макарони.

10. Халки, обувки, рокля и костюм

Роклята ми беше подарък, така че не мога да кажа от къде е. Костюмът и обувките на Пепи са от Hugo Boss, a моите прекрасни кецове са ръчно рисувани по моя идея с помощ от Dima Art. Халките ни бяха от Yotsenik Jewelry. Показахме на Ники различни дизайни, които ни харесват, обсъдихме дали искаме да са бяло, розово или жълто злато, избрахме си колко да са широки и за две седмици халките ни бяха готови. Избрахме си да са гравирани с дата и буквичка.


11. DJ и водещ

Препоръчвам Мария Чакърдъкова като водеща за сватба. Изключително коректна, мила и прекрасна. Заедно с Петя Шапкова и DJ Ангел направиха празника ни уникален. Имахме и тъпан, който допълни идилията. Не сме давали плейлист с песни, избрахме си само сватбената песен – Eric Clapton – Wonderful Tonight. Гостите ни постоянно бяха на дансинга, играхме много хора, минахме през всякакви стилове музика и имахме всички ритуали за една сватба. Ако желаете може да имате и ансамбъл с програма или игри – тази с обувките например. Преди събитието, ние говорихме с Мария и уточнихме нашата програмата. Споделям Ви някои от ритуалите от нея като започнахме с покана на нас и кумовете ни на поляната (от Мария), където бяха шатрите с маси и продължихме с много музика и ритуали, които харесахме. Програмата ни започна от 19:00 часа, преди това имахме уелкъм дринк на басейна над поляната. Ето и някои от ритуалите:

 • Захранване с питка
 • Ритане на менче
 • Разчупване на питка
 • Надиграване с пиле и торта
 • Реч на кума
 • Игра с Букет/Жартиер
 • Игра с Торта


12. Фотограф и видеограф

Едни приятели ни препоръчаха DJOVANI фото и видео студио и не съжаляваме. Снимките ни станаха страхотни. Аз не исках да има много преработка, защото мястото е приказно. Джовани предлагат професионално фото и видеозаснемане, DJ, оркестри, озвучаване на тържества, конференции, концерти и други и най-важното, че са от Гоце Делчев и нямаше нужда да им осигуряваме транспорт или място за спане. Искахме да имаме екип, който да направи и снимките и видеото и затова се спряхме на тях. Предложиха ни и специални ефекти при първия сватбен танц – фойерверк Фонтани – както и заснемане с дрон. Клипче от сватбата ни може да видите тук. Успяха да запечатат моменти на щастие, усмивки, изненада, любов и емоция.


13. Фризьор

За прическата ми си имах лични фризьорки от Beauty Room Stasi Нямах представа каква прическа искам за сватбата. Бях харесала някакви в Pinterest, но не знаех коя може да ми стои добре. Моята любима фризьорка и свекърва направи няколко различни прически и накрая със помощ и от сестра й се спряхме на плитка и къдрици. За гъстота използвах екстеншъни, които предварително боядисахме в червено 🙂

14. Гримьор

За грима ми на сватбата се погрижи Kimle Hodzova. Отново от Гоце Делчев. Притеснявах се за грима, понеже си бяхме общували само по телефона и нямаше как да отида на пробен грим, но Кимле се справи чудесно. Освен мен тя направи грима и на кумата ми, на майка ми и още на 2-3 момичета. Всички останаха много доволни. Хубаво е, ако имате възможност да отидете на пробен грим и прическа преди събитието.


15. Сватбена торта

Тортата беше от прекрасните Didy’s cakes and sweets и гостите искаха още и още. Тортата ни беше от домашен яйчен крем и бисквитки, украсена с истински цветя на три етажа. Избрахме я с проба. Преди сватбата взехме такава торта с точно този пълнеж за рождения ден на баща ми и много ни хареса. По принцип те правят всякакви сватбени торти и може да се отиде на дегустация преди това. Може да се добави и сладък бар към уелкъм дринк-а или да направят и сватбени подаръчета под формата на бисквитки.


Това са част от най-важните стъпки и детайли за една сватба. С тези снимки поне малко може да се пренесете в моето прекрасно приключение – сватбата на мечтите ми. За да бъде тази сватба идеална допринесоха всички гости и изпълнители. Бяха прекрасни, беше много весело, приказно, магично и се надявам всички да са останали доволни. Благодаря на всеки един от тях, а ако имате нужда от повече информация за организиране на Вашата сватба, ще се радвам да Ви помогна. И ще завърша с един откъс от авторски спектакъл на Камен Донев – “За сватбите!”.

Сватбата е просто една метафора…символ на градежа. Защото в живота първо ти дават, а ти, ако си умен, вземаш… после с наученото създаваш и ти на свой ред… и най-подир трябва да започнеш и ти да даваш… а ако във всичката тая работа няма любов, значи си живял напусто. Бил си един себелюбец.… И вътре в сърцето си всеки знае, че сватбата не е заради роклята, отрупаната трапеза, подаръците и буйната веселба.. не е и заради това какво ще кажат хората… сватбата е заради човека.… Този, който ще те чака, ще те търси, ще се радва с теб и ще плаче с теб. Човекът, който ще ти дава сила и вяра, без да ги изискваш…

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.