Европа: .euЗимаЛятоПрибалтика: .lt, .lv, .eeПътеписиУкрайна: .ua

Лвов (Лвив)

Лвив е симпатично западно украинско градче с Австро-унгарски и Полски облик

Уличка в стария град в Лвив

Как да стигнем до там

Е разбира се трябва да се знае от къде тръгваш и какви са ти възможностите 😉 (може да се окаже, че имаш частен самолет). Нашето пътуване се оказа много приятно, сравнително бързо и весело. Влакът на Hunday е високоскоростен (7:44 часа Киев – Лвив), удобен и чист. Ние си закупихме предварително билети  по Интернет и единственото условие е да ги представиш на кондуктора с документ за самоличност. Много е готино, защото може да си избираш места във вагона и има четворки – естествено са идеални за игра на карти 😉 Ако нямаш подходяща компания, спокойно може да се насладиш на четене на книжка или гледане на филм – има захранване и Интернет. ЖП гарата в Лвив е симпатична и пълна с народ. Има достатъчно таксита и градски транспорт за придвижване до града, който всъщност никак не е далеч. Тук споделям личното си преживяване – возих се във 35 годишна Волга (такси) – емоцията беше незабравима.

Малко история

Лвов (както го знаем ние) е руското произношение на името на града, на украински е ЛВИВ. Това е най-значимият град в западна Украйна и столица на Галиция. Носи името на сина на основателя му Данило Галитски (синът се казвам Лев Данилович), създал града в средата на XIII ти век. Числеността му е около 800 000 души. По официална статистика около 9% от тях руснаци, по мое лично наблюдение руски език почти не се чува. Предимство на града е че се намира на главните търговски пътища между Черно море и Балтийски море и между Източна и Западна Европа, та затова се развива бързо и до днес си има важно икономическо и стратегическо значение. В различни исторически моменти е бил в съставите на различни империи и държави – Австро-унгарска империя, Полша, Русия (като Украйнска ССР), и сега Украйна.

Чудех се аз на интересните газови лампи из целият град – а при второто си ходене там разбрах, че всъщност тук е изобретена газовата лампа от двама братя аптекари.

Туристическо влакче
Туристическо влакче
На коледен базар
На коледен базар
Лвивската опера нощем
Лвивската опера нощем
Лвивската опера
Лвивската опера
Лвивската ЖП гара
Лвивската ЖП гара

Какво да не пропуснем

По мое скромно мнение е най-симпатичния град в Украйна и не малко хора го мислят за най-красивия град на Украйна (най-любим, в това число и красив поне за мен си е остава Одеса). Историческият център на града е в списъка на ЮНЕСКО за световните паметници на архитектурата.  Освен исторически и културни забележителности, това е града на кафето и шоколада, но всичко по ред на нещата – първо забележителностите ;-))

  • площада „Ринок”– това е историческият център на града и е място от където тръгват всички градски екскурзии с какви ли не превозни средства – дори и жива сила коне. Въпреки, че сградите са с различни стилове от различни епохи няка много добре хармонират и цялото усещане е за едно много уютно пространство. Има щастието да попадна по време на коледен базар – беше колоритно и вълшебно.
  • Львовский оперный театр – много красива сграда. Построен в неоренесански стил съизмерим с Виенската и Парижката опера. И зиме и лете е прекрасен. Скулптурите са от местни творци и всяка има своето алегорично значение за творчеството и вдъхновението в изкуството. Прекрасен е и фонтана пред операта, изграден с изящен стил.
  • Вирменська вулиця – Това е основната улица в арменския квартал на града и естествено носи този източен дух. То типично арменски търговски дух уличката е насипана с търговки обекти кафененца.
  • Парк Высокий замок – На времето е било замък – сега почти няма помен от него, но е хубаво място за разходка и поглед от високо към града. Тук  е имало древно отбранително съоражение, като най- висока точка за наблюдение.
  • Часовня Боимов – параклиса на семейство Боим. Това няма аналог в Европа и в Украйна също.  Параклиса е на унгарски търговец, живял в Лвив. В момента е прекрасна декоративна украса на катедралния площад.
  • Доминиканский собор – Доминиканска църква сега е гръко-католическа църква с прекрасен бароков стил и изящество. Построена е още със създаването на града от жената на великия княз. Заслужава си да се види отвътре.
  • Бернардинський монастир – много легенди има знайни и незнайни за този манастир.  Най- важното е че се смята за закрилник на града от нашествия и винаги е приютявал населението при беди.

Какво да хапнем

Тук все пак е царството на галицката кухня. Тя в известна с максималното използване на брашна – съответно каши – от всякакъв вид (най-вече гречка) и обилно свинска мас, картофи  и гъби. Интересни ми бяха сърмите с картофи. Естествено трябва да се посети първата лвовска пивоварна Кумпель – интересно и колоритно място. Задължително опитайте тестовият сет с бири за да си изберете тази която ви допада. Макар, че сега пивоварна Купел са цяла верига, ние си бяхме запазили предварително места в първоизточника. И след това пихме по едно в много секретно заведение в историческия център, в което се влиза само със специална парола (естествено, че всеки я знае – “Слава Украйна”).

Тук е царството на кафето и шоколада и не може да се пропусне „Львівська Майстерня Шоколаду“ огромно заведение за шоколад с разнообразни кътчета и атракции. А кафето навсякъде е вкусно и виенско, но няма друго като Кофейня «Львовская Мануфактура кофе». Тук може да си поръчаш и вземеш за вкъщи всякакво кафе от различни краища на света.

Украинско сърце
Украинско сърце
Колбасарница
Колбасарница
Каша от гречка с гъби
Каша от гречка с гъби
Бирен сет
Бирен сет
Кафета ;-))
Кафета ;-))

Като заключение

Украинците казват, че от тук започва Европеизацията на Украйна 😉 И май е така. Градът е хубав, интересен и динамичен. Има много приятна атмосфера, добро обслужване (малко трудна комуникация – нито руски, нито английски са им по душа на лвивчани :-).

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.