Ефес – знаете ли, че … ?

Любопитството ми

се изостри, когато разбрах, че разкопки от 1990г. на хълма Аясуллук дават основание да се смята, че името Ефес произлиза от Апаса, а тя е столица на кралство Арзава. Градът е бил разположен тук до 560г.пр.н.е., когато е нападнат от лидийския крал Крез. След това е построен отново в подножието на хълма над храма на Артемида. 

През 1992г се намират артефакти с 2 хиляди години по-стари от Апаса- датират се от 5000г.пр.н.е. ножове и остриета изработени от обсидиан. После река Мендерес (Меандър) напълнила залива и го превръща в мочурище, като го отдалечава от морето.

За любознателните да кажа, че думата меандър на река произлиза именно от тази река и означава – извивка на речното корито във форма на подкова, но е стилизиран в геометричен орнамент, във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл, и обикновено многократно повтарящи се в ред.

Меандър
Меандър

 

Храмът на богинята , с елементи от река Меандър
Храмът на богинята , с елементи от река Меандър

Една от многото истории написани от Херодот

Естествено има интересна история написана от Херодот за произхода и създаването на града, но на нея сега няма да обърна нужното внимание. Само ще отбележа, че има оракул, предсказание, риба и глиган. Други древни писатели пишат, че Ефес е основан от Амазонките.

Има интересни истории много, но мен ме впечатли как са направили конкурс за избор на най-добра статуя за храма на Артемида и всеки скулптор гласувал на първо място за собствената си скулптура, а на второ място за тази на Поликлет и в края на краищата Поликлет спечелил. 

Тук е било царството на скулптурите и е имало в изобилие за всеки храм, богата къща или по главните улици. Малко е жалко, че сега доста от оригиналните скулптури са по музеите в Европа и света, а не на мястото си ;-(

Градът естествено е бил завладяван и побеждаван. Един от най-известните победители, завладял града е Крез. Като победител цар Крез, съдействал за построяването на нов храм на Артемида. Но и победителите не са за винаги – цар Крез попада в плен на персииците.

Добре, че се ражда Александър Македонски (нашето братско македонско момче), че да разгроми Персите и да ги прогони от Гърция и Тракия. Така Александър Македонски идва и в Ефес и обявява свободата на града. И той също финансира възстановяването на храма на Артемида подпален от лудия Херострат. И тук много интересен диспут се поражда, защото жителите на Ефес виждали в Александър Велики бог и смятали за неудобно бог да строи храм на друг бог.

Римските времена 

През 133г.пр.н.е. градът влиза в състава на Римската империя. Градът достига своята  най-висока точка на развитие по време на император Августин, превръща се в един от най- важните градове и седалище на проконсула на провинция Азия. Доста от възстановените от археологическите разкопки обекти са именно от този период – Търговската агора, Вратата на Мазеус и Митхриатес, Базиликата, Храмът на Аугустин и други.

И така до 262г.пр.н.е готите нападат Ефес. Храмът на Артемида е опустошен и разграбен. Градът се опитва да се възстанови след нападението на готите, но не успява да достигне доскорошният си разкош и една от причините е че пристанището е затлачено.  Днес морето е на около 6 км. … 

Градът има и християнска история за църквата св. Йоан  и Ефеския вселенски събор през 431 г, които след три месечни безрезултатни заседания е бил разпуснат. Следват тежки времена за Ефес и през 10 век получава името  Хагиос Теологос и малко след това турците променят името на Аясулук. 

Малка, бърза разходка

Но стига история, тя тук струи от всеки камък – така, че нека се разходим малко по запазените улици на този град.  Още след входа на сегашния археологически комплекс се виждат останки и реставрации на Агората. Тук са били извършвани всички търговски дейности и може да се определи и като център за управление на страната. Трябва малко въображение, за да си представим величието на тази важна Агора.

Сега тук има множество колони, очертаващи формата и даващи представа за размера – но много от тях  са изкуствено слепени или изляти само за да се придобие представа. До нея има съоръжение наподобяващо каменен театър това е Одеон – малкият театър.

Мястото, където заседават в определени дни двата управляващи народни съвети. Единият е съставен от граждани на град Ефес, а втория наречен буле е от 300 души и има решаваща роля.

Основите на Агората
Основите на Агората

 

От тук тръгваме по каменна улица от широки камъни и минаваме покрай Пританеон, където е горял вечен огън в чест на богинята на домашното огнище Хестия. Статуите на Артемида са намерени при разкопките именно тук – сега са в музея.

Стигаме до храмът на площада на Домициан – тук е разположен паметника на Мемнос, внук на Сула. От двете страни има релефи облечени в тоги, които всъщност са образите на папа Кай и  Сула.  На две крачки е барелефът на летящата Нике, държаща лавров венец в едната ръка и клон с фурма в другата. От тук почва алеята на куретите, тя стига чак до библиотеката на Целз.

Алеята на куретите
Алеята на куретите

Пак за любознателните: Курети е так наречено съсловие от монаси първо 6 а после 9 монаси всяка година извървявали пътя до Ортигия – родното място на Артемида и да пресъздадат великото раждане на богинята.

Между колоните по алеята са разположени паметници и бюстове на личности допринесли за развитието на града. Голяма чест е било да си сложиш статуята на тази алея, но може да смениш и само главата ….

Малко по-надолу е баня Сколастука – абе личи си, че тия работи със СПА-то римляните много добре са ги разбирали. Сградата има огромна съблекалня, топло помещение, студено помещение с басейн за охлаждане след парната баня ….  Банята се е отоплявала с пещ и проводи между тухлите за топлия въздух, които циркулирал в стените. В стените също е имало прокарани циментови тръби със същото предназначение. Банята е била посещавана и от бедни и от богати, просто някои прекарвали повече време в личен басейн.

И тук е една от най- известните забележителности ЛАТРИНА или иначе казано обществената тоалетна. Това е било култово място за обмяна на новините в града и дори са си записвали часове хората. Освен това е била смесена, унисекс, за да върви процеса гладко в центъра е имало оркестър.

Обществените тоалетни Латрина
Обществените тоалетни Латрина

Точно срещу най-общественото място в града са били разположени и най – богатите къщи. “Къщите на склона” са били на богаташи, на южен склон и само малка част от тях сега са изследвани и все още тук има археологически разкопки. Къщите са били доста обширни със забележителните римски мозайки и впечатлителни дори за днешните възможности за разкош. Големината на доста от тях е около 1000 кв.м., отоплението им се реализира чрез движение на топъл въздух в стените къщите, а канализацията  си е показателна и за топла, и за студена вода и много други екстри …

Най-забележителната сграда, емблемата на Ефес е станала “Библиотеката на Целз”. С нея завършва алеята на куретите и има малък площад, от които започва Мраморната улица. На фасадата са били статуи на четирите добродетели Епистоме – знание, Арете – справедливост, Енония – хуманност и София – мъдрост. Тук е била и скулптурата на Целз, но сега вече оригиналът е във Виена.  Фасадата е реставрирана по проект на  австрийци и финансирана от Калингер Прскавец.  Разказаха ни за тайни тунели водещи от библиотеката към градския публичен дом и други пикантни истории, но както се казва всеки има човешки и физиологични нужди ;-)) 

Пред библиотеката на Целз, Ефес

 

Библиотеката на Целз
Библиотеката на Целз

Тръгваме по мраморната улица, която и досега е цялата с бял мрамор. Тук има запазено нарисувано сърце пронизано с лък и отпечатък на стъпка, което се смята за най-древната реклама, за най- древната професия ;-))   Около тази широка и бяла улица са били търговски сгради и води до големия театър.  Амфитеатърът се е смятал за един от най-големите – около 25000 места, построен е 1ви век и разрушен след земетресение през 262г. , но естествената акустика на мястото е спомогнала за възстановяването му. Днешно време е напълно използваем със завидна акустика и още впечатлява с размерите си. Провеждат се интересни концерти тук и миналата година дори Стинг  е пял ( и аз го слушах миналата година, но по скромно в София). 

Мраморната улица и Анфитеатърът
Мраморната улица и Амфитеатър

От тук се тръгва по Пристанищната улица, където се минава покрай театрална гимназия, стадион и се достига прословутият храм на Артемида (в момента белязан от издигаща се една колона, висока 14м., поставена през 1973 г. да отбелязва мястото). Статуята на Артемида Ефеска се намира в салона на Артемида в музея на Ефес. Тя е една от най- големите ценности, само за детайлите по нея мога да напиша минимум още една такава статия…

Артемида Ефеска
Артемида Ефеска

Кратката разходка, се оказа по дълга от очакваното и ако искате да разгледате този град с подробности и да му отделите нужното внимание са нужни поне три дни (по мое скромно мнение).

 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.