ЗимаПътеписиУкрайна: .ua

Предколеден Киев (Передріздвяний Київ)

Празнично настроение

В средата на декември празничното настроение се чувства навсякъде.  Психолозите твърдят, че още от древността по това време на годината се празнуват различни фестивали и събития, за да се предпазват хората от модерно наречената „депресия“. Независимо, кой какво празнува, (Коледа, Різдва, дали Рождество или просто Настъпването на Новата Година), всеки е обзет от леко приповдигнато настроение свързано с очакване на новото, което по-подразбиране ще е по-добро. Леката носталгия по отминалата година ни кара да гледаме с надежда към празниците. Обземат ни топли и мечтателни чувства и искаме да зарадваме всеки около нас. Важно е, че ще бъдем с най – милите си хора и ще мечтаем как да изградим следващата година като си я представяме в най-добра светлина.

Маркетолозите са дълбоко навлезли в комерсиализацията на тези изконни човешки трепети, но аз мисля, че в това има и нещо добро. И това добро е красотата, която се ражда около нас в украсите и различните идеи за подчертаване на светостта и радостта от идващите празници.

Всеки град в това време на годината е красив, нали?  Киев също 😉)

Ще Ви разкажа за няколко красиви изживени от мен моменти, пълни с красота и предколедно настроение.

Фабрика за новогодишни играчки

Обичам да украсявам елха за Коледа и Нова Година и вярвам, че всяка година трябва да имаме нова играчка. Тези големите, стъклени ръчно рисувани, някак ме връщат в детството и макар, че са доста скъпи всяка година си купувам новичка. И знаете ли, последните няколко години се оказва, че от София си купувам украински. Представяте ли си как се радвах като дете на възможността да посетя една от най-старите фабрики за рисувани играчки близо до Киев – Фабрика ялинкових прикрас  http://www.klavdievo.com/

Тази вълшебна фабрика е създадена 1948 година – и технологията от тогава не е много променена. Има четири цеха – четири етапа на производството.

  • Първият, според мен най -трудоемък и прецизен процес, е издухващият цех. Тук от обикновени медицински стъклени тръбички се издухват кълба, чрез нагряване и издухано от човек с размери – 65 мм, 80 мм, 100 мм и 120 мм  в диаметър. Прецизността на майсторите тук е пословична, бракът (отклонението от диаметъра повече от 0,5мм) е под 1% месечно WOW
  • Вторият – Цех за посребряване отвътре и боядисване отвън. За да са ярки цветовете стъклото трябва да се осребри от вътре и после се нанасят основните цветове на външният слой.
  • Третият е най – колоритен. Тук майсторите влагат сърцето си в ръчно изрисуваните мотиви. Те са автори на моделите, правят схема и рисуват не повече от 1000 бройки от един вид. А има и уникални и фирмени изработки отнемащи по 2 – 3 седмици рисуване. Невероятен талант се изисква да рисуваш върху кълбо. Лицата са най- трудни…
  • Четвъртият етап е тривиален – опаковане.

След като с почуда на малко дете минах по всички цехове се озовах в музей на коледни играчки – и разгледах кое как е било модерно през годините. Прекрасно изживяване..

А изненадата накрая е мастер-клас по рисуване на собствена играчка и аз се научих да правя вълшебство ето:

Киевската елха

В Киев, макар много цветен и разнообразен като националности град, има най-много православни християни. Никога няма да разбера защо и как, но едните православни християни са решили да ползват Григориански календар, а другите Юлианския календар (римските императори са си се изявявали по  техните си критерии).

В България 31 март 1916 е последван от 14 април. Българската православна църква преминава към поправения Юлиански календар (който съвпада с Григорианския до 2800 г.) на 20 декември 1968 г. като прескача 13 дни от църковния календар.

Тук Різдва (или Рождество) се празнува на 7 Януари. И затова украсите, елхите и цялата комерсиализация се стартира малко по-късно от при нас – на 19 Грудень (Декември), което се явява денят на свети Микола (Никола). Официалната „ялинка“ (елха) в последните години се светва (благодарение на кмета на Киев – Виталии Кличко) на 19ти Декември.

Коледен базар – хапване и пийване

Естествено с  пускане на неоновите светлини на елхата на Софииския площад, чак до Михайловски събор се разгръща коледния базар. Тук има главно ръчно изработени сувенири и сладкиши, греяно вино и естествено хапване и пийване от всякакъв тип. От всякъде мирише на вкусни шашлици и греяно вино с подправки  Glühwein 😉

Мисля че е излишно да обяснявам неща, които се виждат и преживяват доста индивидуално, така че гледайте снимките и се радвайте на идващите празници.

В очакване на Бъдни вечер ви пожелавам да не ограничавате мечтите си и да си пожелаете всички красиви неща, които душата Ви иска (от мен добавете и едно пътуване към непозната дестинация 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.