Предколеден Киев (Передріздвяний Київ)

Празнично настроение

През декември празничното настроение се чувства навсякъде. Психолозите твърдят, че още от древността по това време на годината се празнуват различни фестивали и събития, за да се предпазват хората от модерно наречената „депресия“. Независимо, кой какво празнува, (Коледа, Різдва, дали Рождество или просто Настъпването на Новата Година), всеки е обзет от леко приповдигнато настроение свързано с очакване на новото, което по-подразбиране ще е по-добро. Леката носталгия по отминалата година ни кара да гледаме с надежда към празниците. Обземат ни топли и мечтателни чувства и искаме да зарадваме всеки около нас. Важно е, че ще бъдем с най – милите си хора и ще мечтаем как да изградим следващата година като си я представяме в най-добра светлина.

Маркетолозите са дълбоко навлезли в комерсиализацията на тези изконни човешки трепети, но аз мисля, че в това има и нещо добро. И това добро е красотата, която се ражда около нас в украсите и различните идеи за подчертаване на светостта и радостта от идващите празници.

Всеки град в това време на годината е красив, нали?  Киев също 😉

Ще Ви разкажа за няколко красиви изживени от мен моменти, пълни с красота и предколедно настроение.

Фабрика за новогодишни играчки

Обичам да украсявам елха за Коледа и Нова Година и вярвам, че всяка година трябва да имаме нова играчка. Тези големите, стъклени ръчно рисувани, някак ме връщат в детството и макар, че са доста скъпи всяка година си купувам новичка. И знаете ли, последните няколко години се оказва, че от София си купувам украински. Представяте ли си как се радвах като дете на възможността да посетя една от най-старите фабрики за рисувани играчки близо до Киев – Фабрика ялинкових прикрас  http://www.klavdievo.com/

Тази вълшебна фабрика е създадена 1948 година – и технологията от тогава не е много променена. Има четири цеха – четири етапа на производството.

Първият, според мен най -трудоемък и прецизен процес, е издухващият цех. Тук от обикновени медицински стъклени тръбички се издухват кълба, чрез нагряване и издухано от човек с размери – 65 мм, 80 мм, 100 мм и 120 мм  в диаметър. Прецизността на майсторите тук е пословична, бракът (отклонението от диаметъра повече от 0,5мм) е под 1% месечно WOW

Вторият – Цех за посребряване отвътре и боядисване отвън. За да са ярки цветовете стъклото трябва да се осребри от вътре и после се нанасят основните цветове на външният слой.

Третият е най – колоритен. Тук майсторите влагат сърцето си в ръчно изрисуваните мотиви. Те са автори на моделите, правят схема и рисуват не повече от 1000 бройки от един вид. А има и уникални и фирмени изработки отнемащи по 2 – 3 седмици рисуване. Невероятен талант се изисква да рисуваш върху кълбо. Лицата са най- трудни…

Четвъртият етап е тривиален – опаковане.

След като с почуда на малко дете минах по всички цехове се озовах в музей на коледни играчки – и разгледах кое как е било модерно през годините. Прекрасно изживяване..

А изненадата накрая е мастер-клас по рисуване на собствена играчка и аз се научих да правя вълшебство ето:

Киевската елха

В Киев, макар много цветен и разнообразен като националности град, има най-много православни християни. Никога няма да разбера защо и как, но едните православни християни са решили да ползват Григориански календар, а другите Юлианския календар (римските императори са си се изявявали по  техните си критерии).

В България 31 март 1916 е последван от 14 април. Българската православна църква преминава към поправения Юлиански календар (който съвпада с Григорианския до 2800 г.) на 20 декември 1968 г. като прескача 13 дни от църковния календар.

Тук Різдва (или Рождество) се празнува на 7 Януари. И затова украсите, елхите и цялата комерсиализация се стартира малко по-късно от при нас – на 19 Грудень (Декември), което се явява денят на свети Микола (Никола). Официалната „ялинка“ (елха) в последните години се светва (благодарение на кмета на Киев – Виталии Кличко) на 19ти Декември.

Коледен базар – хапване и пийване

😉

Естествено с  пускане на неоновите светлини на елхата на Софииския площад, чак до Михайловски събор се разгръща коледния базар. Тук има главно ръчно изработени сувенири и сладкиши, греяно вино и естествено хапване и пийване от всякакъв тип. От всякъде мирише на вкусни шашлици и греяно вино с подправки  (Glühwein)

Мисля че е излишно да обяснявам неща, които се виждат и преживяват доста индивидуално, така че гледайте снимките и се радвайте на идващите празници.

В очакване на Бъдни вечер ви пожелавам да не ограничавате мечтите си и да си пожелаете всички красиви неща, които душата Ви иска (от мен добавете и едно пътуване към непозната дестинация).

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.