знаете ли,че...ПътеписиУкрайна: .ua

6 + 1 причини да посетите Киев

Какво знаем и не знаем за столицата на Украйна

Nelly

Какво знаем? Сигурно си мислите, че като бивша столица на съветска република тук всичко е в стил социалистически реализъм.  Аз обаче се срещам с Олех, 35 годишен, роден и израснал в Киев, добре образован с престижна работа в ИТ сферата. (Не се учудвайте и тук има бум в ИТ индустрията и то много съществен –  за 2016г. има 2,5 милиарда долара принос за БВП на Украйна) От къде го познавам ли? Активен участник в една от групите за пътешественици във ФБ и организацията за обмен на квартири. Посетил е всяка от държавите в Европа, чрез този обмен и за двете домакинства на Киев за песенния конкурс на Евровизия е посрещал гости тук.

С Олех ще закусваме в много приятната обстановка на ресторант Компот на речната гара. Река Днепър е първопричината по тези земи да се заселят първите хора. Реката си тече при всички исторически епохи ….

Какво ми разказва за Киев и живота – “Като киевлянин, работя, живея активно и подготвям следващото си пътуване. Радвам се, че избра да проведем този разговор до реката. Тук сме в най-стария търговско-промишлен квартал на Киев, заради тази близост до реката. Тя е част от живота ни.  (1)Първа причина бих посочил, че има много забавления за млади хора. Виждаш ли отсрещният бряг това е остров – на него има  плажове, спортни бази, заведения за хранене и атракции. Лятото кипи от хора и денем и нощем.”

1-ва причина

много забавления за млади хора и за всички, които се чувстват такива

Ще ми разкажеш ли какво харесваш и не харесваш в Киев? Разбира се, все пак това е родния ми град и аз харесвам много неща в него и нови и стари. Имаме големи и широки улици, но трафика е ужасен – все пак сме вече над 5 милиона. Статистиката сочи 3 750 000 от 2010г. , но доста хора дойдоха, за да избягат от войната на изток. Аз предпочитам да се придвижвам из града в ежедневието си с метро. Обществения транспорт е стар, но евтин. Лятото използвам велосипед, трудно е – нямаме тази култура на движение, а изградените вело-алей са само в парковете 😉)

2-ра причина

много и интересни исторически, архитектури и религиозни забележителности

За мен е интересно какво ще ми препоръчаш да видя? О веднага щом си изпием чая, че те разходя малко из този квартал и ще видим много интересни исторически, архитектурни и религиозни забележителности (2) дори в рамките на малка разходка. Тръгваме и в ляво от нас остава фуликульора – стара и живописна атракция свързваща речната гара с Михайловски манастир. Ние се отправяме по широка улица с нареден заведения от всякакъв тип – грузински ресторант, пицария, сушия – заведения за суши, френска кафе сладкарница, еврейски ресторант и естествено традиционна украинска кухня като „Два гуся“ и “Пузата Хата“. Преодолели всичките кулинарни изкушения (3) се озоваваме на Контарктова площат. Олех казва, че тук накъдето и да се обърнеш има забележителност. Още при заселването тук е било тържище, стоките са се транспортирали по реката и това е било най- удобното място. От дясно на площада през XII век тук са построили каменен храм Успение Богородично, а после е обновен през 1920г. При разкопките за постояването на метрото през 1972г археолозите открили останки от първите заселници и са проектирали на ново станцията на метрото така че да го запазят. На площада е имало съдилище – първата постройка е била дървена, а после каменна солидна сграда и 30 метрова кула с часовник със скулптура на покровителя на града св. Архангел Михайл. Още през XVI се формирана комплекс на Братско Богословенски манастир и академия – сега едно от най – елитните учебни заведения Киевско-могилянската Академия. 

Любопитните владеещи руски могат да прочетат още тук https://www.interesniy.kiev.ua/kontraktovaya-ploshhad-ot-yarmarki-do-me/

3-та причина

кулинарни изкушения, вкусна и допадаща на нашите вкусове кухня, добри заведения за хранене и сравнително ефтини

Моят водач ми подсказва, че само на две преки от тук в сграда на пожарната е формиран музей на Чернобил – детайлно разказващ с факти и доказателства за трагедията от април 1986г. Но сега се отправяме нагоре по живописната улица Андреевски спуск. Разказва, че освен туристите, местните също обичат да се разхождат тук, заради гледката към реката, театрите и галериите, дори масите на търговците, отрупан с ръчно изработени сувенири и антики. По този калдъръмена уличка е къщата на Михайл Булгаков, автора на знаменития роман Майсторът и Маргарита. На тази улица са живели толкова много интелектуалци, че могат да се напише роман за самата улица.

И така леко, по-леко се изкачихме до перлата на Украиснкия барок, разкошната църка Св. Андрей. Тя до скоро беше в реставрация, но това не пречи да изглежда разкошно както на дневна светлина така нощем. Срещу църквата е разположен Националния исторически музей на Украйна. За да разгледаме всички зали на музея ще ни трябват минимум три часа.

Времето напредва и ние тръгваме по най-старата киевска улица, на повече от 1000 години – Владимировска. Олех ми разказва, че винаги с удоволствие, когато има възможност в почивните дни  правят тази разходка със семейството. Говорим си за образователната система и промените в нея, за това как искат да са възможно най – близо до европейските стандарти и въпреки трудностите вярват, че децата ще са равностойни граждани на Европа.

4-та причина

уникални православни храмове. Мотото на Киев е “Гадът майка на русите Новия Йеросалим”Мати міст Руських,Новий Єрусалим”

Пред нас се откри величествената гледка на Софийски площад. Носи името си от едноименната най-стара църква в Киев. Но интересното е как този площад почти се прелива в Михайловски площад – също носещ името на манастира около него. Двете величествени камбанарии сякащ се наблюдават. Св. София е исторически паметник и в момента не е действаща обител, но  Златоверхия Михайловския манастир  в момента е действащ манастир. Нямаме време да ги разгледаме, защото времето неусетно мина и слънцето вече залязва. Спускаме се към сърцето на Киев – Мейдан Незалежнасти. Място свързано с новия революционен дух (5) на украйнците. Тук в рамките само на 10 години  се оформи както казва моя спътник „духът на независима Украйна“ – тръгваща от оранжавата революция та до Евромайдна.

Време е да се повеселим, и изборът е труден. Нощният живот в Киев предлага всичко. За месните най-предпочитани са кариоки баровете, за чужденците елитните „мъжки“ клубове.

Ако се интересувате от история и забележителности то с тази разходка, не успяхме да покрием дори 50% от възможностите, който ни предоставя този град.

5-та причина 

да видиш и усетиш чувството за свобода и независимост, премесено с националната гордост на украинците

  • Помолих моят водач да обобщи, кои са неговите 7 причини с които да убеди всеки, че Киев е добро място за туристите и той ми ги изрежда без грам колебание:
  1. Забавления
  2. Имаш свободата да избираш културен, религиозен, кулинарен, фотографски, мистичен секретен и какъв ли още не тур (включително и Чернобилски)
  3. Можеш винаги да спреш да хапнеш в прилично заведение, вкусно и на приемлива цена. Настаняването в хотел или хостел по нищо не се различава от средно европейките стандарти за обслужване и цена.
  4. Втори Йерусалим
  5. Чувството за свобода и независимост, премесено с национална гордост на украинците
  6. Достъпността: удобен транспорт и безвизов режим – Двете летища предлагат ежедневни полети до Европа, Азия и Америка.
  7. „Ласкаво просимo“ „Welcome” „Добре дошли“

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.