Грузия, .geЛятоПътеписи

Ботаническата градина в Батуми

Още при трансфера от летището веселия грузинец „Брат мой родной“  ни препоръча освен невероятните фонтани да видим и ботаническата градина, една от най-старите на територията на бившия съветски съюз и по негово мнение естествено най-голямата и най-красивата.

На втория ден естествено на мен на плаж безцелно не ми се лежи и започнах да разпитвам как да стигнем до това късче от рая ботаническата градина. Оказа се доста далече и почти невъзможна за достъп с градски транспорт (а той е доста ужасен – наследство от зрелия, даже малко по презрял социализма). Казаха маршрутка или такси. И такситата се оказаха не съвсем на ниво, но все пак стигнахме някак си. Навсякъде в града имаше задръствания по пътищата заради текущи ремонти и естествено началото на курортния сезон. До входа на ботаническата градина също се наложи да походим (все пак е здравословно) около 10 -15 мин пеша, защото пътя беше в обсипан с дупки и колата не можеше повече да се движи, въпреки че пренебрегна две или три забранителни предупреждения – все пак са грузински таксита, как може да се забранява нещо на тях ;-)).

И така все пак бяхме пред входа и си взехме билети за да попаднем в късче от рая. Пространство и красота, зеленина и цвят, море и бряг и най- вече свеж въздух.

Ботаническата градина в Батуми е разположена на 1,13 км². Създадена още през 1880г. (официално открита на 3.10.1912г.) на блатисто място до морето източник на малария и обширни букови, кестен, габър, рододендрони и какво ли още не. Дълго време се организира самата градина, но подем се получава след решението да се култивира чай от югоизточна Азия (развитие на отглеждане на чай от Китай в Аджария). Известният ботаник А.Н. Краснов искал да покаже колко е подходящ климата на Аджария за развитие на субтропическа растителност. Всички донесени и насадени тук растения от него бързо се приспособили и израснали без проблеми. Благодарение на него се формират малки области с представителна растителност от целия свят на тази територия. Може да се види иглолистни гори от Северна Америка, дървета азалии от Южна Япония, дървета от подножието на Хималаите, евкалипти от Австралия, цъфтящи градини като във Флорида и много още хрумвания от наблюденията и знанията на ботаника.

На този хълм под влиянието на благоприятната влага на Черно море и благоприятния климат леко по-леко израснали невероятни растителни видове и така се оформила приказната ботаническа градина.

Основателят освен учен, ботаник и географ бил и пътешественик и яростно пропагандирал дванайсетте дара от Изтока: цитруси, чай, райска ябълка, бамбук, банан, ямс, китайска коприва рами, камфорно и восъчно дърво и други.

 

Ботаническата градина е пълна с очарования. Тя е не само жива енциклопедия на субтропическата растителност в света, но и прекрасен пример за близост с живата природа. Всичко е като в девствена гора – хармонично и буйно.  Необичайните картини от растителност и цветове разпалват въображението и тази красота е трудно да се опише.

Колекцията от живи растения е над 5000 вида, разновидности и форми в това число над 2000 вида дървета и храсти.

 

Вървяхме повече от 4 часа из дебрите на тази прекрасна градина и честно казано не знам дали разгледахме и половината. И понеже ни свършиха силичките почти на стоп хванахме електрическото влакче, движещо се на територията на градината и около 1 час се возихме с него.

А аз през цялото време снимах какво ли не и естествено снимки няма – карта за памет на фотоапарата блокира и станаха само снимките на мобилния телефон ;-((

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.