АзияИзбраниПътеписи

10 неща, които не пропуснахме в Сингапур ;-))

Втори ден в Сингапур – целодневна разходка по забележителности

Набелязали сме амбициозна програма едва ли не да видим всичко – е както е добре известно реалността не е като демоверсията…..

Сингапурското сити (Financial District)

Първо се отправяме към ситито (1. Първи обект), все пак е най – доброто място за обмяна на пари – а с левове, дори с  еврота не става в Сингапур пазарлъка ;-)) Те си имат доста стабилен сингапурски долар (SGD) = 1,21 лв.

Вървиш по тротоара и всяка следваща стъпка е пълна с учудване и ново откритие. За мен всяко ново цветенце, тревичка, палма или творение на флората и фауната е забележителност ;-). Може и да се повтарям, но освен зеленина, която е поддържана във възможно най – красивия си вид, тук е и завидно чисто. Минаваме покрай масивен строеж. Навира си носа в красиво оформената ограда, за да любопитствам. Вътре всички работници са с каски и маски и бавно и монотонно си действат. Всяка сграда има елементи за зеленина – вгадена жива природа в себе си. Доста от небостъргачите имат зелени градини или на покривите или между етажите. Просто хората искат да дишат и да се чувстват заобиколени с природа. За мен беше учудващо да прочета, че въпреки малкото пространство, което си имат на този остров повече от половината площ е паркова и зелена площи Модерни „инсталации“ (както сега е прието да се наричат статуите и конструкциите за украса на градското пространство) се виждат пред всяка сграда, все пак тук са офисите на световно известни фирми и основните им финансови отдели за югоизточна Азия. Най се впечатлих от едно красиво пано, издигащо се до 7 – 8 етаж на  бизнес център, от живи растения в различни зелени нюанси се очертава земното кълбо с континентите и океаните.

В 7ч. сутринта българско време може да се пие вече коктейл в Сингапур
В 7ч. сутринта българско време може да се пие вече коктейл в Сингапур
Честване на 100г от създаването на сингапурският коктейл
Честване на 100г от създаването на сингапурският коктейл
Поглед към небето между небостъргачите
Поглед към небето между небостъргачите
Карта на земното кълбо с ... растения
Карта на земното кълбо с … растения
Река Сингапур
Река Сингапур
Железният фонтан пред хотел Рафалс
Железният фонтан пред хотел Рафалс
Около река Сингапур
Около река Сингапур
Сър Рафалс
Сър Рафалс
Старият парламент
Старият парламент
Поглед към художествената галерия
Поглед към художествената галерия

Колониална централна част (The Colonial District)

Ситито  се простира до река Сингапур.  Минаваме по Cavenagh Bridge  (2. Втори обект). Той е единственият окачен мост и един от най-старите мостове в Сингапур. Открит е през 1870г., за да отпразнува Сингапурската нова корона на колонията. В момента е в оригиналната си форма. Преминавайки моста се оказахме в пейзаж на колониална действителност. Ниски викториянски сгради в момента използвани за различни музей на азиатското изкуство, арт галерии и театрални сцени.  Естествено, не е възможно в рамките на един ден да разгледате всички, галерии и творения на азиатското изкуство, така, че аз пропуснах тази част.

Сингапур е бил място за рибари, търговци и укритие на пирати. През 16-ти век е португалско владение, а през 17-ти холандско, до момента, в който става британско владение. През 1819 г. сър Томас Стамфорд Рафълс, представител на Британската източноиндийска компания, слиза на острова и основава там представителство на компанията. През 1824 г., компанията изкупува целия остров от тогавашния управник на острова, султан Хюсеин Шах за 60 000 долара и годишна такса от 20 000 долара. След това събитие следва период на разцвет.  Всичко в тази част на града носи името на сър Рафълс. Емблематичен  е хотел Рафълс (3. Обект трети) , където в момента се честваха 100 години от създаването на прословутия Сингапурски слинг.  Създателят на този розов коктейл е искал да прикрие пиенето на алкохол от жените по – възможно най – елегантен начин. Успял е като съчетава джин, чери ликьор, ананасов и лимонов сок и гранадин в приятен розов цвят. Опитахме го разбира се в бара на хотела, където го сервират с чувалче небелени фъстъци ;-))

В тази централна част са разположени сградите на новия и стария парламент (4. Обект четири). Както е написано на табелата новият парламент е построен заради необходимостта от публичен достъп до управляващите институции. Все пак Сингапур е парламентарна република с Президент имащ доста правомощия и назначаващ главния съдия. Много е интересна изборната система – по принцип е на всеки 6 години трябва да се състоят избори, но ако избирателната комисия е одобрила само един кандидат, избори не се провеждат (спестяват си пари, нерви, дразги и всичко съпътстващо този демократичен иначе процес). И това се е случвало няколко пъти.

Естествено представителите на кралица Виктория са си построили църква. В средата на перфектна зелена английска ливада се издига (5. Пети обект) Свети Андрюс, готическа църква построена в далечната 1862г. В този далечен азиатски свят, някак ми се загуби интереса към готиката и т.н, но е интересно на фона на високите сгради. Разхождайки се видяхме и още една църква Арменска (6. Шести обект)

Минахме пак  до реката и се любувахме на цъфналите навсякъде франдижами ухаещи прекрасно. И все пак много бързо погледнахме The Asian Civilisations Museum (7. Седми обект)  Всъщност това е един от четирите най- важни музея, но време за тях няма … Има китайска, будистка колекция, статуи от Тайван  и Виетнам и какво ли още не.

Singa2-20
Singa2-5
Singa2-3
Singa2-38
Singa2-16
Singa2-15

Малка Индия 

Гордост за Сингапур е колко е многолик и мултинационален и по този повод са се превърнали в туристически атракции малките квартали, в които обособено живеят различните общности, запазили собствения си колорит и културно етнически традиции. За мен най-интересно беше да видя индийския квартал и се отправихме първо към него. Попаднахме на място с ниски – двуетажни многоцветни, наредени една до друга къщички и широки  сингапурски улици. Естествено имаше типичен  пазар за дранкулки и носещи се специфични миризми  на подправки. Винаги някак в съзнанията ми за Индия освен респекта към религиозната толерантност върви в комплект мизерийката и мръсотията. Тук обаче някак въпреки миризмите, дори навлизайки навътре в квартала и по страничните улички нямаше разхвърлени боклуци и беше сравнително чисто. Естествено, че влязохме в индийски ресторант, по-скоро закусвалня и като всички останали ядохме с голи ръце. А десерта беше умопомрачително сладък. Е от златарските магазини нищо не си купихме, ама те много кичести и шарени и ми идваха малко в повече ;-)) Интересна в  цялата шарения тук е колоритния хиндуиски храм с непроизносваемото за мен име (8. Осми обект) Sri Vadapathira, но после разбрах че е свързан с богинята Кали.  Целият е обкичен с цветни фигури, разказващи различни сюжети…

На пазара в малка Индия
На пазара в малка Индия
Малки дранкулки и какво ли още не
Малки дранкулки и какво ли още не
Ганеша е централен във всеки индийски магазин
Ганеша е централен във всеки индийски магазин
Грама на богинята Кали
Грама на богинята Кали
Детайли от храма
Детайли от храма
По уличките на малка Индия
По уличките на малка Индия

Чайна Таун

Сър Рафалс е имал стратегия за интегриране на новодошли имигранти и част от нея е било създаването на тези етнически квартали (както и малка Индия и Арабската улица). Този квартал е в непосредствена близост до ситито и е коренно различен. Пак са малки двуетажни сгради в колоритни цветове. Фенери и дракони висят от всяка възможна точка за окачване. Пазари и молове има и тук, с какви ли не китайски стоки, аптеки, спа центрове и плодове и зеленчуци. Спирката на метрото е в сърцето на пазара. Тук освен уличния пазар си има и молове  китайски вид – нищо особено, но пълен с китайски стоки и без климатик. Няколко крачки през пазара и се озоваваш до храма на стоте буди (The Buddha Tooth Relic Temple) (9. Девети обект)  построен да помещава реликва от зъби на историческия Буда, за който се твърди, че е открит през 1980 г. в Мианмар. Храмът е доста съвременен, започнат е 2005г. и завършен 2007г. в архитектурен стил на династия Tang. Храмът е действаш и едновременно с това музей. На четворния етаж в огромна златна ступа, тежаща 420кг се съхранява зъбът на Буда. Има четири нива – първото е с огромна молитвена и церемониална зала със златни статуи на Буда, в стените в сто ниши има малки статуи на Буда върху лотос. Два пъти на ден има церемонии и може да се наблюдават от туристи, стига да не навлизат в централната част, където е разрешено само за монаси.

След като минеш през пазара се озоваваш на място, където погледът ти се спира на една висока цветна ограда с приседнали на нея крави 😉 Това се оказа най- старият  храм в Сингапур, хиндуиския храм Sri Mariamman Temple (10. Десети обект).  Храмът е основан през 1827 г. от Нараина Пилай ( дясната ръка на сър Рафалс), осем години след като Източна Индия създава търговско селище в Сингапур. От самото начало храмът служи като убежище за нови имигранти. Освен че осигуряват важно място за поклонение за тези имигранти, храмът им предоставя подслон, докато не намери работа и по-постоянно настаняване. Исторически погледнато, храмът е регистърът на браковете за индусите. По това време само свещеникът на храма Шри Мариамман е упълномощен да тържества за индуски бракове в Сингапур. Днес, в допълнение към религиозните си служби и функции, храмът насърчава различни социални, културни и образователни дейности. В архитектурно отношение е много нестандартен за западните ни разбирания. Той е богато украсен с шест типа скулптури на хиндуистки божества и други фигури. Кулата се накланя нагоре към формован декоративен хребет. Мащабът на всяко ниво и неговите скулптури е малко по-малък от този на подредения под него. Това помага да се създаде илюзия за височина и допринася за символичното значение на сградата. Фигурките са боядисани в разнообразни ярки цветове, което допринася за визуалната грандиозност на този храм. Входът съдържа двойка много големи двукрили дървени врати. Мащабът на тези врати е предназначен да придаде смирение на посетителя и да подчертае незначителния човешки мащаб сравнен с божественото. Вратите са обсипани с малки златни звънчета, подредени в решетка, които се наричат ​​поклонници, когато се движат. Оградата е украсен с декоративни корнизи, както и фигури, поставени на върха на стената в различни точки, включително няколко изящни, седящи крави скулптури.

Денят вече отиваше към своя край и ние сладко уморени решихме, че трябва да отмаряме в басейна на хотела, за да съберем сили за следващият ден – запознаване с флора и фауна ….

Чайна таун
Чайна таун
Храмът на стоте буди
Храмът на стоте буди
Входът към храма на стоте буди
Входът към храма на стоте буди
Церемония с монаси
Церемония с монаси
Стоте буди
Стоте буди
Стоте буди
Стоте буди
Най-старият храм в Сингапур
Най-старият храм в Сингапур

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.