Европа: .euЕсенидеи за уикендаПътеписи

Дълъг уикенд в Пулия

Пулия (Апулия) (на италиански: Puglia; на латински: Apulia) e регион в югоизточна Италия с площ от 19 358 км. и естествено Бари е административен център и население над 4 милиона души, което е 7% от населението на Италия и има принос от 4,6% от БВП ( по данни от 2001 г.). Сега региона е добре развит, но в миналото е бил един от най-бедните региони. Тук са се занимавали главно със земеделие и отглеждане на много маслини. И сега маслината е на почит и е навсякъде. В този регион се включват Бари, Бриндизи, Лече,Таранто,Фоджа. Това е точно токчето на ботуша ;-))

Естествено тук климата е средиземноморски и бреговете се мият в две морета – Адриатическо и Йонийско. Земя осеяна с маслини, лимони, поля, малко реки, много исторически и архитектурни паметници, но също така и с живописна брегова ивица с много впечатляващи плажове и пещери. Естествено, това е твърде привлекателно за туристите.

Главното летище на областа е в централния град Бaри и е хубаво, че има редовна линия – София – Бари.

До тук добре, а после ? Много е удобно да се вземе кола под наем – малки фиатчета 500 предлагат почти всички фирми в бранша за даване на коли под наем и е много приемливо като цена. Единственият минус на колата под наем е, че човекът, който плаща и подписва договорите трябва да има дебитна/кредита карта с по-големи суми, защото се оставя депозит от около 1000 – 2000 лв. А колата сама по себе си не беше толкова скъпа за наем за целия период. 😀

След като си взехме кола, си напавихме план кои градове да посетим и в каква последователност. Бяхме решили да спим и 4-те дни на престоя ни в Пулия, в Бари и да пътуваме всеки ден от там. Първият ден отделихме на Полиняно а Маре и Монополи, след това Замъкът и Матера, на третия ден посетихме Алберобело и зоосафарито и последния ден бяхме в Лече и Остуни.

Естествено, че има и алтернативи. Ние се бяхме настанили в шернат Аirbnb апартамент и нашите съквартирантки бяха три словенки, които бяха избрали всеки ден да пътуват с влак до различна дестинация. За съжаление споделиха, че влаковете са начесто, но доста нередовни и ги чакат по 30 мин. даже и повече.

Такситата са както навсякъде и ествствено има и градски транспорт.

Много красиво крайморско градче със средиземноморско, даже по-точно италианско очарование. То си е курортно градче с плажове и интересни забавления, също и не безизвестният ресторант в скалите от към морето – Grotta Palazzese. Най-известната му забележителност е плажът между скалите – Lama Monachile и разходката до Lungomare di Polignano a Mare. Тук е хубаво да направите една разходка из тесните и чисти улички на градчето, да хапнете морска храна и да си наемете лодка, с която да видите чудните пещери в скалите. Лодка може да наемете от pugliamare.it за около 35 евро на човек.

Крайбрежен град, където може да се отиде на плаж или да се разхождате по малките улички с италиански дух. Известен е с бароковата си катедрала, дворецът на Карл V , който има изградена крепостна стена, за да пази пристанището и града. Като цяло градчето е много приятно за разходка и навсякъде има хубава морска храна. Тук гледахме залеза и пихме Аперол…за къде без коктейл.

През 1996г трулите изградени от камани в коносовидна форма са включени в списъка на Световно наследство на ЮНЕСКО. Интересно е, че трулите са изграждани със суха зидария и полсе се белосват (от където идва сегашното им очарование). Но исторически това е правено по една много проста причина – укриване на данъци. Идеята е, че когато извадиш един камък от основата пада цялата къща, че даже и съседните, ако са свързани и така когато дойде бирника къща – няма 😉 В момента е туристическа атракция и къщите са много артистично украсени и предлагат всичко за любопитния турист. По пътя до там видяхме обаче доста такива къщички по полето , явно използвани от местните. По къщите има много интересни знаци , служещи за опознаване , кой живее и с какво се занимава, но в последствие и това е станало туристическо 😉

Много е приятно за разходка между къщите, приличащи на къщи на смърфове с малки кафенета и магазинчета с ръчно правени продукти 😉

Един от най-необикновенните градове не само в Пулия, Италия, заради запазеното скално селище Саси, също включено в Списъка на ЮНЕСКО. Градът, разположен по река Гравина, е изграден още в древността в меките варовити пещери превърнати в жилища. Така изградените къщи реално са съществуваши пещери в скалите с фасада. В пещерите има и над 150 скални църкви, а важно за съществуването се явява водата от реката.

Около 50-те години на миналия век се развива политически скандал наречен “Срамът на Италия” заради мизерията, в която живели в тези пещери – домове около 15 000 души. След това се изграждат нови квартали жилища и се преселват хората от сасите , но този процес тече около 15 г. Днес скалните жилища са реновирани, доста от тях са хотели, има музеи и галерии дори ресторант със звезда Мишелин 😉 Уникалното тук е огромното помещения за над 5 милиона литра вода – Palombaro Lingo – цистерна с много умна подземна система за събиране и съхранение на вода.

Почти библейският пейзаж на Матера и по конкретно на Сасите е станал място за заснемане на доста филми и значими холивудски продукции.

Моите препоръки за това градче са:

*ако сте с кола да внимавате къде паркирате, на териториата на скалните жилища – сасите престоя е разрешен само 20мин.

*обиколете зоната с гид за да може да разберете и видите повече от историята на това интересно място. Ние си намерихме гид предишния ден през Get your guide

Един от най-очарователните и загадачни замъци не само в Италия – наречен просто: Замък в планината. Аз не разбрах много за историята на тази сграда, защото макар и много красива и на много хубаво място – на една скромна височина, обрасла със зеленина, много малко се знае защо и как е постоена – някак тъне в мистерия и това засилва интереса. Легендата е, че е ловна хижа на Фредерик II и е строена за осем години. После е била и затвор и убежище за болни от чума и запустяла и изоставена… Но факт е че е много точен и красив осмоъгълник, защото Фредерик е бил математик и физик и много е държал замъкът да е в точни пропорции.

Макар, че му отделихме най-малко време се оказа, че това градче заслужава отделна статия – барокови църкви и страхотна местна кухня. Тук ще ви покажем само няколко загатващи снимки, а ще разкажем за Лече в друга статия 🙂

Бялото градче на Италия… Едно приказно място, което нямахме много време да разгледаме, защото минахме през него точно преди да потеглим към летището. Всичко в този град е бяло – сградите, кафетата, столчетата… дори сувенирите 😀 Градът е известен с готическата си катедралата от 15-ти век и обелиска, който се намира в центъра на града. Изваян от лабиринт с тесни и бели улички, Остуни ще ви очарова с красиви малки кафенца и магазинчета и просторна гледка към Адриатическо море.

Всички забележителности и градчета, които описахме досега са всеизвестни и всеки посетил Пулия ги е чувал и си ги е поставил в списъка за разглеждане, но Фазано ни изненада. Тук открихме зоосафари с кола. С малкото сладко фиатче 500 обиколихме този зоокът и се натъкнахме на уникални гледки и преживявания. Билетът е само 32 евро на човек , а се чувстваш като на сафари в Кения. Имахме възможност да се любуваме на тигри, жирафи, зебри, мечки и лъвове на една ръка разстояние… така де на един отворен прозорец от колата. Даже едната зебра влезе в колата и ни изплаши.

Спокойно, мястото е разделено на огромни клетки, където всеки път ни отварят желязна врата, за да влезнем с колата и има охрана с автомати, за да ни пази. Мястото е изключително подходящо за деца и те много ще се зарадват. Разбира се, има и пешеходна част, където могат да се разгледат и влечуги, птици и риби. Возихме се и на влакче, за да видим маймуни, бели мечки и костенурки.

Ето и какво да не пропуснем да хапнем .. в Италия сме все пак. Започваме с кафето и разбира се любимите паста и пица. На мен любима ми е паста “Карбонара”, опитах и от нея, но в Пулия пастата, която е регионална е Орекиете (пастата, която прилича на малки мидички). Сервират я традиционно с малки броколи, чери домати и чесън.  Пицата е ясна – чиста само с рукола или с прошуто. Опитахме и много морска храна – октоподи, сепия и калмари.

Пулия е много приятна за един дълъг уикенд – четвъртък- неделя, както направихме ние. Една част от Италия, където се пренесохме в приказките, хапвахме вкусно, разглеждахме уникални градчета, повечето в Списъка на ЮНЕСКО, забавлявахме се и най-важното успяхме да си починем, макар и активно <3

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.