Европа: .euЕсенИберийски полуостров, .es, .pt, .adПътеписиТоп

Колоритът на Португалия

Най-западната държава (чисто географски) на континента Европа се оказва и най-колоритното място с изобилие на природни дадености, смесване на култури, традиции и много вкусна храна. Тази земя по естествен начин, може би поради океанското си крайбрежие, е дала основен принос в така наречените великите географски открития.

Малко история и статистика

Разположена на Пиренейския полуостров, граничеща с Атлантически океан и Испания. По площ е по-малка от България – 92 212 km², но с повече населени, при последното преброяване 2017 е 10 291 027 жители.

Историята на Португалия е с интересни възходи и борби с маври и иберийци ;)) За мен един от най-интересните факти е, че през 1386г. се сключва Уиндзорския договор с Англия, който и до ден днешен е в сила – и това се води най – дългият съюз в историята.

Паметник на откривателите
Паметник на откривателите

Благодарение на Енрике Мореплавателя (открива Мадейра и Азорските острови и е човекът, оказал най-голямо влияние в развитието на мореплаването), Бартулумеу Диаш (достига нос Добра Надежда), Вашку да Гама (откривателя на Индия) и Педро Алвариш Кабрал (достига до Бразилия) се откриват нови земи и Португалия става империя.

Гледка към винаги бушуващия океан

Чудя се от къде да започна! От прекрасните гледки към океана по цялото крайбрежие, където може да видиш и да чуеш мощният тътен на тази огромна вода, или от лазурните плажове за отдих и релакс. А може би от средновековните крепости и калдаръмените романтични улички в селата около тях, или от шарените плочки по фасадите (“azulejos”) и прекрасната храна. А защо не от особеностите на фадо музиката?

Усещането да си “на мястото където земята свършва и среща водата”

Предстоеше ми една работна седмица престой в Лисабон и затова кацнахме в събота и от летището взехме кола под наем и веднага се запътихме към брега на океана, за да видим бързо по-далечни от столицата и диви места. Отседнахме да преспим в едно малко хотелче в селцето Ribamar и естествено обиколихме доста по крайбрежието. Освен прекрасните гледки към океана, крайбрежието е наситено с китни селца и много добронамерени и обикновени хора. Тук има прекрасни условия за сърфистите и въпреки, че не беше разгара на лятото в Ericeira видяхме доста хора ентусиасти със сърфове, яхващи мощните океански вълни. Много интересна и вълнуваща гледка, чак да ти се прииска …

Много повече снимки и описания може да намерите тук

Разходки и гледки по океанския бряг

Вземете си кола под наем и обиколете крайбрежието заслужава си да видите всяко кътче със спираща дъха гледка, а повярвайте тук са много …. вижте тук

Все пак добило най-голяма известност място е най-западната точка на континента Cabo da Roca. Намира се на 42 км от Лисабон в националния парк  Sintra-Cascais Natural Park . Мощната скала издигаща се на близо 140м над океана изглежда внушително и дори страховито, когато окена е бурен. Океанските вълни са страховити, носят със себе си не само огромно количество вода, но мощност, сила, красота и завиден тътен.

Естествено тук има построен един от най-старите фарове (трети в Португалия) още през 1772г. Естествено фарът, за да изпълнява функциите си е минал през доста технологии осигуряващи ориентация на корабите в океана – в началото със светлина, през 1843г. въртящи се 64 лампи с отражатели, после електрически фар, после сирени и въздушен клаксон и се стига до радиолокация ;-)) От 2000г. не функционира, но е туристическа атракция.

Замъци и история

Синтра – наричат този град – приказка със замъци, защото на тази хълмиста територия има няколко прекрасни обекта. Замъка Пена, градините на този цветен замък, Замъкът на маврите, от който е запазена атрактивна двуредова крепостна стена и самото градче.

Национален дворец ПЕНА

Бих го нарекла най-цветният дворец в Европа – цветовете бликат от фасадите с ярки и неповторими тонове. Сегашното му състояние е непроменено от 1910г насам. Този цветна смесица от различни стилове е построена от Фердинанд II Кобурготски (чичо на нашия Фердинанд) около 1842-45г., преди това е било манастир, който е пострадал от земетресение.

Градините на двореца

Замъка на маврите

Замъкът и горите около него са в световния списък на ЮНЕСКО. Построен е ранното средновековие (IX – X век) от маврите- владели през този период Португалия. Стратегически е разположен на хълмове с много добра гледка към плодородната равнина. Много добре са съхранени двойните стените на замъка и разхождайки се по тях може да се насладиш на прекрасни гледки не само към полята, но и прекрасния цветен замък Пена.


За особеностите на Лисабон и фадо музиката – при следващата ни среща ;-))


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.