Европа: .euЕсенИберийски полуостров, .es, .pt, .adПътеписиТоп

Как Ви звучат имена като Обидуш, Евора, Кашкай?

Ами звучат някак си португалски, нали ? Колкото и странно да е, португалския език е някак напевен и онова прекрасно и неразбираемо Ш се чува безпогрешно, за да ви напомни къде сте. Та тези имена са малки стари градчета от списъка за световно културно наследство от средновековието в Португалия и всяко едно си заслужава да му отделите нужното внимание и да го посетите.

Хубаво беше, че имахме кола (под наем), за да можем следобедите да се отдалечим от Лисабон и да влезем малко навътре в Португалия, където се оказа, че се крият приказни градчета, носещи духът на средновековието. Когато си на територията на Европейския съюз всичко е някак по-лесно – ясно ти е каква е колата под наем, какви са условията и други детайли. Остава само да въведеш в Google map желаната дестинация и потегляш.

Обидуш

Това китно градче е на около 85км от Лисабон. Тук претендират, че първи са направили ликьора от вишни “Джинжа” (Ginjinha), в последствие станал като национална напитка за цяла Португалия. Ние опитахме няколко разновидности, чиста вишна, с дъх на шоколод и много шоколадова. Но най – добрата комбинация е сервиране на оригиналния ликьор в шоколадови чашки….абе почти си се “опиянихме”.

Градчето, поне старата му част се намира зад крепостни стени, с тесни улички и белосани къщи със сини или жълти акценти. А над тях се издига една величествена средновековна крепост. историята, която ни разказаха на място за градчето е романтична и красива. Още през 1282г. крал Диниш се оженва за красивата Изабел Арагонска и като сватбен подарък, тя получава красивото още тогава градче Обидуш. И след този жест това става традиция, всеки португалски крал да подарява на невестата си точно това градче – крепост. И дори тук прекарвали медените си месеци на защитена и красива територия.

Твърди се, че от 18-ти век обликът на града не се е изменил и градската управа се стреми да запази този имидж и за привличане на още повече туристи. Тук се провеждат средновековни фестивали по старинна музика, шоколадова джинджа и много други. Градът е обявен за град музей от ЮНЕСКО. Названието му идва от латински и означава – укрепен град.

Евора

Локализирано в централна Португалия, на около 120 км. от столицата, Евора е град-музей с невероятни жилищни квартали, които са строени от 15-ти до 18-ти век, с древни къщи, украсени с ярки цветове и фаянсови плочки. Най-хубавото е, че специалната антична архитектура се усеща в централната част на града, който е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на Евора започва преди около 2 хиляди години. Римляните нарекли този град Liberalitas Julia, и тук все още можете да видите сгради, напомнящи за онази епоха, включително монументалния храм на Даяна с 14 колони. Храмът се счита за най-добре запазените римски антични паметници в Португалия. По време на нашествието на варварите Евора попада под властта на вестготите и през 715 г. градът е завладян от маврите. Рицарите-кръстоносци побеждават маврите под ръководството на Джералдо Семпавора през XII век, и така през Средновековието Евора се превръща в един от най-оживените градове в Португалия. Готическата катедрала датира от 13-ти век. За нейната история и забележителност може да разгледате сайта ѝ. В близост е готическата църква “Свети Йоан Евангелист” (от 1485 г.), интересът към нея е голям заради костницата в мазето ѝ. Университетът в Евора е основан от йезуитския орден през 1551 г., закрит е при изгонване на ордена от Португалия и началото на 20-ти век е възстановен.

Кашкайш

Очарователно рибарско градче, което в края на 19в. кралското семейство решава да преобрази и построява своя резиденция. Сега е предпочитана дестинация за много туристи. Има защо да е така. Тук има условия за много форми на активен туризъм – освен дивите плажове в околността, с прекрасни условия за сърфисти, има дълги велоалеи по океанския бряг с хиляди прекрасни гледки. По скалистите брегове има пещери и условия за катерене, а също така и интересни места за риболовците.

Ние се насладихме на необичайните за нас рибни деликатеси в местно ресторантче и бяхме щастливи, че хапнахме вкусно с изглед към океана.


Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.