Грузия, .geЛятоТоп

Батуми – присъствието на любовта

Къде е градът на любовта? Кой е ?

Всеки би казал, че градът на любовта е Париж или Венеция, но всеки в сърцето си носи и трепетите на собствените си чувства, така че там където те са били най-силни, романтични и запомнящи се, там е за него е градът на любовта. 

Огромна изненада за мен беше да открия, че в Батуми любовта е навсякъде. Тръгвайки по крайбрежната алея на всяка крачка я виждаш – в хората, в морето, в цветята в прекрасните композиции, в невероятната история за Али и Нино.

Динамичната инсталация на Али и Нино

Динамичната инсталация на мъж и жена движещи се в пространството и преминавайки един през друг е направена през 2011г. по проект на Тамара Квеситадзе. За около 10 минути тези фигури видеолизират чрез позиционирането си почти всички състояния на човешките взаимоотношения. Историята на Али и Нено е описана от писател Курбан Сайд. Авторът е роден в Киев, завършва гимназия в Баку, Азербайджан, а след 1921г. се установява в Германия. Написва невероятната история на кавказките Румео и Жилиета през 1937г. Тя (Нино) е грузинска християнка, а той (Али) азербайджански мюсюлманин. Любовната история се разгръща около стария град Баку (Ичери-Шехер) в началото на ХХ век.

Главните герои

Седем метровите символи на любовта, преминаващи една през друга
Седем метровите символи на любовта, преминаващи една през друга
Седем метровите символи на любовта, отдалечавайки се една от друга

Главният герой Али е потомък на стар аристократичен азербайджански род, Нино грузинката,  наследничка на царски род, учи в девическото училище в града. Двамата се срещат в градската градина, любовта пламва от пръв поглед, първа целувка… Стоя и гледам как движещите се фигури се приближават една към друга… Запленени от любовта те искат да се оженят след като завършат училище.  Нино се съгласява едва след като Али обещава, че няма да спазва мюсюлманските обичай, няма да има други съпруги и няма да я задължава да се забулва. Бащата на Али почти се съгласява, но бащата на Нино не съвсем….. така са бащите, трудно дават дъщерите си. Започва Първата световна война, която ги противопоставя… двете седем метрови фигури преминават една през друга и започват да се раздалечават… В историята се появява общ приятел, който отвлича Нино в планинска вила, защото е влюбен в нея, но Али разбира, препуска с коня си до там и в гнева си убива приятеля си. Бяга и се крие в планинско село. Статуите са преминали през точката, където са най далечни и започват леко да се доближават. След няколко месеца Нино отива при него и сключват мюсюлмански брак. Живеят няколко месеца в бедност, но щастливи заедно.. Статуите пак преминават една през друга, но времето няма как да спре, настъпва времето на Болшевишката революция и Али позовавайки се на идеологическите си убеждения убеждава Нино да се преместят в Техеран. Там Али се връща към мюсюлманските си корени ( кръвта вода не става) при което Нино е нещастна. Фигурите пак се отдалечават …. След създаването на Демократична република Азербайджан, Али и Нино се връщат в родината и на Али предлагат да стане посланик във Франция, но той отказва. Нино е шокирана, но остава с него и не след дълго им се ражда дъщеря, която кръщават Тамара. Още един кръг на статуите….. Руските болшевики завземат Баку.  Али настоява Нино и Тамара да заминат, а той остава да защитава Родината си. Не се виждат повече. Али загива в бои, а Нино и Тамара изчезват и от тогава са в неизвестност. Времето продължава да си тече и статуите пак тръгват в своя кръговрат. Не мога да откъсна очи от тях… как се преплитат вълнуваща любовна история, две екзотични различни култури, Кавказ, Първа световна война, Болшевишка революция и уникалното инженерно решение на движещите се фигури. Композицията пленява и денем и нощем, когато е романтично осветена в мека светлина. Аз лично не можех да откъсна поглед дълго време от движещите се седем метрови фигури….

Любовта е навсякъде 

В Батуми любовта е навсякъде – може да се насладиш и на много други малки и големи композиции и идейни решения навяващи нежни и романтични чувства.

По крайбрежната алея
По крайбрежната алея
В градската градина на Батуми

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.