Айлънд пик – възможният 6-хилядник

Айлънд пик – възможният 6-хилядник

Идеята

Идеята за 6-хилядник се зароди веднага след изкачването на Килиманджаро, но кой точно да бъде? В Южна Америка – Перу, Боливия, Аржентина има доста достъпни 6-хилядни върхове заради географското положение на страните, обаче мен някак си ме влечеше към Хималаите – хем да се пробвам на 6-хилядник, хем да видя с очите си 8-хилядници и разбира се Еверест. След кратко проучване, отговорът дойде сам – Айлънд пик, при това в комбинация с Базовия лагер на Еверест.

С общи усилия с туристическата компания успяхме да съберем група, така че трекът до Базовия лагер на Еверест и изкачването на Айлънд пик да се състоят. Айлънд пик се води за най-лесния 6-хилядник в Хималаите, но ако това е най-лесният, направо не си представям какви са другите. Трекингът до Базовия лагер на Еверест е изкючително преживяване, което горещо препоръчвам на всеки планинар. Гледката на заобикалящите те 8-хилядници е зашеметяваща. Спомням си, когато за първи път видях Монблан, пътувайки към Шамони, си казах „Уау – какво е това”. Когато обаче се оказах заобиколен от 8-хилядниците в Непал направо бях поразен – изумителни гледки, които не пълнят, а препълват душата. Искаше ми се да стоя там и да ги гледам постоянно – исполини, които те обграждат и сякаш те пазят (незнайно от какво), кои от кой по-красив и по-величествен.

На връщане от Базовия лагер на Еверест, пътят за Айлънд пик се отклонява в Дингбоче – сравнително голямо селище, където дори има пекарна (World Highest Bakery, според рекордите на Гинес) и кафене направено по западен стил.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.