ЛятоПътеписиТоп

Очарованието да плаваш с круиз в Егейско море

Aegean Sea, May 2018

Имате ли притеснения за плаване с кораб в открито море ?

Сигурно много хора като мен имат притеснения относно плаването с кораб в открито море (Егейско море) за повече от 2 -3 часа. Само, че когато имаш желание може да се договориш с вестибуларния си апарат, да се държи прилично и да не ти причинява усещания за морска болест. Така всички страхове могат да отпаднат и да се насладиш на усещането да се рееш сред морето ;-))

За моя най-голяма изненада се оказа, че да плаваш с круизен кораб в Егейско море е не само удоволствие и забавление, но трябва и добра организираност и дисциплина. Трябва да отбележа, че може да е всичко друго, но не и почивка. Всичко е планирано и отклонение от часовото разпределение е много трудно, без да изпуснеш нещо (за любопитна душичка като моята, това се оказва доста проблемно). Този вид пътувания са приключения, екскурзии я изживявания свързани със  свободата на духа.

Първият ми маршрут 

Нашият маршрут беше избран по критерии за краткост (за проба дали ще ме хване морска болест) и интересни забележителности. Много съм доволна от избора, макар и без романтично име нашият маршрит се нарича: „Пет гръцки острова и Кушадасъ“. На практика това са четири дни плаване, тръгвайки от Атина и акостиране на:

route

О-В МИКОНОС,

КУШАДАСЪ (ЕФЕС),  

О-В ПАТМОС,

О-В РОДОС,

О-В КРИТ (ИРАКЛИОН),

О-В САНТОРИНИ

и обратно на АТИНА (ПИРЕЯ)

Първият ден 

Първият ден не стига, че се вълнуваш от Егейско море и естеството на самото преживяване, ами качвайки се на кораба, след първите инструкции за организация и ориентация на територията на този малък град, веднага ти организират учебна тревога задължително със спасителни жилетки и инструктаж до спасителните лодки (за хората с по-нисък праг на чувствителност на нервната система това не е забавление, но на нас ни беше даже интересно).

Докато се  ориентираме кое къде е на краба и той вече беше спрял близо до остров Миконос. Тук, поне за мен, извозването на 1500 души с лодки до самия остров се оказа доста интересно от организационна гледна точка.

Aegean Sea, May 2018 (2 of 46)

Aegean Sea, May 2018 (3 of 46)

остров Миконос

А острова е като приказка. Всичко прясно боядисано с бяло и тук там сини и червени елементи. За гърците това е най-бохемският остров, тук чистите и лазурни води на Егейско море привличат знаменитости. Нямахме много време, но успяхме да се разходим през една крайбрежна уличка, наречена „малката Венеция“ до извисяващите се на брега като бели великани пет вятърни мелници. Тук слънцето залязваше, но беше доста облачно, ветровито и влажно. Това може да се види от  снимките ми 😉)

След безумното щракане към залеза и борбата с групите туристи за по-добро място за снимане, се оттеглихме в малките, тесни, криво и романтични, но прясно боядисани улички. Открихме едно невероятно местенце с още по-невероятно Джамайско кафе 😉) (две глътки от този еликсир бяха достатъчни да ме заредят с енергия за цялата предстояща първа нощ на кораба)

Aegean Sea, May 2018 (12 of 46)

Aegean Sea, May 2018 (15 of 46)

Какво (ли не) се случва на кораба през нощта ;-))

Върнахме се като омагьосани на кораба, за да открием, че там ни чакат заслужаващи вниманието забавления. Бързо стана ясно, че време за сън няма да остане много. В  голямата театрална зала на кораба ни чакаха група кубински танцьори със завладяващо двучасово акробатично и танцувално шоу. След настроението, което създадоха кубинците някак неусетно се преместихме в друга зала на кораба, където се вихреше вече купона – отново в латино ритми 😉). И така някак до към 2 през нощта, след няколко коктейла “Санторини сънрайс” все пак се усетихме, че на другата сутрин кораба в 7.00 ще акостира в Кушадъсъ – а там имахме организирана екскурзия до Ефес и закъснението беше недопустимо. След сладката умора от този вълнуващ и натоварен ден, заспах на мига, без да усещам и да мисля клати ли се или не корабът в морето…….

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ….

 

Коментари

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.